Main Menu

Δελτία Τύπου
Ι.Σ.Ρόδου - Δελτία Τύπου

enosi asthenwn ellados 1

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

H Ένωση Ασθενών Ελλάδας παρουσιάζει το σποτ
της Γραμμής Υποστήριξης Χρόνιων Ασθενών ΜΑΖΙ-111 32

Αθήνα, 24 Μαΐου 2021

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας παρουσιάζει το σποτ επικοινωνίας των υπηρεσιών της Γραμμής Υποστήριξης Χρόνιων Ασθενών ΜΑΖΙ - 111 32.

Μέσω της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, οι χρόνιοι ασθενείς και οι πολίτες λαμβάνουν δωρεάν υπηρεσίες πληροφόρησης σχετικά με τα δικαιώματα τους, ενδυνάμωσης στη βάση των ομοτίμων, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, νομικής συμβουλευτικής και παραπομπής στο κατάλληλο υποστηρικτικό δίκτυο.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο έργο που λειτουργεί παράλληλα ως μια γέφυρα επικοινωνίας του πολίτη με το κράτος και το υγειονομικό σύστημα, καθώς η Ένωση μετασχηματίζει τα μηνύματα που λαμβάνει σε παρεμβάσεις πολιτικής και προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις. Ταυτόχρονα, η επιστημονική βάση πάνω στην οποία λειτουργεί η Γραμμή ΜΑΖΙ - 111 32 προάγει την εγγραμματοσύνη υγείας, την έννοια της αυτοδιαχείρισης της υγείας και τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά και στο δημόσιο διάλογο για ζητήματα ατομικής και δημόσιας υγείας.

Η Τηλεφωνική Γραμμή ξεκίνησε να λειτουργεί για την ανακούφιση των έκτακτων αναγκών της πανδημίας. Ωστόσο, οι υπηρεσίες της γρήγορα επεκτάθηκαν σε θέματα που αφορούν την υγεία εν γένει. Ως αποτέλεσμα, τους τελευταίους 15 μήνες έχουν παρασχεθεί υπηρεσίες σε πάνω από 12.000 ωφελούμενους.

Οι πολίτες που ενδιαφέρονται να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για ζητήματα σχετικά με την πανδημία, το υγειονομικό σύστημα, τα δικαιώματά τους, αλλά και τις πρωτοβουλίες της Ένωσης, μπορούν επίσης να επισκέπτονται και τις ιστοσελίδες www.greekpatient.gr και mazi.greekpatient.gr.

To  σποτ της Γραμμής είναι διαθέσιμο εδώ https://youtu.be/432doaH08B4

Ευχαριστούμε τους δωρητές και χορηγούς του έργου:

Μέγας Δωρητής: Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Δωρητής: Κοινωφελές Ίδρυμα TIMA FOUNDATION

Υποστηρικτές: Abbvie, Lilly Φαρμασερβ, Roche, Takeda

 

SIMA 0

Ρόδος, 28.05.2021

Προς

Συντάκτες Υγείας των Μ.Μ.Ε.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: “Επείγουσα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την στελέχωση του
Αναισθησιολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείο Ρόδου”

Αξιότιμες-οι Κυρίες & Κύριοι,

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου σας γνωστοποιεί, ότι το τελευταίο διάστημα στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου διαπιστώνεται σοβαρή υποστελέχωση στο Αναισθησιολογικό Τμήμα, στο οποίο σήμερα υπηρετούν μόνο δύο (2) Αναισθησιολόγοι Ιατροί, οι οποίοι καλύπτουν με τεράστιες προσπάθειες την υφιστάμενη ελλειπή λειτουργία του Τμήματος (επείγοντα και τακτικά περιστατικά του Γ.Ν.Ρ.).

Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε τη δημοσιοποίηση του θέματος, προκειμένου να ενημερωθούν οι Αναισθησιολόγοι Ιατροί ανά την επικράτεια, ευελπιστώντας στην εκδήλωση ενδιαφέροντος και την συνεργασία τους.

Η πρόσκληση αφορά πρόσληψη με τις παρακάτω εργασιακές σχέσεις:

 • Κάλυψη Κενών Οργανικών Θέσεων.
 • Θέσεις Επικουρικών Ιατρών με τριετή (3) σύμβαση εργασίας και μοριοδότηση ιατρών Ε.Σ.Υ.
 • Εξωτερικοί Συνεργάτες με έκδοση Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών (Δ.Π.Υ).

Η παρούσα πρόσκληση χαρακτηρίζεται κατεπείγουσα και απευθύνεται προς όλους τους ιατρούς αναισθησιολόγους της επικράτειας οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις και ενδιαφέρονται να ενισχύσουν άμεσα το Γ.Ν. Ρόδου. Όσοι Αναισθησιολόγοι Ιατροί ενδιαφέρονται, μπορούν να επικοινωνήσουν στο e-mail του Ι.Σ.Ρ: isrodoy@gmail.com.

Η στελέχωση του Αναισθησιολογικού Τμήματος του Γ.Ν. Ρόδου αποτελεί αδήριτη ανάγκη για την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου και ειδικά του χειρουργικού τομέα.

Σας ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία.

Με εκτίμηση

Για τον Ι.Σ.Ρ.

Ο Πρόεδρος                                                                Ο Γεν. Γραμματέας                                               

   Ηλίας Ι. Τσέρκης                                                            Μιχαήλ Ν. Βολονάκης

pis

Αθήνα 26. 3. 2021

                                                                                                                                Α.Π.: 9002

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο εορτασμός των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση σε μία σύγχρονη συγκυρία πανδημίας, μάς φέρνει στο νου ότι η ιστορία όντως επαναλαμβάνεται και στα θέματα υγείας… Για την εποχή της Επανάστασης, υπάρχουν πολλές γραπτές μαρτυρίες ότι έκαναν την εμφάνισή τους επιδημίες ειδικά στην Πελοπόννησο όπου έλαβαν χώρα οι περισσότερες μαζικές κινήσεις στρατευμάτων. Πανώλη, τύφος, δυσεντερία, ακόμα και χολέρα και ευλογιά παρουσίασαν περιοδικά πολλές εξάρσεις αποδεκατίζοντας χωριά και στρατούς.

Τη διαφορά στην έλλειψη ιατρικής βοήθειας στον ελληνικό πληθυσμό, έκανε ο Καποδίστριας, ο οποίος είχε σπουδάσει Ιατρική και άρα ήταν ευαισθητοποιημένος στα θέματα αυτά.

Ο Καποδίστριας δημιούργησε το πρώτο "λοιμοκαρθατήριο" για τις κοινότητες που πλήττονταν από επιδημίες στην Πελοπόννησο ενώ επί των ημερών του ιδρύθηκε στον Πόρο το πρώτο ναυτικό νοσοκομείο. Σε αυτό, διορίστηκε ως πρώτος διευθυντής ο Χρονίας Δροσινός.

Στη συνέχεια ο Καποδίστριας ίδρυσε τον πρώτο προσφυγικό καταυλισμό της χώρας στον οικισμό Πρόνοια στο Ναύπλιο για να βοηθήσει στη στέγασει και περίθαλψη των προσφύγων από άλλες περιοχές της σημερινής Ελλάδας που έσπευδαν στο απελευθερωμένο Ναύπλιο.

Η ίδρυση ενός υποτυπώδους πρώτου νοσοκομείου στο Ναύπλιο για την αντιμετώπιση ασθενών και τραυματιών έγινε κιόλας τον Μάρτιο του 1823 μόλις απελευθερώθηκε η πόλη.

Έτσι είχαμε στο πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους το Α’ Εθνικό Νοσοκομείο Ναυπλίας ή Νοσοκομείο του Κανονοστασίου των Πέντε Αδελφών και το Εθνικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ναυπλίας. Πρώτος γιατρός του πολιτικού νοσοκομείου, ήταν ο Γερμανός Φρειδερίκος Βολόης, Ενώ το 1825 γιατρός του νοσοκομείου διορίστηκε ο επίσης Γερμανός Η. Treiber, ο οποίος έγινε και διευθυντής στο στρατιωτικό νοσοκομείο της πόλης. Στη συνέχεια προσλήφθηκε και δεύτερος γιατρός, ο Ηπειρώτης Λουκάς Βάγιας, γιατρός του Αλή Πασά και του Βύρωνα.

Το παράδειγμα του Καποδίστρια παίρνει ιδιαίτερη αξία στις ημέρες μας καθώς αναδεικνύει την δυνατότητα που έχει μια οργανωμένη Πολιτεία να βοηθήσει στην υγειονομική κάλυψη των πολιτών ακόμα και με πενιχρά οικονομικά ή και επιστημονικά μέσα.

Χρόνια πολλά!

Για το Δ.Σ. του Π.Ι.Σ.

               Ο Πρόεδρος                               Ο Γενικός Γραμματέας

                  

Δρ Αθανάσιος Α. Εξαδάκτυλος                         Δρ Γεώργιος Ι. Ελευθερίου

Πλαστικός Χειρουργός                                                 Αγγειοχειρουργός

pis

24.02.2021. Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος - Δελτίο Τύπου

Αθήνα 23. 2. 2021
Α.Π.: 8725
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την αναγκαιότητα να συνεχισθεί η ορθή χρήση μάσκας από όλους τους πολίτες δεδομένου ότι ο κίνδυνος της επιδημίας στη χώρα μας εξακολουθεί να υφίσταται, επισημαίνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).
Με αφορμή τις συζητήσεις για τη χρήση διπλής μάσκας, ο ΠΙΣ υπενθυμίζει ότι μάσκα αποτελεί ένα από τα βασικότερα «όπλα» που διαθέτουμε σήμερα για να καταπολεμήσουμε τη διασπορά του κορωνοϊού, ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε μία κανονικότητα άμεσα.
Γι’ αυτό και η μάσκα θα πρέπει να τοποθετείται σωστά ώστε να έχει καλή εφαρμογή και να προστατεύει από μία πιθανή λοίμωξη από τον ιό, σύμφωνα και με τις οδηγίες που έχουν δοθεί από τις επίσημες αρχές.
Παράλληλα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) υπογραμμίζει ότι στην περίοδο που διανύουμε υπάρχει αντίστοιχη αναγκαιότητα για άντληση πληροφοριών σχετικά με τον εμβολιασμό αποκλειστικά από τις υπεύθυνες πηγές ή σε ατομικό επίπεδο από τον ιατρό που παρακολουθεί έναν ασθενή.
Ο ΠΙΣ τονίζει για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού ότι θα πρέπει να απομονωθούν οι όποιες ανεύθυνες συμβουλές δίνονται από άτομα που δεν σχετίζονται με την ιατρική επιστήμη, ενώ όσοι αντιμετωπίζουν κάποιο ειδικό πρόβλημα υγείας μπορούν να απευθυνθούν για οδηγίες στον ιατρό τους.
Για το Δ.Σ. του Π.Ι.Σ.
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Δρ Αθανάσιος Α. Εξαδάκτυλος Δρ Γεώργιος Ι. Ελευθερίου
Πλαστικός Χειρουργός Αγγειοχειρουργός

 

 

 

 

 

IS RODOU 2

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: “Ο Κορωνοϊός εξαπλώνεται και απειλεί το νησί μας με αυστηρότερα μέτρα”

Αγαπητοί/ες συμπολίτες/συμπολίτισσες μας,

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου, έχοντας απόλυτη γνώση της σοβαρότητας της πανδημίας Covid-19, με υπευθυνότητα και ευαισθησία, σας ενημερώνει για τη διαμόρφωση της κατάστασης των τελευταίων ημερών στο νησί μας
και σας καλεί να συμβάλετε ουσιαστικά στον περιορισμό της μετάδοσης και των συνεπειών της νόσου.

Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων συνιστά αρνητική εξέλιξη της πανδημίας
στο νησί μας. Τα κρούσματα δεν είναι πλέον μια συνηθισμένη είδηση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης,  αλλά αποτελούν μια καθημερινή πραγματικότητα.

Τα τελευταία 24ωρα διαπιστώνεται κατακόρυφη αύξηση των περιστατικών με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού.

Η αναχαίτιση της πανδημίας στην παρούσα φάση είναι επιτακτική ανάγκη υπό το πρίσμα της διασφάλισης της δημόσιας υγείας, καθώς επίσης και της προστασίας των δομών υγείας από ενδεχόμενη υπερβολική ζήτηση.

O I.Σ.Ρ ως ο θεματοφύλακας της υγείας στον τόπο μας, σας υπενθυμίζει και συστήνει την πιστή εφαρμογή των ακόλουθων μέτρων ατομικής προστασίας:

 • Την ορθή χρήση μάσκας, την υγιεινή των χεριών και την αποφυγή συγχρωτισμού.
 • Τη χρήση διπλής μάσκας σε κλειστούς χώρους με ανεπαρκή αερισμό.
 • Τον περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων.
 • Σε περίπτωση ύποπτων συμπτωμάτων ή στενής επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα επικοινωνήστε άμεσα με τον θεράποντα ιατρό σας.

Οι διαγνωστικές εξετάσεις για τον SARS-CoV-2 πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο σε ιατρικές δομές και από τις κινητές ομάδες υγείας (Κ.ΟΜ.Υ.) του ΕΟΔΥ. Οποιοσδήποτε διενεργεί διαγνωστικά τεστ σε άλλες δομές και χωρίς την παρουσία ιατρού ή μοριακού βιολόγου λειτουργεί παράτυπα, με αμφίβολα αποτελέσματα και μεγάλο κίνδυνο διασποράς της νόσου.

Συστήνεται η αυστηρή τήρηση της καραντίνας από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και τις στενές επαφές τους, καθώς επίσης και ο προγραμματισμός για τον εμβολιασμό κατά του νέου κορωνοϊού, ως το κύριο μέτρο πρόληψης.
Όλα τα εμβόλια που κυκλοφορούν είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.

Αγαπητοί/ες συντοπίτες/ισσές μας,

Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους ασθενείς που νοσούν από κορωνοϊό και ελπίζουμε η τήρηση των ανωτέρω μέτρων να σπάσει την αλυσίδα μετάδοσης του ιού και να αποτρέψει τη λήψη αυστηρότερων μέτρων με αρνητικό κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο.  

Η υπεύθυνη στάση μας στην έξαρση της πανδημίας σήμερα, θα διαφυλάξει την υγεία όλων μας και θα εξασφαλίσει το μέλλον του τόπου μας, αναδεικνύοντάς τον, ως έναν από τους πλέον ασφαλείς προορισμούς.

  

Για τον Ι.Σ.Ρ.

Ο Πρόεδρος                                                                Ο Γεν. Γραμματέας
                                           

 Ηλίας Ι. Τσέρκης                                                           Μιχαήλ Ν. Βολονάκης

 

Ι.Σ.Ρ. Δελτίο Τύπου: “Ο Κορωνοϊός εξαπλώνεται και απειλεί το νησί μας με αυστηρότερα μέτρα (PDF)”

pis

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος - Δελτίο Τύπου - Πρόσκληση σε ιδιώτες ιατρούς για να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΙΣ

 

SIMA 0

 

Ρόδος, 22.03.2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Οι ιδιώτες ιατροί εξαιρούνται των ευεργετικών διατάξεων της κυβέρνησης. Χωρίς υλικά ατομικής προστασίας και ασφάλειας ο ιατρικός κλάδος.

Το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα τις προηγούμενες μέρες τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των κλάδων που πλήττονται από την εξάπλωση του κορωνοϊού και οι οποίοι θα κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων.
Έκπληκτοι διαπιστώσαμε την έλλειψη σχετικού κωδικού για τους ελευθεροεπαγγελματίες ιατρούς.

Ο ιδιώτης ιατρός αποτελεί διαχρονικά τη ραχοκοκαλιά του συστήματος υγείας και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Αποτελεί την πύλη εισόδου των πολιτών στο σύστημα υγείας. Ο ιατρός της γειτονιάς και της διπλανής πόρτας είναι ο αυτοαπασχολούμενος ιατρός που μεριμνά για την πρόληψη, τη διαχείριση των χρονίων πασχόντων και των οξέων παθήσεων όλου του πληθυσμού.

Είναι εκείνος ο ιατρός που συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση της εθνικής οικονομίας και του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας. Ο ιατρός που έχει υποστεί τις μεγαλύτερες περικοπές την τελευταία δεκαετία με ευφάνταστες φορολογικές και άλλες επιδρομές (βλ. claw-back, rebate κ.α) και με υποκοστολογημένες όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες (ιατρική επίσκεψη 10 ευρώ μικτά και αμοιβή οικογενειακού ιατρού από 0,5 – 1,2 € ανά ασθενή).

Είναι εκείνος ο ιατρός που σε περιόδους πανδημίας και ελλείψει βασικού ατομικού εξοπλισμού προστασίας δίνει άνιση μάχη καθημερινά, μέσω τηλεφώνου ή μέσω διαδικτύου για να παρέχει έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση στους πολίτες, προκειμένου να αυξηθεί το αίσθημα ασφάλειάς τους και να μειωθεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού στην κοινότητα. Παράλληλα, λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας για το σύστημα υγείας, μειώνοντας την πιθανότητα συνωστισμού των πιθανών κρουσμάτων στα νοσοκομεία, αφού εδώ και μέρες εξετάζει μόνο τα έκτακτα περιστατικά.

Με τα δεδομένα αυτά σας ενημερώνουμε ότι ήδη τα ιδιωτικά ιατρεία τις τελευταίες δύο εβδομάδες εμφανίζουν μειωμένη προσέλευση > 90% με υπαρκτό τον κίνδυνο απολύσεων εξειδικευμένου παραϊατρικού προσωπικού και παράλληλα τη μη αποπληρωμή πολλών εκ των οικονομικών υποχρεώσεών τους.

Περιμένουμε από τους Βουλευτές μας και τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να αποκατασταθεί η αναιτιολόγητη παράληψη των ιδιωτών ιατρών από τις ευεργετικές διατάξεις και κυρίως να μεριμνήσουν, ώστε να προμηθεύσουν με τον απαραίτητο ατομικό εξοπλισμό προστασίας όλα τα ιατρεία (ιδιωτικά, δημόσια - περιφερειακά και Κέντρα Υγείας) προκειμένου να προστατευθεί το ιατρικό και βοηθητικό προσωπικό και να μειωθεί η πιθανότητα διασποράς της νόσου του νέου κορωνοϊού SARS-CoV 2 στην κοινότητα.

