Main Menu

Αποφάσεις Δ.Σ ΙΣΡ

Ένα πλέγμα προστασίας στα νησιά του Αιγαίου όπου φθάνουν μετανάστες εξαντλημένοι και με κίνδυνο της ζωής τους, επιχειρεί να στήσει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ο νέος πρόεδρος του φορέα Αθανάσιος Γιαννόπουλος που επισκέφθηκε τη Ρόδο, όπου εκτυλίχθηκαν τραγικές στιγμές με το ναυάγιο αλλά και τους τρεις νεκρούς, διαβεβαίωσε τον Ιατρικό Σύλλογο Ρόδου πως έχει εκπονηθεί πλήρες σχέδιο το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει κινητές μονάδες που θα παρέχουν τις πρώτες βοήθειες στους συνανθρώπους μας που φθάνουν στις πύλες εισόδου, ενώ μεταξύ άλλων δεσμεύτηκε πως θα υπάρξει συνεργασία με ιδιώτες γιατρούς για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Ταυτόχρονα ο κ.Γιαννόπουλος επεσήμανε ότι θα ιδρυθούν αυτόνομες κινητές δομές παροχής πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας στις πύλες εισόδου των νησιών, που θα έχουν χαρακτήρα πρώτης υποδοχής και ροής υγειονομικού έλεγχου στα νησιά που θα στελεχωθούν με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό προερχόμενοι από τον ιδιωτικό τομέα.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου, που εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο Χρήστο Μαντά και τον Γεν. Γραμματέα Ηλία Τσέρκη, επεσήμανε πάντως πως ανέμενε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης με συγκεκριμένο αριθμό κινητών μονάδων και στα νησιά που προβλέπεται να εγκατασταθούν.


Γι αυτό και πρότεινε να γίνεται μαζικός έλεγχος (Screening) των μεταναστών με την εκπόνηση πρωτοκόλλου για ολικό προσυμπτωματικό έλεγχο των μεταναστών.

Η άμεση παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με την έγκαιρη διάγνωση των λοιμωδών νοσημάτων για την μείωση διασποράς στην Επικράτεια.

Η βαρύτητα πρέπει να δοθεί στον εντοπισμό κρουσμάτων φυματίωσης, ηπατίτιδας, ελονοσίας και HIV/AIDS με τις απαραίτητες κλινικο-εργαστηριακές εξετάσεις.

Στα νησιά που δεν υπάρχει επαρκής αριθμός ιατρών να δοθεί επίδομα από το ΚΕΕΛΠΝΟ στους ήδη υπηρετούντες ιατρούς οι οποίοι θα ενισχύονται επικουρικά από τις κινητές μονάδες που υπάρχουν ανάλογα με την ροή και την άφιξη των ανθρώπων αυτών.

Στα μεγαλύτερα νησιά πρέπει να προσληφθούν ιδιώτες ιατροί που θα εκπαιδευτούν κατάλληλα για την περίθαλψη των πρώτων ημερών άφιξης των μεταναστών και σύμφωνα με το σχέδιο δράσης του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Οι δομές αυτές και η εκπαίδευση του προσωπικού πρέπει να αξιοποιηθούν και σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών και φυσικών καταστροφών.


Να σημειωθεί πως με βάση τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ ο προϋπολογισμός του σχεδίου δράσης ανέρχεται σε 5 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν αναξιοποίητα 90 εκατ. ευρώ για δράσεις γενικά στον τομέα της υγείας.

SIMA 0

ΘΕΜΑ: Απόφαση Δ.Σ. για την συμμετοχή βιοπαθολόγων στις ιατρικές αποστολές στα νησιά με την ΑΜΚΕ ΓΑΛΗΝΟΣ

Κατά την τελευταία συνεδρίαση του 11ου Διοικητικού Συμβουλίου συζητήθηκε το θέμα των ιατρικών επισκέψεων στα νησιά σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ ΓΑΛΗΝΟΣ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ετέθη και το ζήτημα κατά πόσο μπορούν να συμμετέχουν στις αποστολές αυτές συνάδελφοι βιοπαθολόγοι.

Κατόπιν διεξοδικής συζήτησης αποφασίσαμε  ότι στο ιατρικό δυναμικό που  θα στελεχώνει εφέτος την ομάδα, ΔΕΝ θα συμπεριλαμβάνονται Ιατροί Βιοπαθολόγοι – Μικροβιολόγοι, λόγω έλλειψης δυνατότητας άμεσης εκτέλεσης αιματολογικών εξετάσεων.

Ο Ι.Σ. Ρόδου στα πλαίσια αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στα νησιά κατέθεσε αίτημα ήδη στην Περιφέρεια για απόκτηση κινητής μονάδας – Βαν, καταλλήλως εξοπλισμένης, που θα συνοδεύει τις ιατρικές ομάδες δίνοντας έτσι και την δυνατότητα εργαστηριακών εξετάσεων.

Ελπίζουμε να υλοποιηθεί τους επόμενους μήνες ώστε να τεθεί σε εφαρμογή και η συμμετοχή όσων συναδέλφων εργαστηριακών το επιθυμούν για μια  ολοκληρωμένη παροχή υπηρεσιών στα νησιά μας και με τον κατάλληλο εργαστηριακό έλεγχο.

Για το Δ.Σ. του  Ι.Σ.Ρ

         Ο Πρόεδρος                                                 Ο Γενικός Γραμματέας

 Χρήστος Απ. Μαντάς                                            Ηλίας Ιωαν. Τσέρκης

Επικαιρότητα