Μέχρι τότε ο ιδιώτης ιατρός θα εξακολουθεί να είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης και θα παλεύει με κάθε διαθέσιμο μέσο για την προάσπιση της δημόσιας υγείας σε αυτήν την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο.

  

Για τον Ι.Σ.Ρ.
Ο Πρόεδρος                                                           Ο Γεν. Γραμματέας
   Ηλίας Ι. Τσέρκης                                                     Μιχαήλ Ν. Βολονάκης


apo nyxterides gonidioma koronaios 2019 ncov

"Οδηγίες για τον κοροναϊο Covid 19"

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου
Ρόδος, 24.02.2020
Ενημερωτικό Δελτίο
Θέμα: Οδηγίες για τον κοροναϊο Covid 19
Σε συνέχεια των πρόσφατων γεγονότων στην γειτονική Ιταλία, σχετικά με την εμφάνιση περιστατικών που νοσούν από τον κοροναϊό (Covid 19) σίγουρα αλλάζουν και κάποια δεδομένα στη χώρα μας. O 2019–nCoV προκαλεί αναπνευστική νόσο, η οποία μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο συνήθως κατόπιν στενής επαφής με ασθενή μέσα στο οικογενειακό περιβάλ Σε συνέχεια των πρόσφατων γεγονότων στην γειτονική Ιταλία, σχετικά με την εμφάνιση περιστατικών που νοσούν από τον κοροναϊό (Covid 19) σίγουρα αλλάζουν και κάποια δεδομένα στη χώρα μας.
O 2019–nCoV προκαλεί αναπνευστική νόσο, η οποία μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο συνήθως κατόπιν στενής επαφής με ασθενή μέσα στο οικογενειακό π λον ή σε χώρους παροχής φροντίδας υγείας, μέσω των μικροσταγονιδίων που περιέχουν τον ιό ή σε κλειστούς χώρους. Η ταχέως εξελισσόμενη επιδημία λοιμώξεων από το νέο κοροναϊό (2019-nCoV), επιβάλλει την ορθή διαχείριση, όχι μόνο των κρουσμάτων λοίμωξης από 2019-nCoV, αλλά και των ατόμων που ήρθαν σε επαφή με πρόσφατα διαγνωσμένα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό (δηλαδή των «επαφών» τους). Επειδή τα συμπτώματα είναι παρόμοια με εκείνα του κοινού κρυολογήματος ή της γρίπης, είναι επιβεβλημένη η αναφορά τυχόν πρόσφατου ταξιδιού, στις περιοχές των χωρών στις οποίες έχουν αναφερθεί κρούσματα προσβεβλημένα με τον κοροναϊο. Οι άνθρωποι που ζουν ή ταξιδεύουν σε περιοχές όπου κυκλοφορεί ο ιός 2019-nCoV ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο μόλυνσης. Μέχρι στιγμής η κυκλοφορία του 2019– nCoV εντοπίζεται στην Κίνα, όπου καταγράφονται τα περισσότερα περιστατικά. Τα περιστατικά λοιμώξεων από τον 2019-nCoV που εμφανίστηκαν σε άλλες χώρες, αφορούσαν είτε άτομα με πρόσφατο ταξίδι στην Κίνα, είτε άτομα που ζούσαν, συνεργάζονταν στενά ή παρείχαν φροντίδα υγείας σε ταξιδιώτες από την Κίνα και που στη συνέχεια διαγνώσθηκαν με λοίμωξη από 2019-nCoV.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ:
Οι βασικές προφυλάξεις περιλαμβάνουν την υγιεινή των χεριών και την αναπνευστική υγιεινή καθώς και την χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας. Η τήρηση απόστασης ασφαλείας από ασθενείς είναι επιβεβλημένη, όπως και η κάλυψη της μύτης και του στόματος από τον ασθενή κατά τη διάρκεια του βήχα ή του φταρνίσματος. Είναι απαραίτητο το τακτικό πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή νερό και σαπούνι, γιατί με αυτή τη διαδικασία σκοτώνεται ο ιός. Ο συγκεκριμένος κοροναϊός φαίνεται ότι μπορεί να επιβιώσει μερικές ώρες στις διάφορες επιφάνειες. και η χρήση απλών αντισηπτικών διαλυμάτων είναι αρκετή για την καταστροφή του. Για περισσότερες πληροφορίες, οι πολίτες μπορούν να απευθυνθούν στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ (https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19/) όπου υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες για ταξιδιώτες, πληρώματα πλοίων, σχολικές μονάδες, ξενοδοχεία, χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, κ.λ.π.
Για τον Ι.Σ.Ρ.
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Ηλίας Ι. Τσέρκης             Μιχαήλ Ν. Βολονάκης

pis

 

 Αθήνα 11.12.2019
Α.Π.: 3978
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εισβολή με …δημοκρατικές διαδικασίες έκανε σήμερα το πρωί στην Ημερίδα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου με θέμα τις Συμπράξεις του Δημοσίου και του Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στο Ζάππειο, ομάδα εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία με εκπροσώπους από την ΟΕΝΓΕ, την ΕΙΝΑΠ και την ΠΟΕΔΗΝ. 
Οι διαδηλωτές κατάφεραν να εισβάλουν στην αίθουσα όπου είχε ξεκινήσει ήδη ο δημοκρατικός διάλογος για το ΕΣΥ και το μέλλον του, διακόπτοντας ομιλίες, αναρτώντας πανό και απαιτώντας από όλους τους συνέδρους να αποχωρήσουν. 
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με την Ημερίδα αυτή, παρουσία Ελλήνων και ξένων ομιλητών εγνωσμένου κύρους, επιδίωξε να ανοίξει για πρώτη φορά τον διάλογο εκ μέρους των γιατρών, επιχειρώντας να προηγηθεί των εξελίξεων ώστε να θέσει τον ιατρικό κόσμο στην πρώτη γραμμή των αποφάσεων.  
Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος δήλωσε αμέσως μετά τη βίαιη διακοπή της Ημερίδας, ότι η διαδικασία του διαλόγου διεκόπη βιαίως από ανθρώπους που είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν ώστε να διατυπώσουν την άποψη τους. 
Η Α΄ Αντιπρόεδρος του ΠΙΣ Άννα Μαστοράκου σημείωσε: «Όταν οι δαπάνες υγείας προβλέπεται να αυξηθούν λόγω της ταχείας δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού μας, ο ΠΙΣ πήρε την πρωτοβουλία να ανοίξει διάλογο ώστε να βρεθούν δόκιμες λύσεις για να μην χάσουν οι ασφαλισμένοι τις παροχές υγείας που έχουν»
Ο Γενικός Γραμματέας του ΠΙΣ Γιώργος Ελευθερίου δήλωσε από την πλευρά του: «Απαραίτητη προϋπόθεση της Δημοκρατίας είναι ο διάλογος. Δυστυχώς σήμερα οι «Δημοκράτες» φίμωσαν τα μικρόφωνα και δεν επέτρεψαν να ακουστεί η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων γιατρών. Ο ΠΙΣ καλεί την ελληνική κοινωνία να καταδικάσει τα φαινόμενα αυτά». 
Για το Δ.Σ. του Π.Ι.Σ.
 
      Ο Πρόεδρος                                  Ο Γενικός Γραμματέας
Δρ Αθανάσιος Α. Εξαδάκτυλος             Δρ  Γεώργιος  Ι. Ελευθερίου 
      Πλαστικός Χειρουργός                           Αγγειοχειρουργός

pis

 

Αθήνα 21.10.2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τιμητική για την χώρα μας εκλογή Ελλήνων, προέδρου και αντιπροέδρου, στην UEMS

Αναγκαία η άμεση ανάληψη από τον ΠΙΣ των αρμοδιοτήτων για τα ιατρικά συνέδρια και την ιατρική εκπαίδευση

Πρόεδρος της UEMS εξελέγη το Σάββατο στο Λονδίνο ο Έλληνας γιατρός που δραστηριοποιείται στη Μεγάλη Βρετανία, Βασίλειος Παπαλόης, γενικός χειρουργός, ειδικός μεταμοσχεύσεων. Αντιπρόεδρος της UEMS εξελέγη το μέλος του ΔΣ του ΠΙΣ και πρόεδρος του ΙΣ Έβρου, Ανδρέας Παπανδρούδης, χειρουργός οφθαλμίατρος.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κ. Παπαλόης, ως μοναδικός υποψήφιος έλαβε 31 στις 31 ψήφους και ο κ. Παπανδρούδης έλαβε 22 στις 31 ψήφους ισοψηφώντας στη πρώτη θέση με την Κροάτισσα αντιπρόεδρο. Εξελέγησαν συνολικά 4 αντιπρόεδροι με τους άλλους δύο να είναι από το Βέλγιο και την Ισπανία.

Η UEMS ιδρύθηκε το 1958 και είναι ο ευρωπαϊκός οργανισμός για την ιατρική εκπαίδευση στον οποίο συμμετέχουν 31 χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Η εκλογή των δύο Ελλήνων ιατρών (ο ένας ως εκπρόσωπος της Βρετανίας κι ο άλλος ως εκπρόσωπος της Ελλάδας), καταδεικνύει τόσο το υψηλό επίπεδο των Ελλήνων ιατρών, όσο και την ανάγκη να χειρίζονται οι ίδιοι τα θέματα της ιατρικής εκπαίδευσης, θέμα που ετέθη ήδη στον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια από το προεδρείο του ΠΙΣ.

Όπως είναι σαφές, τόσο η συνεχιζόμενη εκπαίδευση, όσο και οι συμμετοχές στα ιατρικά συνέδρια, είναι εκ της φύσης και ουσίας τους αρμοδιότητες του ΠΙΣ που μπορεί να τις φέρει εις πέρας με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Την αποστολή της Ελλάδας στην UEMS αποτελούσαν ο εκλεγείς, ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πλαστικός χειρουργός και το μέλος του ΔΣ του ΠΙΣ, Χαράλαμπος Κούλας, χειρουργός οφθαλμίατρος.

 

Για το Δ.Σ. του Π.Ι.Σ.

Ο Πρόεδρος                                        Ο Γενικός Γραμματέας

                                 

Δρ Αθανάσιος Α. Εξαδάκτυλος       Δρ Γεώργιος Ι. Ελευθερίου

Πλαστικός Χειρουργός                      Αγγειοχειρουργός

ISA

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Ο ΙΣΑ ζητά από το Υπουργείο Υγείας να δημιουργηθεί επιτροπή με τη συμμετοχή του ΙΣΑ και του ΕΟΠΥΥ, για την διερεύνηση υποθέσεων παραβίασης της συνταγογράφησης.

 

 

Παρέμβαση στον Υπουργό Υγείας κ.Βασίλη Κικίλια έκανε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με αφορμή την αναδρομική επιβολή προστίμων, σε γιατρούς που παραβίασαν τους κανόνες συνταγογράφησης κατά τα παρελθόντα έτη όταν δεν είχαν διευκρινιστεί επακριβώς οι κανόνες συνταγογράφησης. Διαπιστώθηκε ότι σε πολλές περιπτώσεις έχουν επιβληθεί υπερβολικά πρόστιμα παρά το γεγονός ότι ο γιατρός δεν είχε δυνατότητα να αποφύγει την υπέρβαση.

 Ο ΙΣΑ ζήτησε από τον Υπουργό Υγείας να δημιουργηθεί επιτροπή με τη συμμετοχή του ΙΣΑ και του ΕΟΠΥΥ, η οποία θα διερευνά τις υποθέσεις  παραβιάσεων στη συνταγογράφηση πριν επιβληθούν τα πρόστιμα.

Ο ΙΣΑ τονίζει ότι θα είναι αυστηρός με όσα μέλη του δεν ακολουθούν την επιστημονική δεοντολογία ωστόσο δεν θα επιτρέψει άδικες υπερβολικές και καταχρηστικές συμπεριφορές.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ι.Σ.Α.

IATRIKOS SYLLOGOS ARGOLIDAS 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ

Ναύπλιο: 02-08-2019

Αρ. Πρωτ. 158

            

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας από το Υπουργείο Υγείας έχει στόχο τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας μέσω της αποτροπής των δυσμενών επιδράσεων του καπνίσματος.

Σήμερα η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Το κάπνισμα είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου, καρκίνου του πνεύμονα, αναπνευστικών προβλημάτων, περιφερικής αγγειακής νόσου, εγκεφαλικών επεισοδίων, ανευρυσμάτων αορτής, συνδρόμου αιφνιδίων θανάτων σε βρέφη, επιπλοκών εγκυμοσύνης και μειωμένου βάρους γέννησης.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας(WorldHealthOrganization), η επιδημία του καπνίσματος είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την υγεία, σκοτώνοντας περισσότερους από 8 εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο παγκοσμίως. Περισσότεροι από 7 εκατ. από αυτούς τους θανάτους είναι το αποτέλεσμα άμεσης χρήσης καπνού, ενώ περίπου 1 εκατ. είναι οι μη καπνιστές που εκτίθενται σε παθητικό καπνό. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα του τσιγάρου.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας υπογραμμίζει τη σημασία της αλλαγής στάσεων, νοοτροπίας και άποψης του πληθυσμού σχετικά με το κάπνισμα. Η ευαισθητοποίηση των πολιτών μας, η εκπαίδευση και η ενθάρρυνση για συμμετοχή των επαγγελματιών υγείας και άλλων φορέων στην αντιμετώπιση της εξάρτησης από τον καπνό, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της διακοπής του καπνίσματος.

Κάθε άνθρωπος ΠΡΕΠΕΙ και ΜΠΟΡΕΙ να αναπνέει αέρα χωρίς καπνό.

Η αναγνώριση της βασικής αιτίας του καπνίσματος, παραμένει η σημαντικότερη πρόοδος. Καμία διαγνωστική ή θεραπευτική εξέλιξη δεν πρόκειται ποτέ να είναι εξίσου ευεργετική με την εξάλειψη της συνήθειας του καπνίσματος.

Ο Πρόεδρος                                                Ο Γ. Γραμματέας

  ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ                                     ΔΩΡΟΒΙΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ISA

Συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας Β. Κικίλια είχε σήμερα ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης και το Συντονιστικό Όργανο των ιδιωτικών Φορέων ΠΦΥ.

Συνάντηση με τον  Υπουργό Υγείας κ.Βασίλη Κικίλια είχε σήμερα ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γ.Πατούλης και το Συντονιστικό Όργανο των ιδιωτικών Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ο Υπουργός Υγείας ενημερώθηκε για τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο των κλινικοεργαστηριακών  ιατρών και οδήγησαν στις δυναμικές κινητοποιήσεις, το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

 Μεταξύ άλλων έγινε εκτενής συζήτηση, για τη ληστρική πολιτική που ακολουθήθηκε και τη δραματική επιδείνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας ενώ διατυπώθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις όπως είναι η δυνατότητα ρύθμισης σε 120 δόσεις του clawback παλαιών και νέων οφειλών και την αξιοποίηση των  χρημάτων των ευρωπαίων πολιτών.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης,τόνισε τα εξής:

«Η  καταστροφική πολιτική που ακολουθήθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα οδήγησε στην διάλυση  της  Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στην οικονομική και επαγγελματική εξαθλίωση, το επιστημονικό δυναμικό της χώρας. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας έχουν υποβαθμιστεί δραματικά ενώ ο ιατρικός κόσμος μαστίζεται από την ανεργία και παίρνει το δρόμο της ξενιτειάς. Πιστεύουμε ότι ανοίγει πλέον μια νέα σελίδα και όλοι μαζί θα συνεργαστούμε για το καλό του ασθενή και της δημόσιας υγείας».

Ειδικότερα, κατατέθηκαν στον Υπουργό Υγείας, προτάσεις για τα παρακάτω θέματα:

 • Συμβάσεις οικογενειακών Ιατρών των Κλινικοεργαστηριακών και των Εργαστηρίων
 • Ρύθμιση για   120 δόσεις για clawback παλαιών και νέων οφειλών. Νέα τιμολόγηση ιατρικών πράξεων και εργαστηριακών εξετάσεων
 • Ξεχωριστός κωδικός πληρωμής νέων εξετάσεων
 • Κατάργηση clawback
 • Κεντρικό μηνιαίο πλαφόν
 • Ενίσχυση περαιτέρω προϋπολογισμού 2019 και 2020
 • Ενιαίο Τιμολόγιο Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα με ίδιους κανόνες πληρωμής
 • Εφαρμογή διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων
 • Πληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών
 • Αγορά ιατρικών μηχανημάτων και αντιδραστηρίων με ΦΠΑ 6%  όπως και στα φάρμακα
 • Ενίσχυση ΕΟΠΥΥ από φόρους  αλκοόλ-κάπνισμα

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι κάτωθι:

ΠΟΣΚΕ: Πατσουράκος Φώτης Πρόεδρος και Α’ Αντιπρόεδρος ΙΣΑ , Σταμούλης Νικόλαος Αντιπρόεδρος, Τσάτσος Αναστάσιος Γ.Γ.

ΠΟΣΙΠΥ: Χατζηπαναγιώτου Θεόδωρος Πρόεδρος, Κραμποβίτης Σπύρος Γ.Γ.

ΠΑΣΙΔΙΚ: Κατσίκης Ευάγγελος Αντιπρόεδρος, Καραμηνάς Ιωάννης  Γ.Γ.

ΠΑΝΙΔΙ: Φασίτσας Δημήτριος Πρόεδρος, Ντούνας ΠάνοςΑντιπρόεδρος, Παρούτογλου Φώτιος Γ.Γ.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ι.Σ.Α.

pis

 

ΠΙΣ. Δελτίο Τύπου. Υγειονομική βόμβα και μέγιστο ζήτημα Δημόσιας Υγείας είναι το κάπνισμ, ενεργητικό και παθητικό.

 

Το 25% των θανάτων του ανδρικού πληθυσμού στη χώρα μας, οφείλεται άμεσα ή έμμεσα στο κάπνισμα. Με αυτό το απαράδεκτο για μια χώρα του δυτικού κόσμου ποσοστό θανάτων από μια συνήθεια που θα έπρεπε να έχει περιοριστεί δραματικά εδώ και δεκαετίες, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και της ηγεσίας του Yπουργείου Υγείας για ενεργοποίηση του αντικαπνιστικού νόμου, αρχής γενομένης από τα δημόσια κτίρια.

Παγκοσμίως 7,1 εκατομμύρια θάνατοι το χρόνο οφείλονται στο ενεργητικό κάπνισμα, ενώ 884.000 θάνατοι σχετίζονται με το παθητικό. Και είναι ως εκ τούτου, το παθητικό κάπνισμα η χειρότερη μορφή βίας που μπορεί να ασκήσει κάποιος στον συνάνθρωπό του, καθώς βάζει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή του.

Απαγόρευση από το 1856

Η Ελλάδα παρουσιάζει την υψηλότερη αναλογία καπνιστών μεταξύ των δυτικοευρωπαϊκών χωρών (37,6%). Και το οξύμωρο είναι ότι στην χώρα μας η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους έγινε για πρώτη φορά το έτος 1856 με Βασιλικό Διάταγμα του Όθωνα (επισυνάπτεται το ΦΕΚ του 1856). Και φτάσαμε στο 2019, με τη χώρα να παραμένει στις πρώτες θέσεις με υψηλά ποσοστά καπνιστών μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών.

Στοιχεία από το European Lung White Book αναφέρουν ότι το ETS (Environmental Tobacco Smoke) έχει ενταχθεί στις καρκινογόνες συνήθειες και ουσίες και συνδέεται με καρκίνους του πνεύμονα, όσο και με νοσήματα του αναπνευστικού που δεν συνδέονται με τον καρκίνο.

Η δε έκθεση των παιδιών στο ETS εξαιτίας του καπνίσματος των γονέων μέσα στο σπίτι, αυξάνει τις πιθανότητες για αναπνευστικά προβλήματα, λοιμώξεις του μέσου ωτός, δια βίου μειωμένη ικανότητα οξυγόνωσης των πνευμόνων και σοβαρό άσθμα.

Δευτερεύοντα αλλά αρκετά σημαντικά θεωρούνται τα μεμονωμένα συμπτώματα που παρουσιάζουν παιδιά και ενήλικες οι οποίοι έχουν εκτεθεί σε παθητικό κάπνισμα και είναι ο επίμονος βήχας, η παραγωγή πτυέλων, το βάρος στο στήθος κατά την αναπνοή και γενικά η αναπνευστική δυσφορία.

Ο Π.Ι.Σ. καλεί την ηγεσία του Υ.Υ.Κ.Α. και κάθε αρμόδια Αρχή να επιβάλλει πάραυτα το νόμο και εκφράζει την πρόθεσή του να βοηθήσει με κάθε μέσο που διαθέτει στον έλεγχο αυτού του μείζονος προβλήματος Δημόσιας Υγείας.

Για τον Π.Ι.Σ.

Δρ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος                       Δρ Γεώργιος Ελευθερίου

   Πρόεδρος                                                  Γενικός Γραμματέας

pis

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Δελτίο Τύπου για συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας

 

Αθήνα, 24 Ιουλίου 2019

                                                                                                                                                                                                                                                                          ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την πρώτη συνάντηση με τον νέο υπουργό Υγείας κ.Βασίλη Κικίλια αλλά και τον υφυπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη πραγματοποίησε σήμερα το μεσημέρι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

pis2 

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Υπουργός Υγείας κ.Βασίλης Κικίλιας, ο Υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, η Α’ Αντιπρόεδρος κ. Άννα Μαστοράκου, ο Γενικός Γραμματέας του ΠΙΣ κ. Γιώργος Ελευθερίου, ο Αντιπρόεδρος Β’ κ.Παύλος Καψαμπέλης, ο Ταμίας κ. Βασίλης Ψυχογυιός.

Το Προεδρείο του ΠΙΣ στην πρώτη συνάντηση με την Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ενημέρωσε τον Υπουργό Υγείας για τα προβλήματα που απασχολούν τον ιατρικό κόσμο, ενώ έθεσε εκτενώς τρία βασικά ζητήματα τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν άμεσα.

Ειδικότερα:

Νέες συμβάσεις των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών και Οικογενειακών Γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ

Το Προεδρείο του Π.Ι.Σ. έθεσε το πρόβλημα στον κ.Βασίλη Κικίλια της ανανέωσης των συμβάσεων των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίες είναι σε εκκρεμότητα εδώ και χρόνια.

Διατύπωσε το θέμα των αμοιβών οι οποίες θα πρέπει να αναπροσαρμοσθούν στα δεδομένα της εποχής, αλλά και των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, ώστε και οι Έλληνες γιατροί να αμείβονται για τις υπηρεσίες που παρέχουν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αλλά και σύμφωνα με την ποιότητα των υπηρεσιών τους.

Ο Υπουργός Υγείας συμφώνησε να συζητηθεί το θέμα εκτενώς σε νέα συνάντηση που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα, ώστε να εξειδικευτούν τα προβλήματα και οι δυνατότητες αποζημίωσης των ιατρικού κόσμου, στο πλαίσιο και της ανασυγκρότησης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ταυτόχρονα θα επανεξετασθεί και το θέμα των αμοιβών και της συνεργασίας των Γενικών Οικογενειακών Γιατρών.

Ο Υπουργός Υγείας επανέλαβε τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αναβάθμιση του ρόλου του Γενικού Οικογενειακού Γιατρού, ώστε να συμβάλει καθοριστικά στην πρόληψη, αλλά και στη διαχείριση των πρώτων προβλημάτων υγείας.

Clawback

Το Προεδρείο του ΠΙΣ έθεσε επίσης επιτακτικά το ζήτημα του ληστρικού Clawback που επιβάλλεται στους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς και στραγγαλίζει τα μικρά εργαστήρια και ιατρεία, οδηγώντας πολλά εξ αυτών στο λουκέτο.

Ειδικά σε ότι αφορά στο Clawback του Β’ εξαμήνου του 2018, το Προεδρείο του Π.Ι.Σ. ζήτησε να αξιοποιηθούν τα διαθέσιμα 50 εκατ. ευρώ που υπάρχουν στον ΕΟΠΥΥ, ώστε άμεσα να ελαφρυνθεί ο ιατρικός κόσμος.

Ο κ. Κικίλιας από την πλευρά του επεσήμανε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την ανακατανομή των πόρων στον ΕΟΠΥΥ με βάση τις ανάγκες των ασφαλισμένων, γεγονός που θα οδηγήσει και στην απαλλαγή επιβαρύνσεων προς τους ιατρούς.

«Η λύση που πρέπει να δοθεί είναι πολιτική, καθώς έλλειμα στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ θα υπάρχει διαρκώς λόγω του δημογραφικού προβλήματος ακόμη κι αν υπάρξουν παρεμβάσεις όπως π.χ. τα πρωτόκολλα συνταγογράφησης. Και το έλλειμμα αυτό θα πρέπει να καλύπτεται από τα προϊόντα καπνού» πρότεινε ο Πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

ΠΦΥ

Σχετικά με το σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), το Προεδρείο του ΠΙΣ υπογράμμισε πως θα πρέπει ο σχεδιασμός που θα προωθηθεί, να εξασφαλίζει την υγειονομική κάλυψη όλων των πολιτών της χώρας, αλλά και την αξιοποίηση όλου του ιατρικού δυναμικού, τόσο των δημοσίων δομών, όσο και των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών.

Ο Υπουργός Υγείας κ.Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι σύντομα θα ξεκινήσει διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τον νέο σχεδιασμό της ΠΦΥ.

Το Προεδρείο του Π.Ι.Σ., εκ του θεσμικού του ρόλου, προσδοκά στην αμοιβαία συνεργασία και την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, καθώς όλα τα προβλήματα στον τομέα της Υγείας θα πρέπει να αντιμετωπισθούν εξ' υπαρχής, μεταξύ των οποίων είναι και οι παθογένειες, που εμφανίστηκαν με έντονο τρόπο το τελευταίο χρονικό διάστημα. Χαρακτηριστική η περίπτωση του Νοσοκομείου της Σάμου με τα νοσηρά φαινόμενα που καταγράφηκαν εις διπλούν και τα οποία καταδικάζουμε απερίφραστα.

                        Για το Δ.Σ. του Π.Ι.Σ.

                                Ο Πρόεδρος                                                       Ο Γεν. Γραμματέας

 

      Δρ Αθανάσιος Α. Εξαδάκτυλος                             Δρ Γεώργιος Ι. Ελευθερίου

            Πλαστικός Χειρουργός                                                        Αγγειοχειρουργός

                  

eni eopyy

Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Δελτίο Τύπου: Ο διακόπτης στην ΠΦΥ φέρει τη σφραγίδα του ΥΥΚΑ: μόνο 1.000 οικογενειακοί ιατροί για 11 εκατ Έλληνες !

 

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 09/06/2018, απηύθυνε χαιρετισμό ο ταμίας του ΙΣΑ και Πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ, Φώτης Πατσουράκος, ο οποίος ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την πορεία των πληρωμών των ληξιπρόθεσμων οφειλών ΕΟΠΥΥ και ΕΦΚΑ και τις πολλαπλές ενέργειες του ΙΣΑ.  Ανέφερε ότι ο διάλογος με ΥΥΚΑ και ΕΟΠΥΥ δεν έχει καμία πλέον αξία μιας και η ηγεσία του ΥΥΚΑ έχει αγκιστρωθεί στο να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις των μνημονιακών υποχρεώσεών της, χωρίς να θέλει να αντιληφθεί το μέγεθος της αποτυχίας της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ. Παρούσα ήταν και η Πρώην Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά κα Ανεμοδουρά Βαρβάρα, η οποία γνωστοποίησε τις θέσεις της Ομοσπονδίας ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ – ΠΕΔΥ σχετικά με τη μεταρρύθμιση και τόνισε το χρέος όλων των συνδικαλιστικών και θεσμικών φορέων για την προάσπιση της δημόσιας υγείας των πολιτών.
Ακολούθησε αναλυτική ενημέρωση από την Πρόεδρο της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ σχετικά με την πορεία της μεταρρύθμισης και το ιστορικό των διαπραγματεύσεων του ΠΙΣ για τη συλλογική σύμβαση των ιατρών λοιπών ειδικοτήτων πλην οικογενειακών ιατρών: Τέλος αναφέρθηκε στην προχειρότητα και επιπολαιότητα στον σχεδιασμό της μεταρρύθμισης:
Η εμμονή του ΥΥΚΑ σε ένα αποτυχημένο σχέδιο μεταρρύθμισης από άποψη ιατρικού δυναμικού και έλλειψης υποδομών / προδιαγραφών αποτελεί ένα επικίνδυνο πείραμα εις βάρος της δημόσιας υγείας του πληθυσμού. Η διαφημιζόμενη υποχρεωτική εγγραφή 11 εκ Ελλήνων, η χρονοβόρα κατάρτιση ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς και η εφαρμογή αυστηρού συστήματος παραπομπών από τους ελάχιστους 1.000 οικογενειακούς ιατρούς !! του συστήματος προαναγγέλλει μία ραγδαία χρονική και ποιοτική υποβάθμιση υπηρεσιών υγείας. Με υποδειγματική μαεστρία προοιωνίζεται η σταδιακή “εξάλειψη” από τον υγειονομικό χάρτη, 12 εκατ επισκέψεων ετησίως των ασθενών στους συμβεβλημένους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Ο Έλληνας ασθενής θα είναι όμηρος ενός συστήματος που θα του παρέχει ελάχιστες υπηρεσίες, με στέρηση του δικαιώματος επιλογής ιατρού ή πρόσβασης σε εξειδικευμένη υπηρεσία.  Μοιραία θα αναγκαστεί να καλύψει τις ανεκπλήρωτες ανάγκες του από την τσέπη του με εκτόξευση των ανισοτήτων πρόσβασης στο κοινωνικό αγαθό της υγείας. 
 
Το σώμα της Γενικής Συνέλευσης μετά από διεξοδική συζήτηση, αποφάσισε να εκδώσει το ακόλουθο ψήφισμα:
Το προτεινόμενο σχέδιο σύμβασης για όλες τις ειδικότητες από το ΥΥΚΑ απορρίπτεται στο σύνολό του καθώς υποδαυλίζει την ποιότητα ιατρικών υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους, θέτει δημοσιοϋπαλληλικούς κανόνες στην άσκηση ιδιωτικού έργου, προκαλεί απαράδεκτη επίταξη υπηρεσιών υγείας, καταστρατηγεί διατάξεις κείμενης νομοθεσίας και τις πάγιες ψηφισμένες θέσεις του ΠΙΣ.
Καλούμε τον ΠΙΣ να εμμείνει στη στάση του, αρνούμενος να συνάψει συλλογική σύμβαση για τους ειδικούς ιατρούς με αναξιοπρεπείς όρους συνεργασίας. 
Ακόμη και σε περίπτωση που προκηρυχθεί σχέδιο ατομικών συμβάσεων για οικογενειακούς ιατρούς ή άλλες ειδικότητες, θα απέχουμε σθεναρά, αρνούμενοι να συμμετάσχουμε σε ένα θνησιγενές και ανεπαρκές σχέδιο ΠΦΥ.
Έχοντας αναπτύξει σχέση εμπιστοσύνης με τους ασθενείς μας στα πλαίσια της 6χρονης σύμβασης ΕΟΠΥΥ, καλύπτουμε πάγιες ανάγκες υπηρεσιών υγείας στην ΠΦΥ, παρόλη την άδικη και καταχρηστική μεταχείριση αυτής της σύμβασης εκ μέρους της πολιτείας, με αδικαιολόγητες και αιφνιδιαστικές και ληστρικές περικοπές δεδουλευμένων αμοιβών τύπου rebate / clawback.
Παραμένουμε ενεργά κύτταρα του δημόσιου συστήματος, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η πολυδιαφημιζόμενη κατάργηση των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ θα επιφέρει μεγάλη αναστάτωση και ταλαιπωρία στους ασφαλισμένους. 
Αυτός ο αναπάντεχος διακόπτης θα φέρει τη σφραγίδα και την αποκλειστική ευθύνη της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας που επιμένει στο να εξάγει ένα ριψοκίνδυνο πείραμα στις πλάτες του χειμαζόμενου Έλληνα πολίτη και συνταξιούχο. 
Με γνώμονα την προάσπιση των νόμιμων δικαιωμάτων μας, θα καταφύγουμε μαζικά στη δικαιοσύνη για όλες τις καταχρηστικές πράξεις εναντίον μας, την προσπάθεια οικονομικής εξόντωσής μας και επίταξης πολύτιμων υπηρεσιών υγείας που παρέχουμε, αλλά και για τη διάσωση των δεινών που επισύρει η μεταρρύθμιση της ΠΦΥ στη δημόσια υγεία.
Θα επιμείνουμε σθεναρά στον αγώνα βελτίωσης και ενίσχυσης των συμβάσεων μας με άνοιγμα στους νέους ιατρούς και χαρτογραφημένη κάλυψη των αναγκών των ασφαλισμένων σε όλη τη χώρα.


Η Πρόεδρος                                                                       Ο Γραμματέας
Άννα Μαστοράκου                                                           Χρήστος Παπασιδέρης

konsolasmanos 2

Μάνος Κόνσολας: Δελτίο Τύπου και Ερώτηση στον Υπουργό Υγείας σχετικά με την αδυναμία λειτουργίας του πολυϊατρείου στη Χάλκη και την αντικατάσταση του ασθενοφόρου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

 

SIMA 0

 

 

 Ρόδος 5 Μαρτίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συγχαρητήρια επιστολή

Με την παρούσα ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου εκφράζουν θερμά και ειλικρινή συγχαρητήρια προς τον Γενικό Γραμματέα κ. Ηλία Τσέρκη για την εκλογή του στα Δ.Σ. της Εταιρείας Παθολογίας Ελλάδος καθώς και της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος στις αρχαιρεσίες που διεξήχθησαν την 24η Φεβρουαρίου 2018 κατά την διεξαγωγή του 4ου Πανελληνίου Συνεδρίου Παθολογίας.

Η διπλή αυτή εκλογή τιμά ιδιαίτερα τον Ιατρικό Σύλλογο Ρόδου καθώς πρώτη φορά συνάδελφος Παθολόγος πετυχαίνει εκλογή σε 2 επιστημονικές ενώσεις Πανελλήνιας εμβέλειας.

Επίσης, συγχαίρουμε θερμά τον Διευθυντή της Α’ Παθολογικής κλινικής κ. Στυλιανό Καραταπάνη που εκλέχθηκε στο Δ.Σ. της Εταιρείας Παθολογίας Ελλάδος.

Ευχόμαστε στους δύο συναδέλφους καλή και παραγωγική θητεία με στόχο την προάσπιση του επιστημονικού κύρους της μητέρας των ειδικοτήτων της Παθολογίας.

 

Για τον Ι.Σ.Ρ.

Ο Πρόεδρος

Χρήστος Μαντάς

 

SIMA 0

 Ρόδος 10.02.2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προληπτικά μέτρα για την μηνιγγίτιδα

Μετά το αναφερόμενο κρούσμα μηνιγγίτιδας σε σχολείο της πόλης μας, ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου ενημερώνει το ευρύ κοινό για τις ενδεδειγμένες ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσει.

Δεν χρειάζεται πανικός σε καμιά των περιπτώσεων, διότι ούτως η άλλως διάγουμε μια περίοδο υψηλής νοσηρότητας από διάφορες εποχιακές λοιμώξεις.  

Το συμπτώματα της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου ποικίλλουν. Χαρακτηρίζεται από αιφνίδια έναρξη πυρετού, ναυτία, έμετο, κεφαλαλγία, μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης και μυαλγίες, συμπτώματα παρόμοια με αυτά των εποχιακών ιώσεων.

Τα δε χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι: ο υψηλός πυρετός, η αυχενική δυσκαμψία και το επηρεασμένο επίπεδο συνείδησης και σε ορισμένες περιπτώσεις το εκτεταμένο εξάνθημα όπου όμως παρουσιάζεται σε προχωρημένο στάδιο της νόσου. Σε περίπτωση που συντρέχουν τα ανωτέρω πρέπει να κινητοποιηθεί το περιβάλλον του εκάστοτε ασθενή, προκειμένου να ζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια και ενημέρωση.

Η μετάδοση  του μικροβίου της μηνιγγίτιδας γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της αναπνευστικής οδού (σάλιο, ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις).

Κύριο προληπτικό μέτρο είναι η χημειοπροφύλαξη, η αποφυγή στενής επαφής και έκθεσης σε σταγονίδια με τους νοσούντες και η πιστή τήρηση των ατομικών κανόνων υγιεινής (πλύσιμο χεριών κτλ) .

Χημειοπροφύλαξη πρέπει να λάβουν το ταχύτερο δυνατό όλα τα άτομα που ήρθαν σε στενή επαφή σε διάστημα 7 ημερών πριν την έναρξη των συμπτωμάτων και πρέπει να χορηγείται ιδανικά το πρώτο 24ωρο μετά την ταυτοποίηση του κρούσματος.

Η χημειοπροφύλαξη δεν έχει νόημα αν έχουν παρέλθει περισσότερες από 10 ημέρες από την επαφή με το κρούσμα.

Επικίνδυνες επαφές θεωρούνται: 

 • Τα άτομα του οικιακού περιβάλλοντος.
 • Τα άτομα που είχαν στενή επαφή με το κρούσμα ή τις αναπνευστικές εκκρίσεις του (π.χ. στενοί φίλοι, ερωτικοί σύντροφοι).

Όσον αφορά στους συμμαθητές, χημειοπροφύλαξη χορηγείται μόνο στα παιδιά που είχαν στενή επαφή με τον ασθενή (π.χ. στενοί φίλοι, παιδιά που κάθονται στο ίδιο θρανίο κλπ.) και όχι όλη η τάξη. 


Χημειοπροφύλαξη πρέπει επίσης να χορηγείται και σε άτομα που ήρθαν σε στενή επαφή με τον ασθενή κατά τη διάρκεια εξωσχολικών δραστηριοτήτων (φροντιστήρια, γυμναστήρια & άλλα). 

Φάρμακο επιλογής αποτελεί η ριφαμπικίνη και εναλλακτικά η cirpofloxacin.

Επισημαίνουμε πως, μόνοι αρμόδιοι για τη δοσολογία και τη διάρκεια λήψης της χημειοπροφύλαξης είναι οι θεράποντες ιατροί και ουδείς άλλος επαγγελματίας υγείας.

Για τον Ι.Σ.Ρ

Ο Γεν. Γραμματέας

Ηλίας Ιωάν. Τσέρκης

Ο Πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου

Γρηγόριος Μ. Παπανικολάου

 

SIMA 0

Ρόδος, 26 Ιανουαρίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ανεφάρμοστος ο νέος θεσμός του οικογενειακού ιατρού

Την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018 στη στέγη του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση ιατρών ειδικότητας  Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας και Παιδιατρικής, προκειμένου να ενημερωθούν για τις νέες συμβάσεις που εξήγγειλε ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ και για τη θεσμοθέτηση του οικογενειακού ιατρού.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου θεωρεί σωστό τον θεσμό του οικογενειακού ιατρού,
το νέο πλαίσιο όμως, χαρακτηρίζεται από μεγάλη προχειρότητα και εξευτελιστικές αντιμισθίες. Για μια ακόμα φορά επιχειρούν να ξεγελάσουν τους ιατρούς ώστε να ενταχθούν στο νέο σύστημα υποσχόμενοι δήθεν αποκλειστικά προνόμια,  ενώ στην ουσία, οδηγούν σε κρατικοποίηση τα ιδιωτικά ιατρεία. Είναι βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρχουν πολύ σοβαρές δυσλειτουργίες  στο σύστημα υγείας και για το λόγο αυτό προτρέπουμε τους συμπολίτες μας να οπλιστούν με περίσσια υπομονή λόγω των ισχυρών ανακατατάξεων που θα προκύψουν στην περίθαλψη τους. 

Συγκεκριμένα:

Κάθε  συμπολίτης μας  (ασφαλισμένος & ανασφάλιστος) θα δηλώνει τον οικογενειακό του ιατρό από τα δημόσια κέντρα υγείας και από όσους ιδιώτες ιατρούς συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ. Κάθε οικογενειακός ιατρός μπορεί να δηλωθεί το μέγιστο από 2.250 συμπολίτες μας. 

Η μέση μηνιαία αποζημίωση ενός οικογενειακού ιατρού από τον ΕΟΠΥΥ κυμαίνεται από 0,50 € μέχρι 1 € ανάλογα την ηλικία των δηλωθέντων ατόμων. Τα σχόλια δικά σας!

Προβλέπεται ελάχιστη 4ωρη ημερήσια απασχόληση και εικοσιτετράωρη ελάχιστη εργασία ανά εβδομάδα.

Ενδεχόμενη απουσία του Ιατρού θα πρέπει να τυγχάνει εγκρίσεως από τον προϊστάμενο της τοπικής μονάδας υγείας στην οποία θα υπάγεται το ιδιωτικό ιατρείο.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου,  καταδικάζει κατάφορα αυτές τις τακτικές και εναντιώνεται στο απάνθρωπο και αντιεπιστημονικό νέο σύστημα, που προσπαθεί να φτωχοποιήσει τους ιατρούς και να ταλαιπωρήσει επιπλέον τους συμπολίτες μας.

Ο θεσμός των ΤΟ.Μ.Υ. που επένδυσε προ μηνών η κυβέρνηση ναυάγησε, αφού οι ιατροί αρνήθηκαν μαζικά να υποβάλουν αίτηση-ένταξης, παρά το γεγονός ότι ο κλάδος μαστίζεται από την υποαπασχόληση και την ανεργία.

Οι νέοι ιατροί αρνήθηκαν την ένταξη τους στο δημόσιο σύστημα των ΤΟ.Μ.Υ. με μηνιαία αμοιβή 1.722 € και χωρίς να επιβαρύνονται με τα λειτουργικά έξοδα και τις εισφορές που βαραίνουν έναν ελευθεροεπαγγελματία ιατρό. Η κυβέρνηση αναζητά νέο δεκανίκι στους αυτοαπασχολούμενους ιατρούς προκείμενου να σηκώσουν το βάρος της πρωτοβάθμιας περίθαλψης με ασαφείς όρους και υποδεέστερη αμοιβή.

Μετά την υπερφορολόγηση των τελευταίων ετών και την σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα με το νόμο Κατρούγκαλου, ο νέος θεσμός συνιστά ακόμα ένα ισχυρό ράπισμα προς τους ήδη εξαθλιωμένους ιατρούς και μάλιστα με τις υπογραφές δύο υπουργών-ιατρών των κυρίων Ξάνθου και Πολάκη!

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου επισημάνει ότι τέτοιου είδους τυχοδιωκτικές πολιτικές θα επιδεινώσουν το επίπεδο των ιατρικών υπηρεσιών στον κάθε πολίτη της χώρας, με φυσικό επακόλουθο την μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης του πληθυσμού. Ο σχεδιασμός για το νησί της Ρόδου και τα γειτονικά νησιά είναι ελλιπής και δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες βάσει πληθυσμιακών δεδομένων, κάτι που καθιστά ανεφάρμοστο το νέο θεσμό στη πράξη.

Τέλος σας ενημερώνουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ιατρών εναντιώνεται στο νέο θεσμό και δεν θα συνάψει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Ο Ι.Σ.Ρ. ζητά την συμπαράσταση και την κατανόηση όλων των συμπολιτών μας.

Για τον Ι.Σ.Ρ
           Ο Πρόεδρος                                             Ο Γενικός Γραμματέας
          Χρήστος Απ. Μαντάς                                  Ηλίας Ιωάν. Τσέρκης

 

 

Απόψεις ΠΙΣ και Ιατρικών Συλλόγων Χώρας:

 

ISA

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με αφορμή τα δύο περιστατικά ιατρών του ΕΣΥ που συνελήφθησαν για φακελάκι επισημαίνει τα εξής:

Οι ιατροί του ΕΣΥ με μειωμένες αποδοχές και εξαντλητικά ωράρια παρέχουν τις υπηρεσίες, με αυταπάρνηση στον πολίτη αυτής της χώρας, παραμένοντας στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης ,προσηλωμένοι στο καθήκον τους.

Ωστόσο ο ΙΣΑ καταδικάζει το φακελάκι και διευκρινίζει ότι θα εξαντλήσει την αυστηρότητά του, απέναντι στα μέλη του ιατρικού σώματος που επιδίδονται σε αυτές τις απαράδεκτες πρακτικές.

Ζητάμε να υπάρξει διαφάνεια και έλεγχος και τιμωρία των παραβατών, μέσα από τη διασταύρωση των οικονομικών τους στοιχείων.

Καλούμε τους πολίτες να καταγγέλλουν στις αρμόδιες αρχές κάθε προσπάθεια χρηματισμού

Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του ΕΣΥ, αντιπαλεύουμε κάθε μορφή εμπορευματικής λειτουργίας του πολύ δε περισσότερο τις παράνομες αμοιβές-φακελάκια.

Υπερασπιζόμαστε τα μέλη μας που στέκονται ακλόνητα ενάντια στο χρηματισμό και τη διαπλοκή.

Καλούμε την πολιτεία να διασφαλίσει αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες εργασίας για τη πλειοψηφία των ιατρών που στηρίζουν με αυταπάρνηση το ΕΣΥ.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                         Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

lpen

 

ELPEN - 6 στα 10 Ελληνικά φάρμακα απειλούνται με απόσυρση.

Tον ορατό κίνδυνο απόσυρσης του 60% των εγχωρίως παραγομένων φαρμάκων επισήμανε ο Αντιπρόεδρος Δ.Σ της ELPEN και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ), κ.Θεόδωρος Τρύφων κατά την ομιλία στο 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Υγείας του Τομέα Οικονομικών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.

 Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις στρεβλώσεις της τρέχουσας φαρμακευτικής πολιτικής, επισημαίνοντας, πως «Η απειλή υποκατάστασης πολλών Ελληνικών Φαρμάκων, τα οποία είναι κυρίως γενόσημα, από εισαγόμενα και ακριβά πρωτότυπα σκευάσματα οδηγεί στα όριά του έναν κλάδο με σημαντική προστιθέμενη αξία, ουσιαστική συνεισφορά στην απασχόληση και ισχυρή αναπτυξιακή διάσταση μέσω επενδύσεων και εξαγωγών.».
 O κ.Τρύφων τόνισε, πως το ασφυκτικό αυτό πλαίσιο προκαλείται από την αύξηση των υποχρεωτικών επιστροφών που επιβάλλονται κάθε χρόνο στην Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία με τη μορφή rebate & clawback, καθώς επίσης κι από τις δραματικές μειώσεις που ασκούνται στις τιμές των εγχωρίως παραγομένων φαρμάκων.
 Ενδεικτικά, ανέφερε, πως σε σχέση με το 2009, οι τιμές των γενοσήμων εμφάνισαν πτώση κατά 69%, ενώ στα off patent και on patent το ποσοστό αυτό διαμορφώθηκε στο 30,5% και στο 22,5% αντίστοιχα. Ο Πρόεδρος της ΠΕΦ επισήμανε επίσης, πως «Στο τελευταίο δελτίο τιμών 237 γενόσημα φάρμακα μειώθηκαν σε ποσοστό που ξεπερνά το 65% της χαμηλότερης τιμής του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Αυτό δεν προκαλεί μόνο αρνητική εντύπωση, αλλά είναι και εντελώς παράνομο. Ιδιαίτερα εάν ληφθεί υπ’ όψιν ο τριπλασιασμός που έχει επέλθει όλα αυτά τα χρόνια στις συμμετοχές των ασθενών.»
 Αναφορικά με το clawback, ο Πρόεδρος της ΠΕΦ υπογράμμισε, πως, ενώ το 2012 κινήθηκε στα 79 εκ. ευρώ, το 2017 αναμένεται να φθάσει τα 430 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 444%! Επιπλέον, τόνισε, πως και το rebate θα κινηθεί αυξητικά, καθώς προβλέπεται να ξεπεράσει τα 450 εκατ. ευρώ το 2017, ποσό σημαντικά υψηλότερο από τα 193 εκατ. ευρώ του 2012.
 Στη δημόσια τοποθέτησή του, ο κ.Τρύφων ανέφερε επίσης, πως η ΠΕΦ έχει επανειλημμένα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στη βάση μιας εθνικής πολιτικής φαρμάκου, τονίζοντας, πως τα τελευταία χρόνια ο προϋπολογισμός για την φαρμακευτική δαπάνη έχει κριθεί ανεπαρκής σε σχέση με τις ανάγκες του πληθυσμού και επισημαίνοντας την επιτακτική ανάγκη για αύξησή του. Ακόμη, προσέθεσε, πως «Προτεραιότητα πρέπει να αποτελεί και η αναμόρφωση του συστήματος τιμολόγησης, με στόχο την παραγωγή βιώσιμων εξοικονομήσεων μέσω της αξιοποίησης της δυναμικής των οικονομικών θεραπειών. Κι αυτό, γιατί σε οικονομικές τιμές μπορούν να αναχαιτίσουν την υποκατάσταση από τις ακριβότερες θεραπείες, που εκτοξεύουν στα ύψη την πραγματική δαπάνη.  Αναβάθμιση απαιτείται και στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με την ενσωμάτωση δεσμευτικών θεραπευτικών πρωτοκόλλων και την έκδοση συνταγογραφικών οδηγιών. Επιπλέον, είναι απαραίτητος ο εξορθολογισμός του συστήματος της ασφαλιστικής αποζημίωσης, ειδικά των νέων ακριβών θεραπειών με την αναγνώριση της πραγματικής καινοτομίας και τη διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών σε κάθε απαραίτητη θεραπεία.»
 Κλείνοντας την ομιλία του, ο Πρόεδρος της ΠΕΦ έθεσε ανοικτά το ζήτημα της ουσιαστικής απουσίας κινήτρων για την επιλογή γενοσήμων φαρμάκων από τους επαγγελματίες υγείας και τους ασθενείς, ενώ τόνισε την ανάγκη ενημέρωσης του πληθυσμού για τα οφέλη από τη χρήση οικονομικότερων θεραπειών, τόσο για τους ασθενείς όσο και για το σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης.
 

Κινητοποίηση όλων των φορέων της Δωδεκανήσου κατά του νέου πολυνομοσχεδίου

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12 Μαΐου 2017 και ώρα 10:00 μ.μ. στην Στέγη του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου. Συμμετείχαν εκπρόσωποι  επιστημονικών φορέων (Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου, Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου, Οικονομικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας τμήμα Δωδεκανήσου) και το Ε.Β.Ε. Δωδεκανήσου.  

Η σύσκεψη είχε ως θέμα το πολυνομοσχέδιο που επίκειται να έρθει προς ψήφιση στην ολομέλεια της βουλής την επερχόμενη εβδομάδα.

Κοινή διαπίστωση όλων των φορέων είναι ότι καταγράφεται μείωση στην εισπραξιμότητα των εισφορών του ΕΦΚΑ, η οποία αποτυπώνει την οικονομική εξαθλίωση ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχαλουμένων, με συνέπεια να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται με νέα παρέμβαση να φέρει αύξηση έως 36% στις εισφορές για 1,4 εκατομμύριο ασφαλισμένους. Με τα μέτρα αυτά επιχειρείται η εξόντωση των αυτοαπασχολούμενων μέσω των διαδοχικών αυξήσεων στις εισφορές και τον υπολογισμό ακόμη και των ασφαλιστικών εισφορών ως εισόδημα που δεν εκπίπτει.

Μετά από πολύωρη διαλογική συζήτηση λάβαμε τις εξής αποφάσεις:

Κοινή συνέντευξη τύπου στην αίθουσα του  ΕΒΕΔ (Γρ. Λαμπράκη 8) όλων των φορέων την Δευτέρα 15 Μαΐου και ώρα 12.30 μμ .

Συνάντηση όλων των αυτοαπασχολούμενων μελών των ως άνω φορέων, την Τετάρτη 17 Μαΐου και ώρα 10.00 ημέρα Γενικής Απεργίας στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου.

Αποχή για μια ημέρα από την εργασία μας, για να καταδικάσουμε απερίφραστα το διωγμό όλων των αυτοαπασχολούμενων.

Στην έκτακτη σύσκεψη συμμετείχαν οι κάτωθι:

 • Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου:
  Ιωάννης Κακλιός (Αντιπρόεδρος)
 • Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου:
  Χρήστος Μαντάς (Πρόεδρος),
  Ηλίας Τσέρκης (Γεν. Γραμματέας)
 • Οικονομικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου:
  Κωνσταντίνος Ζωγραφίδης (Πρόεδρος)
 • Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τμήμα Δωδεκανήσου)
  Ιωάννης Γλυνός (Πρόεδρος)
  Αντώνιος Γιαννικουρής (Αντιπρόεδρος)
 • Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου:
  Νικόλαος Φουτούλης (Πρόεδρος)
  Γεώργιος Παυλίδης (Αντιπρόεδρος)
  Κυριάκος Παπαλαζάρου (Γεν. Γραμματέας)
  Κωνσταντίνος Γλεντής (Μέλος Δ.Σ.)

Η Συντονιστική Ομάδα Κινητοποίησης

SIMA 0

Τα εμβόλια σώζουν ζωές –
Ο εμβολιασμός προστατεύει την υγεία σε παιδιά και ενήλικες

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού που πραγματοποιείται φέτος στις 24-30 Απριλίου, αποτελεί μία πρωτοβουλία, η οποία εφαρμόζεται από τα κράτη μέλη και συντονίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Ο εμβολιασμός αποτελεί μία από τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις πρόληψης στη δημόσια υγεία διότι προλαμβάνει, ετησίως, περίπου 2 με 3 εκατομμύρια θανάτους.

Από την βρεφική ηλικία έως και την ενήλικο ζωή, ο εμβολιασμός  προστατεύει από νοσήματα όπως διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη, πολιομυελίτιδα, ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, ανεμευλογιά και έρπητα ζωστήρα, μηνιγγιτιδοκοκκικές και πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, γαστρεντερίτιδα από ρότα ιό, ηπατίτιδα Α και Β, λοιμώξεις από HPV και γρίπη.

Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και σήμερα παγκοσμίως, κατ’ εκτίμηση 22 εκατομμύρια βρέφη δεν εμβολιάζονται πλήρως με τα προτεινόμενα εμβόλια, ενώ πάνω από 1,5 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών, πεθαίνουν από νοσήματα τα οποία προλαμβάνονται με εμβολιασμό.

Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται με την καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού βάσει πάντοτε της ισχύουσας νομοθεσίας. Να θυμίσουμε πως το τελευταίο πρόγραμμα Εθνικού εμβολιασμού νομοθετήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2015 από τον Υπουργό Υγείας κ. Μάκη Βορίδη. Τα τελευταία χρόνια οι Ιατρικοί Σύλλογοι και διάφοροι επιστημονικοί φορείς ασκούνε πιέσεις για την επικαιροποίηση του Εθνικού προγράμματος εμβολιασμών ώστε να ενταχθεί σε αυτούς και το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα τύπου Β, ωστόσο παρά τις υποσχέσεις  δεν υπάρχει κανένα θετικό αποτέλεσμα.

Τα εμβόλια που συμπεριλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών χορηγούνται δωρεάν σε όλους τους πολίτες.

O Ι.Σ.Ρ προβληματίζεται  από το γεγονός πως μια μικρή μερίδα του πληθυσμού αρχίζει να αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Το αντιεμβολιαστικό κίνημα άρχισε να καταγράφεται στην Ελλάδα έπειτα από την πανδημία της γρίπης, το 2009. Οι πρώτες επιφυλάξεις αφορούσαν το εμβόλιο για τη γρίπη αυτές  επεκτάθηκαν στη συνέχεια και στα παιδιατρικά εμβόλια. Όλες όμως αυτές οι απόψεις παραμένουν βέβαια αβάσιμες και επιστημονικά ατεκμηρίωτες.

Η μαζική εφαρμογή των εμβολιασμών τα προηγούμενα 30 έτη οδήγησε σε σημαντικά θετικά επιτεύγματα στην ιατρική προληπτική της Υγείας. Η Ευρωπαϊκή Ήπειρος  ανακηρύχθηκε το 2002 ελεύθερη πολιομυελίτιδας,
ενώ την περασμένη δεκαετία τα κρούσματα της ιλαράς μειώθηκαν πάνω από 90%, γεγονός το οποίο καταδεικνύει πόσο αποτελεσματικές μπορεί να είναι οι στρατηγικές των εμβολιασμών.

Για τον Ι.Σ.Ρ

Ο Πρόεδρος                                                               Ο Γεν. Γραμματέας

Χρήστος Απ. Μαντάς                                                          Ηλίας Ιωάν. Τσέρκης

SIMA 0

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Η Κάρπαθος, το δεύτερο σε μέγεθος νησί της Δωδεκανήσου με μόνιμο πληθυσμό 6.000 κατοίκων, αριθμός που υπερδιπλασιάζεται  κατά την καλοκαιρινή περίοδο, μένει χωρίς χειρουργό.

Το διάστημα αυτό υπάρχουν πολλά παιδιά, οικογένειες ομογενών, με πολλούς ηλικιωμένους, ΑΜΕΑ και άτομα που χρειάζονται συνεχή παρακολούθηση και ιατρική φροντίδα, ενώ δεν είναι λίγα τα επείγοντα περιστατικά που προκύπτουν  καθημερινά .

Από τα τέλη  Μαΐου απέσπασαν τον μοναδικό χειρουργό της Καρπάθου σε άλλο νησί της Δωδεκανήσου και συγκεκριμένα στην Κω, για να γίνει  ο τέταρτος χειρουργός κατά σειρά που υπηρετεί στο Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας της Κω.

Η απόσπαση είχε προσδιορισμένη χρονική διάρκεια δεκαπέντε ημερών,
από 30 Μαΐου έως 15 Ιουνίου. Παρότι η χρονική διάρκεια της απόσπασης έχει ήδη παρέλθει, ουδείς αρμόδιος επαναφέρει τον χειρουργό της Καρπάθου,
πίσω στη θέση του.

Ο χειρουργός επιθυμεί να επιστρέψει στην έδρα του και να βοηθήσει το νησί με τις εξειδικευμένες γνώσεις του, εντούτοις οι υπεύθυνοι κωφεύουν και τον αφήνουν στην Κω, μη δίδοντας εξηγήσεις σε κανέναν.

Στο κατ’ όνομα πολυδύναμο ιατρείο Ολύμπου, εδώ και 3,5 χρόνια το ιατρείο είναι χωρίς ιατρό. Στο πιο απομακρυσμένο χωριό της Καρπάθου, με το πιο σύγχρονο περιφερειακό ιατρείο των νησιών, όχι μόνο δεν υπηρετεί ιατρός, αλλά ούτε το επισκέπτεται περιοδικά κανείς, έστω για να καλύψει κάποιες χρόνιες ανάγκες των κατοίκων αλλά και αυτές των προσωρινών επισκεπτών.

Το ειδικό περιφερειακό ιατρείο του διεθνούς αεροδρομίου εδώ και χρόνια είναι χωρίς γιατρό θέτοντας σε κίνδυνο τη λειτουργία του αερολιμένος Καρπάθου.

Επιπρόσθετα στη Κάρπαθο άλλα τεσσάρα (4) περιφερειακά ιατρεία του νησιού, είναι χωρίς γιατρούς.

Καλούμε τον αρμόδιο αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Παύλο Πολάκη ιατρό –χειρουργό αντί να φωτογραφίζεται αυτάρεσκα με «την ομάδα του» για μια αιμορροϊδεκτομή στο «νέο» νοσοκομείο της Σαντορίνης που πρόσφατα εγκαινίασε, να αναλάβει τις ευθύνες του και να δώσει άμεσα μια λύση, ακολουθώντας ιεραρχικά τις πραγματικές ανάγκες των άγονων νησιωτικών περιοχών  και να μην παραμένει μόνο στις εντυπώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

 

Για τον Ι.Σ.Ρ

         Ο Πρόεδρος                                             Ο Γενικός Γραμματέας

  Χρήστος Απ. Μαντάς                                   Ηλίας Ιωάν. Τσέρκης

SIMA 0

Ρόδος 03.08.2016 

 “ Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με την ΑΜΚΕ "Γαληνός"
  τον Ιατρικό Σύλλογο Ρόδου και τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Δωδεκανήσου στο Καστελόριζο για παροχή Π.Φ.Υ”

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου με κλιμάκιο έξι (6) ειδικευμένων ιατρών μελών του και έναν Οδοντίατρο μέλος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την ΑΜΚΕ ‘’Γαληνός’’
καθώς και με το ΠΕΔΥ - Π.Ι. Μεγίστης θα επισκεφθεί το νησί στις 06 και 07 Αυγούστου 2016, για να παρέχει ιατρικές υπηρεσίες Π.Φ.Υ στους κατοίκους του, με τους παρακάτω ειδικευμένους ιατρούς:


Συμμετέχοντες ιατροί στην αποστολή:

 1. Βολονάκης Μιχαήλ                
  Πνευμονολόγος          
 2. Τσάτσης Χρήστος                  
  Ορθοπαιδικός
 3. Κοιλιάς Στυλιανός                  
  Καρδιολόγος
 4. Μαυρονικόλας Πέτρος            
  Παιδίατρος     
 5. Παπαΐωάννου Αικατερίνη      
  ΟΦθαλμίατρος
 6. Καλαβρέζος Εμμανουήλ          
  ΩΡΛ
 7. Πίσσα Μιχαήλ
  Οδοντίατρο

           

 • Χώρος εξέτασης: ΠΕΔΥ - ΠΙ Μεγίστης
 • Ωράριο επισκέψεων:  

Σάββατο 06.08.2016 πρωί : 09.00-14.00 & απόγευμα 17.00-21.00.

Κυριακή  07.08.2016 πρωί 08:00-09:00.


Για τον Ι.Σ.Ρ
       Ο Πρόεδρος                                                          Ο Γ. Γραμματέας    

  Χρήστος Απ. Μαντάς                                                      Ηλίας Ιωάν. Τσέρκης

SIMA 0

ΙΑΤΡΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΟΔΟΥ

         Medical Association of Rhodes

 

Ρόδος 25.07.2016

 

Τρία χρόνια χωρίς άδεια ο μοναδικός ιατρός της Κάσου.

Ασυνέπεια της Β’ Υ.ΠΕ και του Υπουργείου Υγείας

 

Είναι απορίας άξιον, πως  η Διοικήτρια της 2ης ΥΠΕ κα  Όλγα Ιορδανίδου  και ο Υποδιοικητής κ. Χαράλαμπος Πλάτσης (Δωδεκανήσιος στην καταγωγή)  μπορούν να στερούν την νόμιμη άδεια, ενός άριστου ιατρού επιμελητή Α’ παθολόγου, που εδώ και πολλά χρόνια βρίσκεται στις επάλξεις του ιατρικού και υπηρεσιακού καθήκοντος στο ακριτικό νησί της Κάσου, παρέχοντας ανεκτίμητες υπηρεσίες στους κατοίκους της.

Κι όμως  αυτόν τον εξαίρετο επιστήμονα τον αφήνουν χωρίς κανονική άδεια (3) ολόκληρα  χρόνια!

Η κανονική άδεια αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα, η άσκηση του οποίου διασφαλίζει μεταξύ άλλων και την εν γένει απόδοση και παραγωγικότητα του υπαλλήλου. Στην περίπτωση του ιατρού της Κάσου είναι και θέμα Δημόσιας Υγείας πέρα από τα προβλεπόμενα της νομοθεσίας.

Το παραπάνω αίτιο αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για όσους ειδικευμένους ιατρούς σκέφτονται να στελεχώσουν τα ιατρεία των νησιών μας, με αποτέλεσμα να παραμένουν χωρίς ειδικευμένο ιατρό για πολλά χρόνια.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η Χάλκη - επτά (7) χρόνια, η Τήλος τέσσερα (4), το Καστελόριζο τέσσερα (4) και τους τελευταίους μήνες η  Σύμη, αποδυναμώνοντας έτσι την Π.Φ.Υ στα άγονα νησιά μας.

Ο Ι.Σ.Ρόδου διαμαρτύρεται έντονα για αυτή την συμπεριφορά των διοικούντων, αφού ουσιαστικά τέτοιες πρακτικές υπονομεύουν κάθε είδους προσπάθεια για τη στελέχωση των ακριτικών νησιών μας.

Ενημερώνουμε ότι για παρόμοιο πρόβλημα πριν μερικά χρόνια,  παραιτήθηκε ένας άλλος ειδικευμένος ιατρός που υπηρετούσε στην Κάσο. Επίσης, οι δύο θέσεις ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου (αγροτικό) είναι κενές εδώ και 2 χρόνια.

Ο ΙΣΡ θα προασπίσει και θα στηρίξει τον ιατρό στο δίκαιο αίτημα του.

Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να αναλάβει τις ευθύνες της.

 

 

Για τον Ι.Σ.Ρ.

               Ο Πρόεδρος                                                                 Ο Γενικός Γραμματέας

       Χρήστος Απ. Μαντάς                                                       Ηλίας Ιωάν. Τσέρκης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΟΔΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΑΜΚΕ ΓΑΛΗΝΟΣ

                                                        

Ρόδος  11.07.2016

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΑΜΚΕ ‘’Γαληνός ’’ της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Ρόδου
στη Νίσυρο  για παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους κατοίκους του νησιού.

Το Σαββατοκύριακο 9 & 10 Ιουλίου 2016 κλιμάκιο  του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου  με 6 (έξι) ειδικευμένους ιατρούς, σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ ‘’ΓΑΛΗΝΟΣ΄΄ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,  μετέβη ακτοπλοϊκώς  στη Νίσυρο για να εξετάσει τους κατοίκους του νησιού. 
Η εξέταση πραγματοποιήθηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του ΠΕΔΥ Νισύρου με την καθοδήγηση και την άριστη συνεργασία  της Γενικής Ιατρού κας Ντιάκοβα Ειρήνης  η οποία είχε φροντίσει να ενημερώσει τους κατοίκους του νησιού. Προσήλθαν δεκάδες κάτοικοι της Νισύρου για να λάβουν ιατρικές συμβουλές και εξετάστηκαν συνολικά 63 ενήλικες και 18 παιδιά.
Η σύσταση του ιατρικού κλιμακίου αποτελείτο από Νευρολόγο, Ορθοπεδικό, Χειρουργό, Ωτορινολαρυγγολόγο, Πνευμονολόγο και Παιδίατρο.
Ήταν  η πρώτη διήμερη  αποστολή  του Ι.Σ.Ρ και της  ΑΜΚΕ «Γαληνός» για αυτό το έτος και θα ακολουθήσουν και άλλες σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει εγκριθεί  από το Περιφερειακό Συμβούλιο κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας επιτροπής. Η ιατρική φροντίδα παρέχεται από την συγκεκριμένη ομάδα στους κατοίκους των νησιών μας, που στερούνται ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και η οποία φαίνεται να έχει, πολύ θετικά και ουσιαστικά αποτελέσματα.
Το πρόγραμμα φέτος έχει επεκταθεί και στις Κυκλάδες με τη συνεργασία του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων ο οποίος και  θα διαθέσει τους ιατρούς του.
Ο Ι.Σ.Ρ ευχαριστεί την ιατρό του ΠΠΙ Νισύρου κα Ντιάκοβα Ειρήνη για την άριστη συνεργασία της, τον Δήμαρχο κ. Κορωναίο Χριστοφή για την φιλοξενία του, τον κ. Καραμαρίτη Νίκο πρόεδρο της ‘’Γαληνός’’  καθώς και  τους ιατρούς που συμμετείχαν στην διήμερη αποστολή: Αναστασίου Σοφία, Αννάκη Κάλλιστο, Γρηγοριάδη Εμμανουήλ, Ιωσήφ Δημήτριο, Μαυρονικόλα Πέτρο και Τηλιακό Μιχαήλ.

 

Για τον Ι.Σ.Ρ

      Ο Πρόεδρος                                                         Ο Γενικός Γραμματέας
Χρήστος Απ. Μαντάς                                                   Τσέρκης Ιωάν. Ηλίας 

SIMA 0

Ρόδος  22 Ιουνίου  2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Εξαιρούν το Νοσοκομείο της Ρόδου από ευνοϊκά κίνητρα
τοποθέτησης ειδικευομένων ιατρών

 

Το Υπουργείο Υγείας με την με αρ. πρωτ: Α2δ/Γ.Π.οικ.42968/09.06.2016 απόφασή του, καθόρισε τα νοσοκομεία των άγονων και δυσπρόσιτων περιοχών της Χώρας συμπεριλαμβανομένων και των νησιών, ώστε οι ειδικευόμενοι ιατροί που τα επιλέγουν να τυγχάνουν ευνοϊκής μεταχείρισης και να μπορούν να συνεχίσουν την ειδικότητα τους απρόσκοπτα χωρίς την περαιτέρω αναμονή τους σε άλλα Νοσοκομεία  που παρέχουν πλήρη ειδικότητα.

Με την απόφαση αυτή, δημιουργούνται επιπλέον κίνητρα σε όσους ιατρούς τα επιλέξουν με την υποβολή αίτησης τους για την μερική άσκηση των ιατρικών ειδικοτήτων της Παθολογίας και της Χειρουργικής.

Η πρόταση του Υπουργείου Υγείας μας βρίσκει σύμφωνους, αφού θεωρούμε ότι το κίνητρο αυτό είναι σημαντικό και θα βοηθήσει στη στελέχωση των Περιφερειακών Νοσοκομείων της Χώρας.
Η απόφαση περιλαμβάνει νοσοκομεία επαρχιακών πόλεων όπως τα νοσοκομεία Κέρκυρας, Σύρου, Σάμου, Χίου, Ρεθύμνου κ.ά., παραδόξως όμως, διαπιστώνουμε πως  εξαιρείται το Νοσοκομείο της Ρόδου από  τον σχετικό κατάλογο των Περιφερειακών Νοσοκομείων της Χώρας.

Διαμαρτυρόμαστε έντονα προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αφού η εξαίρεση του Νοσοκομείου της Ρόδου, στο οποίο λειτουργούν δύο (2) πολύ μάχιμες παθολογικές και δύο (2) χειρουργικές κλινικές και οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν σχεδόν μηδενική στελέχωση ειδικευομένων ιατρών.

Θέλουμε να πιστεύουμε πως η εξαίρεση αυτή έγινε είτε εκ' παραδρομής είτε από εσφαλμένη ενημέρωση.

Απαιτούμε από τους κυβερνητικούς βουλευτές  του νομού μας, από τη 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Νοτίου Αιγαίου καθώς και από την Διοίκηση του Νοσοκομείου της Ρόδου, να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να συμπεριλήφθη στην παραπάνω απόφαση τους και το Νοσοκομείο της Ρόδου.

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας δεν μπορούν να κωφεύουν άλλο στα αγωνιώδη αιτήματα των Φορέων Υγείας και του Ροδιακού λαού, για τη βελτίωση των παροχών Υγείας στην Πρωτοβάθμια και την Δευτεροβάθμια Περίθαλψη των νησιών.

Η στελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε ορισμένες κλινικές του Νοσοκομείου Ρόδου είναι απογοητευτική και απαιτούνται άμεσα λύσεις.

 

 

Για τον Ι.Σ.Ρ

         Ο Πρόεδρος                                                  Ο Γενικός Γραμματέας

      Χρήστος Απ. Μαντάς                                               Ηλίας Ιωάν. Τσέρκης

 

 

SIMA 0

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου συμμετέχει στη 48ωρη απεργία που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ για την Παρασκευή 6 Μαΐου και το Σάββατο 7 Μαΐου. 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου καλεί τους ιατρούς να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις ενάντια στο ασφαλιστικό - φορολογικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση.

 

Για τον Ι.Σ.Ρ

                 Ο Πρόεδρος                                                    Ο Γενικός Γραμματέας 

             Χρήστος Απ. Μαντάς                                                Ηλίας Ιωάν. Τσέρκης

SIMA 0

 

 Η  πολιτική ντροπή που δεν έχει πια όρια

 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου  καταγγέλλει στον ελληνικό λαό, μια σειρά κυβερνητικών νομοθετικών πρωτοβουλιών και ενεργειών, που υλοποιούνται τις τελευταίες μέρες που τα ΜΜΕ βρίσκονται  σε Απεργία και έχουν όμως άμεσες και δυσμενέστατες  επιπτώσεις σε όλους τους υγειονομικούς της χώρας  μας,  αλλά και στους πολίτες:

Α) Η απρόσμενη και καταχρηστική   μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των νοσοκομείων,  του ΕΟΠΥΥ, των ασφαλιστικών ταμείων και του ΕΤΑΑ στην Τράπεζα της Ελλάδας είναι γεγονός : Σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, που όλο και περισσότεροι ασθενείς καταφεύγουν στο ΕΣΥ και στον ΕΟΠΥΥ για να λάβουν υπηρεσίες περίθαλψης, ακόμα και για να συνταγογραφήσουν φάρμακα και εξετάσεις, η κυβέρνηση αποφασίζει και διατάσσει  την διάθεση στην ΤτΕ των ελαχίστων αποθεματικών  που έχουν μείνει στους οργανισμούς , αφού μετά από αδικαιολογήτως καθυστερημένες και αστόχως διαπραγματεύσεις με τους δανειστές,  φτάσαμε και πάλι για δεύτερη φορά τα δημόσια έσοδα του ‘ ετήσιου ’πλεονάσματος ’’ να μην επαρκούν στο κράτος με επακόλουθο οι οργανισμοί που αφορούν την Υγεία, να μην μπορούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες των υπηρεσιών και των υλικών που χρειάζονται . Μάλιστα  πρόσφατα με νόμο οι υπηρεσίες αυτές και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα κάλυπταν και τους 2.500.000 ανασφάλιστους!!!. Τέτοιος  κοινωνικός πολιτικός  εμπαιγμός  δεν έχει προηγούμενο στην Ελληνική Πολιτική Ιστορία.

Β) Η κυβέρνηση « απαλλοτριώνει και υπεξαιρεί » τα χρήματα των υγειονομικών στο ΕΤΑΑ  (πρ. ΤΣΑΥ) χωρίς κανένα πλέον ίχνος ντροπής : Με ειδική διάταξη που συμπεριλαμβάνεται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση καταργεί αναδρομικά από 1-1-2016 (άρθρο 94 παρ.5 και 39 παρ.15) έναν ολόκληρο ασφαλιστικό κλάδο, που όλα τα προηγούμενα χρόνια στηρίχθηκε σε εισφορές που καταβάλλονταν οικειοθελώς και επιπλέον των υποχρεωτικών εισφορών, με αποτέλεσμα 44 εκ. ευρώ περίπου να κάνουν και αυτά «φτερά» χωρίς μάλιστα να δίνεται λογαριασμός από κανέναν αρμόδιο υπουργό .

Γ) Οι κυβερνώντες οδηγούν  μαθηματικά σε κατάρρευση τον ΕΟΠΥΥ: Ο «γίγαντας με τα πήλινα πόδια», ο μεγαλύτερος Οργανισμός Υγείας στην χώρα μας, μετά την αφαίρεση και των αποθεματικών του καταρρέει. Ο νέος Κανονισμός (ΕΚΠΥ) θα είναι τσεκουρωμένος ως προς τις παροχές, όχι μόνον προς τους παρόχους, αλλά και προς τους ασφαλισμένους.

Δ) Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας καθημερινά αποδυναμώνεται: Το ΕΣΥ, τα ΚΥ, το ΠΕΔΥ και γενικά η ΠΦΥ έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους, μαστιζόμενα από την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση και την συρρίκνωση. Οι προσλήψεις καθυστερούν εγκληματικά, ενώ τα ταμειακά αποθεματικά εξανεμίζονται και μεταφέρονται στη τράπεζα της Ελλάδας αφού η ‘’δημιουργική ασάφεια’’ στην διαπραγμάτευση συνεχίζεται  με στόχο το ‘’κάψιμο’’ της χώρας όπως παλαιότερο είχε δηλώσει ο υπουργός οικονομιών .

          Ε) Το νέο Ασφαλιστικό – Φορολογικό οδηγεί σε  δήμευση της περιουσίας και του κάματου  μιας ζωής όλων των Ελλήνων βαθαίνοντας την 8χρονη πλέον ασφυξιακή ύφεση που υπάρχει στη χώρα : Η εκρηκτική αύξηση των εισφορών (20%) μαζί με τις υπόλοιπες φορολογικές υποχρεώσεις θα ξεπερνούν τα 2/3 του εισοδήματος και παραπάνω μηδενίζοντας κάθε σκέψη για να πάει η χώρα στην πολυπόθητη ανάπτυξη αφού δημεύουν ουσιαστικά το εισόδημα όλων των ελεύθερων επαγγελματιών-επιστημόνων και αποτελούν την ταφόπλακα για τα ιατρεία κυρίως των αυτοαπασχολούμενων γιατρών, οδηγώντας τους πολύ γρήγορα στην ανεργία, στην μετανάστευση, στην ετεροαπασχόληση και στην υπαλληλοποίησή τους.

          Απ’ την άλλη μεριά οι συνάδελφοι μας στον δημόσιο τομέα αναστενάζουν κάτω από τα απαράδεκτα χαμηλά ιατρικά μισθολόγια, τις αβάσταχτες φορολογικές υποχρεώσεις, τις ψυχοφθόρες εργασιακές σχέσεις  και τον επικείμενο σφαγιασμό των συντάξεων τους.

            Μπροστά σ’ αυτό το απύθμενο πολιτικό θράσος της κυβέρνησης, καλούμε όλους τους συναδέλφους μας σε εγρήγορση και σε ετοιμότητα, να δώσουμε την μεγάλη μάχη για την ΕΠΙΒΙΩΣΗ μας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το 4 Συμπόσιο Κλινικής Ογκολογίας Ρόδου ανοίγει τις πύλες του για 4η συνεχή χρονιά στη Ρόδο, υπό την αιγίδα και την διοργάνωση  του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου στις 2-3 Απριλίου 2016 στο ξενοδοχείο Mediterranean στο κέντρο της πόλης Ρόδου.

Η θεματολογία  του 4ου Συμποσίου μας, προβλέπει  νέες στρατηγικές διάγνωσης και θεραπείας, καθώς και την παρουσίαση νέων φαρμάκων στα πιο συχνά νεοπλάσματα συμπαγών όγκων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι γιατροί της Ρόδου και όχι μόνο στην καθημερινή τους  πράξη. 

Εξελιγμένες και πρόσφατες θα είναι οι ανακοινώσεις του συμποσίου σε όγκους του πνεύμονα, μαστού, δέρματος, προστάτη, νεφρού, αλλά και στη συσχέτιση νεοπλασματικών νόσων με καρδιολογικά προβλήματα, τον ηπατοκυτταρικό καρκίνο, το καρκίνο παχέος εντέρου, τους όγκους Gist, καθώς και την εξέλιξη  και την συσχέτιση των όγκων με την σημερινή μοριακή βιολογία.

Η συμμετοχή επιφανών ιατρών από την ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και ιατρών  από το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, τη Γενική Κλινική Δωδεκανήσου Euromedica και τον ιδιωτικό χώρο που συμμετέχουν ενεργά σε προεδρεία, διαλέξεις και τις επιτροπές του Συμποσίου
θα είναι η συνταγή της επιτυχίας για μια πολύ χρήσιμη επιστημονική συνάντηση με τεκμαρτά αποτελέσματα.  Το ιατρικό δυναμικό του συμποσίου αποτελείται  από τον ιατρικό χώρο της Παθολογικής,   της Χειρουργικής,  της Ακτινοθεραπευτικής και της διαγνωστικής Ογκολογίας.

Καλούμε όλους τους ιατρούς της Ρόδου αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο στο
4ο Συμπόσιο Κλινικής Ογκολογίας Ρόδου, ευελπιστώντας ότι θα συμβάλλει ουσιαστικά στην ενημέρωση αλλά και στην αντιμετώπιση της μάστιγας αυτής, σημειώνοντας ότι δεν είναι πάντα ανίατη και ότι η επιστήμη έχει προοδεύσει σημαντικά, προς όφελος των ανθρώπων.

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

NEWSLETTER

Για τον Ι.Σ.Ρ

       Ο Πρόεδρος                                                     Ο Γεν. Γραμματέας

  Χρήστος Απ. Μαντάς                                              Ηλίας Ιωαν. Τσέρκης

SIMA 0

Ρόδος  27 Ιανουαρίου  2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέχρι αποσύρσεως του νέου ασφαλιστικού.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε η  σύσκεψη του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου με τους Προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, οι οποίοι αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων και των παρεμβάσεων της ιατρικής κοινότητας σε όλα τα επίπεδα.

Στόχος μας είναι να αποσυρθεί αυτό το σχέδιο, νόμου έκτρωμα για το ασφαλιστικό και να ξεκινήσει διάλογος από μηδενική βάση.

Για τον λόγο αυτό ενημερώνουμε τους συναδέλφους αλλά και συμπολίτες μας πως το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου συντάσσεται με τις αποφάσεις του Π.Ι.Σ. και θα συμμετέχει στις εξής κινητοποιήσεις:

 • Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016: Προειδοποιητικό κλείσιμο του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου.
 • 28 και 29 Ιανουαρίου 2016: Αποχή όλων των ιατρών από διοικητικές – διαπιστωτικές πράξεις (πιστοποιητικά, γνωματεύσεις, συμμετοχές σε επιτροπές),πλην ΑΜΕΑ.
 • 4 Φεβρουαρίου 2016: Συμμετοχή στη Γενική απεργία της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ
 • Δευτέρα 1 & Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016:Προειδοποιητική αποχή από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.Κάθε θεραπευτική αγωγή θα αναγράφεται στην ατομική συνταγή του ιατρού, ώστε να μη διακινδυνεύσει η υγεία κανενός ασθενούς.

 

Για τον Ι.Σ.Ρ

          Ο Πρόεδρος                                             Ο Γενικός Γραμματέας

 

   Χρήστος Απ. Μαντάς                                     Ηλίας Ιωαν. Τσέρκης

                                                                                  

 

  Ρόδος 15.1.2016

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Να αποσυρθεί άμεσα το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό ζητούν επιστημονικοί φορείς της Δωδεκανήσου.

 

 

Με κοινή δημόσια παρέμβαση επιστημονικών φορέων που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Ρόδο απορρίφθηκε ομόφωνα, με έντονο και κατηγορηματικό τρόπο, το προσχέδιο νόμου της Κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, όπως αυτό είδε το φως της δημοσιότητας.

Η τυχόν εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο εν λόγω προσχέδιο θα επιφέρει τραγικές επιπτώσεις στο σύνολο των επιστημόνων-ελευθέρων επαγγελματιών. Ενδεικτικά αναφέρονται:

-Ανάγει την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών με υπέρογκους συντελεστές (38,45%) επί του φορολογητέου εισοδήματος ενός αυτοαπασχολούμενου οι οποίες σε συνδυασμό με το ισχύον φορολογικό καθεστώς οδηγεί στην αφαίμαξη του 70% του φορολογητέου εισοδήματος  (χωρίς τον υπολογισμό των υπόλοιπων φοροδοτικών υποχρεώσεων, προκαταβολή φόρου, τέλος επιτηδεύματος, ΕΝΦΙΑ, εισφορά αλληλεγγύης 2-4% εισφορά υπέρ ΟΑΕΔ,  κτλ).

- Οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε σοβαρή μείωση των συντάξιμων αποδοχών παρά την αύξηση των ηλικιακών ορίων που απαιτούνται για συνταξιοδότηση.

- Δεν συνοδεύεται από οποιαδήποτε αναλογιστική μελέτη, ώστε να είναι σαφές με ποιον τρόπο συνεισφέρουν οι επιμέρους κλάδοι ασφαλισμένων και εν τέλει τον ορίζοντα βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, όπως βέβαια και σε ποιό αναπτυξιακό και μακροοικονομικό σχέδιο εντάσσεται η πρόταση διαμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος.

- Μετά την κλοπή μεγάλου μέρους  των αποθεματικών των ταμείων με το περίφημο PSI το 2012 και τη γενικότερη αναποτελεσματική τους διαχείριση, οι ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται πάλι να πληρώσουν «τα σπασμένα» για το Ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα μας.

Η εισφοροδοτική επιδρομή που επιχειρείται με το συγκεκριμένο προσχέδιο νόμου θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα τη μαζική βίαιη έξοδο από το επάγγελμα μεγάλου αριθμού ελευθέρων επαγγελματιών και θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στην είσοδο στο επάγγελμα για τους νέους, εντείνοντας το φαινόμενο της μετανάστευσης.

Το ασφαλιστικό πρέπει να στηρίζεται στη αρχή της ανταποδοτικότητας, με το παρόν νομοσχέδιο οι ασφαλισμένοι διαφορετικού φορολογητέου εισοδήματος  θα καταβάλλουν  ασφαλιστικές εισφορές  τεράστιας απόκλισης  και ύψους  και η λήψη των συντάξιμων αποδοχών θα είναι σχεδόν η ίδια !    

Η φοροδιαφυγή αντί να παταχθεί , για κάποιους ίσως γίνει τρόπος επιβίωσης.

Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από την κυβέρνηση ότι με τα σημερινά δεδομένα η συντριπτική πλειοψηφία των ενεργών ασφαλισμένων επιστημόνων αδυνατεί να ανταποκριθεί ή καλύπτει πολύ οριακά τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις .Οι προτάσεις της κυβέρνησης ενισχύουν την αδυναμία αυτή και καταστρέφουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας, βασικό τμήμα της οποίας ιδιαίτερα για την περιφέρεια  αποτελούν οι επιστήμονες-ελεύθεροι επαγγελματίες.  Η επιβολή των νέων δυσβάστακτων μέτρων  όχι μόνο δεν θα επιλύσει το Ασφαλιστικό ζήτημα αλλά θα επιφέρει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο.

Καλούμε τους επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες να στηρίξουν ενεργά τις κινητοποιήσεις που έχουν  ήδη αποφασιστεί και δηλώνουμε ότι θα υπάρξει κλιμάκωση των πρωτοβουλιών που θα ληφθούν, έως την απόσυρση του Σχεδίου Νόμου για το Ασφαλιστικό. 

  

  ΤΕΕ Δωδεκανήσου Δικηγορικός Σύλλογος        Ρόδου Ιατρικός Σύλλογος       Ρόδου                         Οδοντιατρικός Σύλλογος
       Δωδεκανήσου
Φαρμακευτικός Σύλλογος   Δωδεκανήσου
      
   Ιάκωβος Γρύλλης
Πρόεδρος   
Κωνσταντίνος Σαρρής
Πρόεδρος  

Χρήστος Μαντάς

   Πρόεδρος 

Νίκος Διακογεωργίου

    Πρόεδρος       

   Νίκος Φουτούλης

     Πρόεδρος

                                                                                   

 

15.01.2016

SIMA 0

 

Ρόδος 12.01.2016

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Επιδότηση των ιατρών μέσω του νέου προγράμματος
«Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης»

 

Σύμφωνα με δήλωση του Αρμόδιου Υφυπουργού για τα θέματα ΕΣΠΑ κ. Α. Χαρίτση εντός του τρέχοντος μηνός θα δημοσιευθεί η προκήρυξη του προγράμματος για την ενίσχυση επιστημόνων.

Μόλις δημοσιευθεί το πρόγραμμα θα επακολουθήσει νεότερη ανακοίνωσή μας, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν αίτηση και τα σχετικά δικαιολογητικά για την υπαγωγή τους στο πρόγραμμα.

Ο Ι.Σ.Ρ θα συνεχίσει κάθε δυνατή ενέργεια, προκειμένου να δοθούν επιδοτήσεις ΕΣΠΑ σε όλες τις κατηγορίες των ιατρών του με κάθε δυνατή αρωγή στη πληροφόρηση τους.

Ο Ιατρικός κόσμος δοκιμάζεται με τα νέα μέτρα του ασφαλιστικού και αρκετά μέλη μας είναι ήδη ανασφάλιστα.

  

 Για τον Ι.Σ.Ρ

    Ο Πρόεδρος                                            Ο Γεν. Γραμματέας

 Χρήστος Απ. Μαντάς                                     Ηλίας Ιωαν. Τσέρκης 

SIMA 0
Ρόδος  08 Ιανουαρίου  2016

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Διωγμός των αυτοαπασχολούμενων Ιατρών από την χώρα.

 

Οι πρόσφατες εξελίξεις στο Ασφαλιστικό, με το «Σχέδιο Κατρούγκαλου” με τις  προτεινόμενες δραματικές αυξήσεις στις εισφορές περίθαλψης και συνταξιοδοτικής αυτασφάλισης οι οποίες αντιστοιχούν στο 20% του καθαρού εισοδήματος κάθε ελεύθερου επαγγελματία σε μηνιαία βάση, το 2016 ξεκινά με τον αφανισμό κάθε ιδιώτη ιατρού οδηγώντας τον ουσιαστικά υπό  Διωγμό ως  αυτοαπασχολούμενο Ιατρό στην ίδια του τη χώρα.

Το ‘’κυβερνητικό μαχαίρι’’ στους ιατρούς αλλά και σε άλλους επιστήμονες έχει ονοματεπώνυμο και λέγεται ‘’Ασφαλιστικό απόσπασμα’’ .

Πολλοί ιατροί δεν το γνωρίζουν ακόμα και όσοι ενημερώνονται αρνούνται να το πιστέψουν!

Το κράτος πλέον θα λειτουργεί σαν ‘’δήμιος’’ που θέλει να δολοφονήσει οικονομικά όποιον ελευθεροεπαγγελματία  τολμάει να δημιουργήσει μια ατομική επαγγελματική δραστηριότητα,
η οποία είναι και η μόνη που μπορεί να φέρει την πολυπόθητη ανάπτυξη.

Πολλοί πλέον ιατροί (8.000-10.000) σε όλη την Επικράτεια από οικονομική αδυναμία είναι ήδη ανασφάλιστοι, αφού αδυνατούν να πληρώσουν τις παρούσες εισφορές τους,  στο πάλαι ποτέ  εύρωστο και αυτοχρηματοδοτούμενο ταμείο του ΕΤΑΑ (τέως ΤΣΑΥ), που ‘’δολοφονείται’’ πολιτικά και κοινωνικά εκ προμελέτης.

Με βάση το ισχύον φορολογικό καθεστώς και τα προτεινόμενα ασφαλιστικά μέτρα,
ένας ελεύθερος επαγγελματίας θα είναι υποχρεωμένος πλέον να καταβάλλει:

 • Για περίθαλψη και σύνταξη σε μηνιαία βάση επί του καθαρού εισοδήματος του το 38,4%  ως ασφαλιστική μεικτή εισφορά.
 • Για  φόρο επί του καθαρού εισοδήματος του από το  26% στο 29%  χωρίς να υπολογίζονται πρόσθετα άλλα εισοδήματα.
 • Για προκαταβολή φόρου  του επόμενου έτους να υποστεί την αύξηση στο 75% από το 55% του καταβληθέντος  φόρου που ίσχυε έως σήμερα .
 • Να πληρώσει το τέλος επιτηδεύματος που σήμερα φθάνει τα 650 € σε ετησία βάση ανεξαρτήτου εισοδήματος .
 • Να πληρώσει 2-4% στα μεικτά έσοδα του ως έκτακτη εισφορά.
 • Τα παραπάνω ξεπερνούν το 74% του εισοδήματος κάθε αυτοαπασχολούμενου ιατρού!
 • Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν ο υψηλότατος φόρος του ΕΝΦΙΑ,  το νερό, το ρεύμα , οι δημοτικοί φόροι, το τηλέφωνο, η έμμεση φορολογία με το ΦΠΑ στο 23% σε όλα τα αναγκαία αναλώσιμα προϊόντα  και υπηρεσίες μιας δομής ΠΦΥ που απαιτούνται.


Με τα δεδομένα αυτά η επιβίωση και η υπόσταση του Έλληνα ιδιώτη ιατρού καθίσταται μαθηματικά αδύνατη.

Η πράξη αυτή δεν γίνεται από κάποιο ‘’κακοποιό’’ ή ομάδα του ‘’ISIS’’, γίνεται από την αριστερή πολιτική της κυβέρνησης και συντάσσεται, υπογράφεται και ψηφίζεται από πολιτικούς πρώην και τέως αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και αρκετούς ιατρούς.

Η κατάσταση πλέον δεν είναι ζοφερή, είναι απελπιστική, ανθρωποκτόνα και ιατροκτόνα.

Η αντίδραση μας θα είναι όχι απλά μαζική αλλά καθολική.

Με τους υπόλοιπους επιστημονικούς, εμπορικούς και λοιπούς Συλλόγους καθώς και με όλα τα επαγγελματικά σωματεία της περιοχής μας αλλά και όλης της χώρας πρέπει να δώσουμε την μάχη των μαχών.

 

Είναι πλέον ζήτημα επιβίωσης και ζήτημα ζωής ή θανάτου.

Ή αυτοί ή εμείς.

 

Για τον Ι.Σ.Ρ

         Ο Πρόεδρος                                                 Ο Γενικός Γραμματέας

    Χρήστος Απ. Μαντάς                                          Ηλίας Ιωαν. Τσέρκης

SIMA 0

 Ρόδος 16.12.2015

Η Υγεία νοσεί και η ιατρική εργασία συνεχώς απαξιώνεται

Ο εμπαιγμός και η καθημερινή απαξίωση των λειτουργών της υγείας και η συνεχής εξαθλίωση του ιατρικού λειτουργήματος, αποτέλεσμα μιας αντιεπιστημονικής και αντιϊατρικής πολιτικής που ακολουθείται, έχει φέρει σε απόγνωση το σύνολο του ιατρικού κόσμου.

Η αύξηση των δαπανών για την υγεία, παραμένει άπιαστο όνειρο.
Κανένα ενθαρρυντικό στοιχείο για ουσιαστική αναβάθμιση της κοινωνικής πολιτικής δεν περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2016, που κατέθεσε πρόσφατα η κυβέρνηση.

Απλήρωτοι θα παραμείνουν για άλλη μία φορά οι συμβεβλημένοι ιατροί του ΕΟΠΥΥ, αφού δεν προβλέπεται να πληρωθούν τα δεδουλευμένα του δεύτερου εξαμήνου του τρέχοντος έτους  λόγω μη έκδοσης της απόφασης σε ΦΕΚ, για την νομιμοποίηση της παράτασης των συμβάσεων, μέχρι 31/12/2015.

Επιπρόσθετα, η υποχρεωτική κατάθεση των τιμολογίων στο 100% της δαπάνης στον Οργανισμό του ΕΟΠΥΥ, που έχει γίνει για τους τελευταίους 8 μήνες του τρέχοντος έτους, θα έχει ως αποτέλεσμα οι συμβεβλημένοι ιατροί να κληθούν να πληρώσουν φόρους για ποσά που δεν έχουν εισπράξει.

Οι εργαστηριακοί ιατροί  τα τελευταία 2 χρόνια εξαθλιώθηκαν οικονομικά καθώς υποχρεώθηκαν να επιστρέφουν το 50% των εισπράξεων τους υπό την επωνυμία εύηχων ξένων  όρων (claw back, rebate) όταν ακόμα και το τεκμαρτό κέρδος που τους  αναγνώριζε η εφορία δεν ξεπερνούσε ποτέ το 25% του τζίρου τους.

 

Βέβαια η εξαθλίωση δεν έχει τέλος αφού με την απόφαση Φ.Ε.Κ. 2496/Β'/19-11-2015 θεσμοθετήθηκαν κλιμακούμενα ποσοστά εκπτώσεων και για τα έτη 2015 – 2018 για τις διαγνωστικές εξετάσεις – ιατρικές πράξεις .

Ενώ η Πολιτεία αποδεικνύει την ολιγωρία και την ανεπάρκεια της με την μη αποπληρωμή των δεδουλευμένων, αντί να ευχαριστήσει όλους τους ιατρούς που κρατούν όρθιο το σύστημα υγείας παρουσιάζει μεμονωμένες περιπτώσεις επίορκων γιατρών, στήνοντας ένα γαϊτανάκι παραπληροφόρησης και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, με στόχο να γίνουν οι Έλληνες γιατροί το εξιλαστήριο θύμα.

Πληροφορούμε την κυβέρνηση και τους συμπολίτες μας, ότι τα περιθώρια ανοχής και αντοχής του ιατρικού κόσμου έχουν εξαντληθεί προ πολλού.

Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους για να αντιμετωπίσουν άμεσα και ρεαλιστικά τα ζητήματα του συστήματος υγείας και ας σταματήσουν επιτέλους τις αναποτελεσματικές ιδεοληπτικές τους προσεγγίσεις.

   

Για τον Ι.Σ.Ρ

Ο Πρόεδρος                                                                       Ο Γεν. Γραμματέας

Χρήστος Απ. Μαντάς                                                        Ηλίας Ιωαν. Τσέρκης

SIMA 0

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου
Ερ. Σταυρού 14, Ρόδος 85131
(22410 26422, 622410 78009
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., www.isrodou.gr                                              

                                                                                                                                            Ρόδος 10.12.2015

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

ΗΜΕΡΙΔΑ "Οδική Ασφάλεια και ιατρικός έλεγχος των οδηγών"
Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Η ασφάλεια στο οδικό δίκτυο για όλους μας πρέπει να είναι  προτεραιότητα.
Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνουμε πως τα θύματα των οδικών δυστυχημάτων συνεχώς αυξάνονται. Οι θάνατοι και τραυματισμοί λόγω οδικών δυστυχημάτων έχουν πλέον καταστεί ένας εφιάλτης της καθημερινής μας ζωής.

Εκτός από τον αβάσταχτο ανθρώπινο πόνο που προκαλούν, τα οδικά δυστυχήματα είναι αιτία τεράστιας οικονομικής επιβάρυνσης για την κοινωνία, των υπηρεσιών υγείας, το σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων και των ασφαλειών γενικότερα.

Για τους λόγους αυτούς ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου διοργανώνει ημερίδα το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 10.30 στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου με θέμα:

"Οδική Ασφάλεια και  ιατρικός έλεγχος των οδηγών"

Στην συγκεκριμένη εκδήλωση συμμετέχουν και οι αρμόδιοι φορείς της περιοχής μας και συγκεκριμένα: η Υπηρεσία Μεταφορών & Συγκοινωνιών Ρόδου, η Αστυνομική Διεύθυνση με  την Τροχαία Ρόδου,  ο Σύλλογος Σχολών Οδηγών Ρόδου και η ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η  σωστή ενημέρωση και η ανταλλαγή απόψεων όλων των εμπλεκόμενων φορέων σχετικά με τις διαδικασίες που διέπουν  την έκδοση και την ανανέωση της άδειας οδήγησης. Παράλληλα επιθυμούμε να στείλουμε ένα μήνυμα στην τοπική  κοινωνία  καθώς επίσης και να επικαιροποιήσουμε  τα επιστημονικά και τα νομικά δεδομένα  μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών.

Η συγκεκριμένη ημερίδα είναι ανοικτή και στο κοινό.

Βασικοί Ομιλητές στην ημερίδα θα είναι ο Διευθυντής της Τροχαίας Ρόδου, η πρόεδρος της ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Σχολών Οδηγών Ρόδου και οι ιατροί μέλη της Δευτεροβάθμιας Ιατρικής Επιτροπής του Γραφείου Συγκοινωνιών.

 

Η ημερίδα πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.Για τον Ι.Σ.Ρ

    Ο Πρόεδρος                                                            Ο Γεν. Γραμματέας

Χρήστος Απ. Μαντάς                                                    Ηλίας Ιωάν. Τσέρκης

 

 

SIMA 0

 

Ρόδος  26 Νοεμβρίου  2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών.

Η Ελλάδα κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη στην κατανάλωση αντιβιοτικών, καθώς και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μικροβίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο κίνδυνος πλέον που ελλοχεύει είναι ότι σε λίγα χρόνια τα αντιβιοτικά θα καταστούν αναποτελεσματικά στην αντιμετώπιση σοβαρών και θανατηφόρων λοιμώξεων, όπου η χρήση τους είναι απαραίτητη.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας για τα Αντιβιοτικά, όπως και της Παγκόσμιας Εβδομάδας (16-22 Νοεμβρίου 2015) για την Ευαισθητοποίηση για τη Χρήση των Αντιβιοτικών που αυτή τη χρονιά συνδιοργανώνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) εκδίδει το παρόν για την σωστή ενημέρωση όλων μας.

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση (Νοέμβριος 2015) που πραγματοποιήθηκε από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. με την συμβολή της Kapa Research, αναδεικνύονται τα ακόλουθα ενδιαφέροντα συμπεράσματα αναφορικά με την κατανάλωση των αντιβιοτικών στην κοινότητα:

Ένας στους δυο ενήλικες άνω των 18 ετών έχει πάρει κάποιο αντιβιοτικό τον τελευταίο χρόνο. Το ποσοστό των παιδιών κάτω των 18 που πήρε αντιβιοτικά τον τελευταίο χρόνο, όπως δηλώνεται από την οικογένειά τους, είναι 72,4% (3 στα 4 παιδιά) και είναι αυξημένο σε σχέση με πέρυσι (60%) !

Ένας στους τέσσερις που έλαβε αντιβιοτικό το απόκτησε από το φαρμακείο χωρίς ιατρική συνταγή, είτε αγοράζοντάς το είτε έχοντας στο σπίτι από πριν. Όσον αφορά το ποσοστό που προσκομίζει συνταγή στο φαρμακοποιό εκ των υστέρων, αυτό υπολογίζεται στο 9,2%.

Συγχρόνως, 35% των ερωτηθέντων έχει στο σπίτι ανά πάσα στιγμή αντιβιοτικό για ώρα ανάγκης.

Το ζήτημα αυτό αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την δημόσια υγεία.

Καλούμε τους συμπολίτες μας να επιδείξουν  σοβαρότητα και υπευθυνότητα στο συγκεκριμένο ζήτημα και να συμβουλεύονται μόνο τον προσωπικό τους ιατρό πριν την λήψη οποιουδήποτε φαρμάκου.

Καλούμε τους φαρμακοποιούς να εφαρμόζουν πιστά την ισχύουσα νομοθεσία, όπου η χορήγηση των αντιβιοτικών και άλλων φαρμάκων να γίνεται μόνο κατόπιν ιατρικής συνταγής.

Καλούμε το Υπουργείο Υγείας και το τμήμα υγείας της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου να πάρουν άμεσα μέτρα και να κάνουν τους απαιτούμενους ελέγχους ώστε να μην λαμβάνει κανείς ασθενής αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή.

Για τον Ι.Σ.Ρ

         Ο Πρόεδρος                                             Ο Γενικός Γραμματέας

 Χρήστος Απ. Μαντάς                                    Ηλίας Ιωαν. Τσέρκης

 

 

SIMA 0

 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου στηρίζει-συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που προκήρυξαν η ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ, με τη σύμπραξη του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και της ΟΕΝΓΕ για την Πέμπτη 12.11.2015 για: 

 

 • Την προάσπιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των ιατρών. 
 • Την κατάργηση της υψηλής φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών.
 • Την αντιμετώπιση της ανεργίας και της υποαπασχόλησης των ιατρών που μεταναστεύουν στο εξωτερικό και σε λίγο θα φτάσουν τις 20.000 αφήνοντας έρημα και απροστάτευτα τα νησιά μας.
 • Την ενίσχυση των δημοσίων δομών υγείας, με αύξηση των δαπανών και προσλήψεις προσωπικού.
 • Τη θέσπιση της υποχρεωτικής ιατρικής συνταγής για την προμήθεια οποιουδήποτε φαρμάκου.
 • Την ισοπεδωτική πολιτική στα οριζόντια μέτρα και στην ποινικοποίηση της ορθής ιατρικής πρακτικής.
 • Την αβάσταχτη φορολογική επιβάρυνση των ιατρών και μάλιστα σε εισοδήματα που δεν υπάρχουν ή δεν έχουν πληρωθεί και που έχουν ξεπεράσει τα όρια κάθε οικονομικής αντοχής και λογικής.

 

Ο ΙΣΡ καλεί όλους τους ιατρούς να στηρίξουν τις απεργιακες κινητοποιήσεις. 

  

Για τον ΙΣΡ

 Ο Πρόεδρος 

Χρήστος Απ. Μαντάς

 Ο Γεν. Γραμματέας

Ηλίας Ιωαν. Τσέρκης

 

 

ISRsmall

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Σε συνέχεια των τελευταίων αρνητικών εξελίξεων στο χώρο της Υγείας στη περιοχή της Νότιας Ρόδου και μετά τις ανακοινώσεις που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες, θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τις θέσεις του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου.

Στις 28 Ιουνίου 2015 με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου και με εντυπωσιακή συμμετοχή όλου του προσωπικού (μόνιμου & εθελοντικού) του Περιφερειακού Ιατρείου Γενναδίου, των  Προέδρων της Ν. Ρόδου αλλά και απλών πολιτών  έγινε μια υψηλού επιπέδου συζήτηση, με ανταλλαγή απόψεων καταλήγοντας σε συγκεκριμένες προτάσεις.

Από θέση αρχής πιστεύουμε πως τα ζητήματα υγείας  πρέπει να βρίσκονται εκτός της πολιτικής αντιπαράθεσης και να μην γίνεται κομματική ή προσωπική εκμετάλλευση από κανέναν.

Στην χώρα μας όπως και στη περιοχή μας το σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δεν λειτούργησε ποτέ σωστά, δεν απέκτησε τη σύγχρονη δομή των αντίστοιχων ευρωπαϊκών και εξελισσόταν πάντα με διακυμάνσεις.

Δυστυχώς και τα τελευταία χρόνια, ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει για την αναγκαία, όσο ποτέ, μεταρρύθμισή του.

Κατανοούμε πως οι δομές και τα μέσα είναι δύσκολο πλέον να ενισχυθούν, λόγω μειωμένων πόρων. Ακόμα όμως η οργάνωση και οι διαδικασίες που υπολείπονται σημαντικά, ακολουθούν τη γενική απροθυμία αλλαγών της Ελληνικής Διοίκησης.

Ωστόσο, επιλέξαμε να δουλέψουμε συστηματικά και αθόρυβα όλο αυτό το διάστημα και να επεξεργαστούμε ένα σχέδιο για την ουσιαστική επίλυση των χρόνιων προβλημάτων υγείας της περιοχής.

Συντάξαμε επιστολή με προτάσεις, την οποία αποστείλαμε σε όλους τους βουλευτές και φορείς της περιοχής μας. Αναμένουμε κινήσεις αποτελεσματικότητας κι όχι εντυπωσιασμού. Οι προτάσεις βασίζοντες σε κοστολογημένες εφικτές προτάσεις και όχι με μεμονωμένες και προσωρινές αποσπάσεις προσωπικού.

Καλέσαμε προ διμήνου τον Υπουργό Υγείας να εντάξει το νησί της Ρόδου ως πιλοτικό πρόγραμμα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και ειδικά να προτείνουμε στο Υπουργείο Υγείας το σχέδιο μας για τη Νότια Ρόδο. Καμιά απάντηση ούτε από τον  ίδιο, ούτε από τους βουλευτές του νομού μας. Αντίθετα το πιλοτικό πρόγραμμα το εφαρμόζουν στην Αθήνα, Κρήτη και Θεσσαλονίκη.

Στόχοι μας:

 • Το πολυδύναμο ιατρείο στο Γεννάδι να αποτελέσει το ΠΕΔΥ Γενναδίου στο οποίο θα υπηρετούν όλοι οι ιατροί της Ν. Ρόδου με 24ωρη λειτουργία.
 • Η δημιουργία ΕΚΑΒ Ν. Ρόδου με έδρα το Π.Ι ΠΕΔΥ Γενναδίου σε ετήσια βάση.

Όλα αυτά μπορούν να υλοποιηθούν μόνο αν εξασφαλίσουμε πόρους  από τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, κύρια των  επισκεπτών του νησιού μας, μέσω των ασφαλιστικών τους εταιρειών (επισκέψεις – διακομιδές με ασθενοφόρο).

Υπάρχουν  εφικτές λύσεις, αρκεί να τις ακούσουν για να τις εφαρμόσουν,  ώστε  να εξασφαλίσουμε την καθημερινή 24ωρη ασφαλή και εύρυθμη λειτουργία του Π.Ι Γενναδίου αναβαθμίζοντας έτσι ουσιαστικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους μόνιμους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες της περιοχής αυτής. 

Για τον Ι.Σ.Ρ

         Ο Πρόεδρος                                             Ο Γενικός Γραμματέας

 

 Χρήστος Απ. Μαντάς                                     Ηλίας Ιωαν. Τσέρκης

ISRsmall                                                       ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Ενημερώνουμε όλους τους συναδέλφους της επικράτειας  για την προκήρυξη του Υπουργείου Υγείας που είναι σε εξέλιξη για την στελέχωση των Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων.

Η προκήρυξη αυτή απευθύνεται σε α. Γενικούς Ιατρούς – β. Ιατρούς υπόχρεους υπηρεσίας υπαίθρου – γ. Ιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου με θητεία.

Βάσει του με αριθμ.πρωτ, ΔΠΑΠ 15679/27-4-2015 έγγραφο της 2ης ΥΠΕ από τα ιατρεία αυτά ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους ιατρούς πως διαθέτουν ΔΩΡΕΑΝ στέγη τα κάτωθι Περιφερειακά Ιατρεία:

 • Π.Ι. Κατταβιάς που υπάγεται στο ΠΕΔΥ Αρχαγγέλου.
 • Π.Ι. Σύμης που υπάγεται στο ΠΕΔΥ Έμπωνας.
 • Π.Ι. Μεγίστης (Καστελλόριζο) που υπάγεται στο ΠΕΔΥ Έμπωνας.

Επίσης, στα κάτωθι Ιατρεία πέρα από την ΔΩΡΕΑΝ στέγη, θα προσφέρεται και ΔΩΡΕΑΝ Σίτιση.

 • Π.Ι. Ολύμπου Καρπάθου που υπάγεται στο ΠΕΔΥ Καρπάθου.
 • Π.Ι. Μεσοχωρίου που υπάγεται στο ΠΕΔΥ Καρπάθου.
 • Π.Ι. Μενετών που υπάγεται στο ΠΕΔΥ Καρπάθου.
 • Π.Ι. Κάσου που υπάγεται στο ΠΕΔΥ Καρπάθου.

Επίσης, υπενθυμίζουμε πως αν οι θέσεις καταληφθούν από Γενικούς Ιατρούς, τότε προβλέπεται και μηνιαίο επίδομα 450 ευρώ για όλη τη διάρκεια της σύμβασης τους, με πρόσφατη απόφαση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου (ΑΔΑ 7ΠΔ17ΛΞ-ΕΡΟ).

Επισυνάπτουμε τα κενά ιατρεία που περιλαμβάνονται στην τρέχουσα προκήρυξη του Υπουργείου Υγείας, με προθεσμία υποβολής αιτήσεων μέχρι 06 Αυγούστου 2015.

Προκήρυξη για Περιφερειακά Ιατρεία Νήσου Ρόδου

ΠΕΔΥ ΠΙ

ΓΕΝΝΑΔΙΟΥ

Α

ΔΩΔ/ΣΟΥ

ΑΓΟΝΟ

ΚΕΝΟ

ΠΕΔΥ ΚΥ

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟ Υ

ΠΕΔΥ ΠΙ ΚΑΤΤΑΒΙΑΣ ΔΩΔ/ΣΟΥ ΑΓΟΝΟ 15/5/2015

ΠΕΔΥ ΚΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟ

Υ

* ΠΕΔΥ ΠΙ ΑΓ.ΙΣΙΔΩΡΟ Υ Α * ΔΩΔ/ΣΟΥ

ΑΓΟΝΟ

3/12/2013

ΠΕΔΥ ΚΥ

ΕΜΠΩΝΑ

Προκήρυξη για Περιφερειακά Ιατρεία Νήσων Επαρχίας Ρόδου

*ΠΕΔΥ ΠΙ ΣΥΜΗΣ Β* ΔΩΔ/ΣΟΥ

ΑΓΟΝΟ

ΚΕΝΟ

ΠΕΔΥ ΚΥ

ΕΜΠΩΝΑ

*ΠΕΔΥ ΠΙ

ΧΑΛΚΗΣ Α*

ΔΩΔ/ΣΟΥ ΑΓΟΝΟ 2/10/2013

ΠΕΔΥ ΚΥ

ΕΜΠΩΝΑ

* ΠΕΔΥ ΠΙ

ΤΗΛΟΥ Β*

ΔΩΔ/ΣΟΥ ΑΓΟΝΟ ΚΕΝΟ

ΠΕΔΥ ΚΥ

ΕΜΠΩΝΑ

Προκήρυξη για Περιφερειακά Ιατρεία Καρπάθου 

*ΠΕΔΥ ΠΙ ΟΛΥΜΠΟΥ

Α*

ΔΩΔ/ΣΟΥ ΑΓΟΝΟ 16/10/2013

ΠΕΔΥ ΚΥ

ΚΑΡΠΑΘΟΥ

* ΠΕΔΥ ΠΙ ΜΕΝΕΤΩΝ

Α*

ΔΩΔ/ΣΟΥ

ΑΓΟΝΟ

(ΦΕΚ 73/Α/87) ΠΔ131)

27/7/2012

ΠΕΔΥ ΚΥ

ΚΑΡΠΑΘΟΥ

* ΠΕΔΥ ΠΙ ΜΕΣΟΧΩΡΙΟΥ Α * ΔΩΔ/ΣΟΥ ΑΓΟΝΟ 14/3/2013

ΠΕΔΥ ΚΥ

ΚΑΡΠΑΘΟΥ

Προκήρυξη για Περιφερειακά Ιατρεία Κάσου 

* ΠΕΔΥ ΠΙ

ΚΑΣΟΥ Β*

ΔΩΔ/ΣΟΥ ΑΓΟΝΟ 5/6/2013

ΠΕΔΥ ΚΥ

ΚΑΡΠΑΘΟΥ

*ΠΕΔΥ ΠΙ

ΚΑΣΟΥ Γ*

ΔΩΔ/ΣΟΥ ΑΓΟΝΟ 2/10/2013

ΠΕΔΥ ΚΥ

ΚΑΡΠΑΘΟΥ

Για το Δ.Σ.


              Ο Πρόεδρος                            Ο Γενικός Γραμματέας

             Χρήστος Απ. Μαντάς                         Ηλίας Ιωάν. Τσέρκης

boulh logo 

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Τα νησιά του Αιγαίου και ο τουρισμός πληρώνουν πολύ ακριβά τις επιλογές και τους αυτοσχεδιασμούς της κυβέρνησης του κ.Τσίπρα στο μεταναστευτικό»

Σειρά παρεμβάσεων πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες ο Μάνος Κόνσολας, σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, για την εκτόνωση της εκρηκτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στα νησιά του Αιγαίου, λόγω της ανεξέλεγκτης εισόδου προσφύγων και παράνομων μεταναστών.

Ο κ. Κόνσολας είχε συνεργασία με το Δήμο της Κω, την Ένωση Ξενοδόχων και άλλους παραγωγικούς φορείς της Κω. Παράλληλα, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ε. Μεϊμαράκη, για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ενώ επικοινώνησε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Δημόσιας Τάξης, κ. Πανούση και τον Αν. Υπουργό Ναυτιλίας, κ. Δρίτσα, ζητώντας την άμεση μεταφορά στην Αθήνα των 3.000 προσφύγων και παράνομων μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί στην Κω, λόγω της αδυναμίας των αρχών να προχωρήσουν στην ταυτοποίηση τους.

Ταυτόχρονα ο κ. Κόνσολας κατέθεσε και  Ερώτηση στη Βουλή, με 9 συγκεκριμένα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις.

Στην Ερώτησή του, ο Βουλευτής αναδεικνύει τις ανεπάρκειες και τους αυτοσχεδιασμούς της κυβερνητικής πολιτικής στο μεταναστευτικό, που όχι μόνο δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα, αλλά έχουν μετατρέψει και τα νησιά μας σε πόλο έλξης για χιλιάδες παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου επισημαίνει ότι:

- Η αίσθηση που κυριαρχεί είναι ότι τα θαλάσσια σύνορά μας είναι αφύλακτα. Το Λιμενικό, με άνωθεν προφανώς εντολή, έχει περιοριστεί μόνο στο έργο της διάσωσης, ενώ θα έπρεπε να επιχειρεί ενάντια στους δουλεμπόρους και τα κυκλώματα.

- Δεν υπάρχει μέριμνα για τη σίτιση των προσφύγων αλλά και την υγειονομική τους παρακολούθηση. Υπάρχει μια εν δυνάμει υγειονομική βόμβα που πολλοί υποτιμούν αλλά θα είναι πολύ αργά αν υπάρξουν συνέπειες.

- Δεν υπάρχουν υποδομές φιλοξενίας. Η λύση δεν είναι να καταργήσουμε την Αμυγδαλέζα, αλλά να βελτιώσουμε τις συνθήκες και παράλληλα να προχωρήσουμε στη δημιουργία των 5 κέντρων παραμονής και φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα, για τα οποία υπήρξε και χωροθέτηση.

- Πέρα από τους πρόσφυγες, που εμπίπτουν στις διατάξεις του ασύλου, υπάρχουν οι παράνομοι μετανάστες οι οποίοι πρέπει να επαναπροωθούνται. Η κυβέρνηση, όμως, δείχνει απροθυμία στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα, έχει ως εξής:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

1. Κύριο Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

2. Κύριο Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού

3. Κύριο Υπουργό Υγείας

4. Κύριο Υπουργό Εξωτερικών

ΘΕΜΑ: «Άμεση αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος στα νησιά του Αιγαίου»

Κύριοι Υπουργοί,

Τους τελευταίους 6 μήνες, στα νησιά του Αιγαίου και ειδικότερα σε Κω και Λέσβο έχει δημιουργηθεί εκρηκτική κατάσταση λόγω της ανεξέλεγκτης αύξησης των μεταναστευτικών ροών, της ανυπαρξίας ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης του προβλήματος και των ιδεοληψιών και αυτοσχεδιασμών της κυβέρνησης, που έχει υποτιμήσει το μέγεθος αυτού του προβλήματος.

Τις συνέπειες βιώνουν τα νησιά και ο τουρισμός μας.

Η διαδικασία της ταυτοποίησης κρατά εγκλωβισμένους στα νησιά τους πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες. Στα νησιά δεν υπάρχουν οι υποδομές για την ταυτοποίηση αυτού του τεράστιου αριθμού παράνομων μεταναστών και προσφύγων, αλλά ούτε και το αναγκαίο προσωπικό. Αποτέλεσμα είναι, να συσσωρεύονται ακόμα περισσότεροι, ημέρα με την ημέρα, και να δημιουργείται εκρηκτική κατάσταση, αφού δεν υπάρχουν υποδομές φιλοξενίας αλλά και καμία απολύτως μέριμνα για τη σίτιση και την υγειονομική παρακολούθηση αυτών των ανθρώπων.

Η κυβέρνηση έχει σοβαρές ευθύνες για το γεγονός ότι με την πολιτική της και τις επιλογές της στο θέμα της ιθαγένειας, της παρεμπόδισης επαναπροώθησης των παράνομων μεταναστών, αλλά και των αφύλακτων θαλάσσιων συνόρων, μετατρέπει τα νησιά μας σε πόλο έλξης για τους παράνομους μετανάστες και τα κυκλώματα.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Εάν έχει δοθεί εντολή στο Λιμενικό Σώμα να εκτελεί μόνο επιχειρήσεις διάσωσης και να μην επιχειρεί εναντίον της θαλάσσιας διακίνησης παράνομων μεταναστών και προσφύγων από δουλεμπόρους και κυκλώματα. Προτίθεται ο αρμόδιος υπουργός να ενισχύσει με πλωτά μέσα και προσωπικό τις υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος στα Δωδεκάνησα και στο Β. Αιγαίο για να υπάρξει διαρκής αποτρεπτική παρουσία του Λ.Σ στα θαλάσσια σύνορά μας;

2. Εάν συνιστά ορθολογική πολιτική αντιμετώπισης του μεταναστευτικού, η μεταφορά από την Αμυγδαλέζα των παράνομων μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας. Σε ποιες βελτιωτικές παρεμβάσεις προτίθενται να προβούν στο κέντρο προσωρινής κράτησης και φιλοξενίας στην Αμυγδαλέζα και αν προτίθενται να δρομολογήσουν τις εξελίξεις για τη δημιουργία των άλλων 5 κέντρων υποδοχής, συγκεκριμένης φέρουσας ικανότητας, στην ηπειρωτική χώρα.

3. Εάν υπάρχει μέριμνα για τη σίτιση των προσφύγων και παράνομων μεταναστών στα νησιά. Στην Κω, η Ένωση Ξενοδόχων είχε αναλάβει να καλύπτει ένα μέρος των αναγκών σίτισης, υποκαθιστώντας ουσιαστικά το Κράτος.

4. Έχουν χρηματοδοτηθεί ΜΚΟ και οργανώσεις για την αντιμετώπιση των αναγκών σίτισης, υγειονομικής κάλυψης και διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος; Ποια ποσά έχουν διατεθεί και σε ποιες ΜΚΟ και οργανώσεις; 

5. Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει υγειονομική παρακολούθηση των προσφύγων και των παράνομων μεταναστών στα νησιά, έχουν ληφθεί μέτρα υγειονομικής θωράκισης των πολιτών από ενδεχόμενα μεταδοτικά και λοιμώδη νοσήματα και ποια;

6. Πέρα από τους πρόσφυγες που μπορούν να ενταχθούν στη διαδικασία ασύλου, υπάρχουν οι παράνομοι μετανάστες οι οποίοι πρέπει να επαναπροωθούνται. Πόσοι έχουν επαναπροωθηθεί το τελευταίο εξάμηνο;

7. Προτίθεται ο αρμόδιος Υπουργός να προχωρήσει στην ίδρυση και στελέχωση τμημάτων συνοριοφυλάκων στην Κω και στη Ρόδο, όπως προβλέπεται και από το σχετικό προεδρικό διάταγμα;

8. Αντιλαμβάνεται ο αρμόδιος Υπουργός την αδυναμία διεκπεραίωσης της διαδικασίας της ταυτοποίησης από τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ στα νησιά του Αιγαίου; Γνωρίζει ότι στην καλύτερη περίπτωση μπορούν να ταυτοποιούνται μόνο 80 πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες σε νησιά, όπως η Κως, σε καθημερινή βάση; Προτίθεται να εφαρμόσει την απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση στις 14 Απριλίου για να μεταφέρονται από τα νησιά άμεσα και να ταυτοποιούνται στην Αθήνα οι παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες;

9. Με δεδομένο ότι η Τουρκία δεν εφαρμόζει τις διατάξεις του πρωτοκόλλου επανεισδοχής παράνομων μεταναστών, που υπογράφηκε ανάμεσα στις δύο χώρες το 2011, με ποιο τρόπο προτίθεται να αντιδράσει η Ελληνική κυβέρνηση σε διμερές επίπεδο αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο; 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

manos konsolas

ISRsmall                                                                                                                                       Ρόδος 13.07.2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Μετά την δίμηνη αναστολή λειτουργίας της Δευτεροβάθμιας Ιατρικής Επιτροπής του Γραφείου Συγκοινωνιών λόγω οφειλόμενων δεδουλευμένων τριών ετών!! απεφασίσθη ομόφωνα η αναστολή των κινητοποιήσεων.

Στο διάστημα της δίμηνης κινητοποίησης  δεν λήφθηκε καμιά  διαβεβαίωση έγγραφη ή προφορική, για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων. Διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά η πλήρης αδιαφορία της πολιτείας με αποτέλεσμα την ασυνέπεια αυτή να την εισπράττουν και οι συμπολίτες μας.

Τελευταία, η ταλαιπωρία που βιώνουν οι πολίτες αυτής της χώρας και κύρια οι συνταξιούχοι, είναι τεράστια.  Δεν είναι μόνο οι κλειστές  τράπεζες, οι αναμονές στα μηχανήματα ανάληψη χρημάτων, αλλά και το όριο των 60 και 120 ευρώ. Χρήματα, τα οποία δεν επαρκούν ούτε για τα βασικά τρόφιμα και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.

Αναλογιζόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης που περιήλθαν οι συμπολίτες μας, οι ιατροί της Δευτεροβάθμιας Ιατρικής Επιτροπής αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους και επιστρέφουν στα καθήκοντα τους  από σήμερα για να εξυπηρετήσουν όλους τους οδηγούς που πρέπει να εξεταστούν από την επιτροπή.

 

Για τον ΙΣΡ

Ο Πρόεδρος                                                            Ο Γεν. Γραμματέας

 

Χρήστος Απ. Μαντάς                                            Ηλίας Ιωαν. Τσέρκης

SIMA 0

Με το υπ΄ αριθμό πρωτ. 22621/90-16/6/2015 έγγραφο, η 2η Υ.ΠΕ υποχρέωνε τους διευθυντές των Κέντρων Υγείας των νησιών να προβούν στην άμεση περικοπή των προγραμμάτων εφημεριών. Αντιδράσαμε άμεσα και υιοθέτησαν τα αιτήματα μας τόσο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, όσο η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Ιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και άλλοι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας.

Χτες διανεμήθηκε κι άλλο έγγραφο (αρ. πρωτ. 23676/101-24-06-2015) από τον Πρόεδρο της 2ης Υ.ΠΕ όπου επικαλείται ότι εγκρίθηκε έκτακτ&