Main Menu

Ε.Ο.Π.Υ.Υ
Ι.Σ.Ρόδου - ΕΟΠΥΥ
 
 
SIMA 0
 
Ρόδος, 10.05.2019
Προς
Μέλη Ι.Σ.Ρ. - Κλινικούς Ιατρούς 

Αγαπητοί/ες συνάδελφοι,

Σας αποστέλλουμε την υπ' αριθμ. ΔΒ4Α/Π60/1/οικ. 17217/09.05.2019 εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ, για την συνταγογράφηση των ναρκωτικών, η εφαρμογή της οποίας θα ξεκινήσει μόλις εμφανιστεί και στην ηλεκτρονική συνταγή. 
Κατα συνέπεια καταργούνται οι χειρόγραφες συνταγές ναρκωτικών και θα πρέπει να φυλάσσονται επί τριετίας τα αντίγραφα των ηλεκτρονικών συνταγών, σύμφωνα με την παρούσα εγκύκλιο : " Αν η συνταγή αφορά τη χορήγηση ιδιοσκευασμάτων που περιέχουν τις ουσίες που περιέχονται στους πίνακες Α'-Δ του άρθρου 1 του ν. 3459/2006 και της παρ. 8 του άρθρου 1 του π.δ. 148/2007, 
οι ιατροί εκτυπώνουν αντίγραφο της συνταγής, το οποίο φυλάσσουν επί τριετία από την καταχώρησή της".
Τέλος σας επισημαίνουμε ότι, κατόπιν σχετικής τηλεφωνικής επικοινωνίας του Ι.Σ.Ρ. με την υπηρεσία της ΗΔΙΚΑ πληροφορηθήκαμε ότι το σύστημα συνταγογράφησης θα εναρμονιστεί  με την Εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ μέχρι το τέλος Μαΐου 2019. Ως εκ τούτου, θα παραμένει σε ισχύ η υπάρχουσα διαδικασία, δηλαδή η εφαρμογή του συνοδευτικού εντύπου χορήγησης ναρκωτικών.   
Θα είμαστε στη διάθεσή σας, για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.
 
 
Για τον Ι.Σ.Ρ.
Ο Πρόεδρος 
ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΣΕΡΚΗ ΗΛΙΑ.jpg
Ηλίας Ι. Τσέρκης

 

 

 

SIMA 0

 

 

27.12.2017
Σε συνέχεια ερωτημάτων σας, σας διευκρινίζουμε ότι η Πιστοποίηση ΕΟΠΥΥ-ΕΚΠΥ που λήγει 31.12.2017
είναι διαφορετική διαδικασία με την ψηφιακή πιστοποίηση για το USB-TOKEN της ΗΔΙΚΑ.

Ενημερωθείτε σχετικά παρακάτω:


 

       ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΠΥ:

 

 

EOPPY LOGO

Ρόδος 04.02.2017

 
Προς 
Ιατρούς Μέλη ΙΣΡ

Αγαπητοί συνάδελφοι 

Σας ενημερώνουμε για τις νέες οδηγίες συνταγογράφησης των συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ καθώς και για το Ελεγκτικό έργο αυτών.

 Έγγραφο ΕΟΠΥΥ ΔΒ3Β/Φ4/1/οικ. 3606/30.01.2017.

                                                                                                                               

                                         Για τον Ι.Σ.Ρ 

   Ο Πρόεδρος                                                      Ο Γεν. Γραμματέας

Χρήστος Απ. Μαντάς                                           Ηλίας Ιωάν. Τσέρκης

eopyy

Τέλος στις ελεύθερες επισκέψεις σε γιατρούς από το 2017.

Γράφει: η  Βασιλική Κουρλιμπίνη

Από… σαράντα κύματα θα πρέπει να περνούν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ μέχρι να κλείσουν τελικά ραντεβού για ιατρική επίσκεψη ή για κάποια εξέταση, ενώ ακόμη πιο δύσκολη θα είναι η πρόσβαση στον ιδιωτικό τομέα.
Όπως περιγράφεται στο σχέδιο του μνημονίου, το υπουργείο Υγείας θα πρέπει μέχρι το Μάρτιο να έχει καταρτίσει ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικών παραπομπών για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Ιούνιο του 2017.
Το σύστημα αυτό θα χρησιμοποιηθεί, σύμφωνα με το σχέδιο, για την
προέγκριση των επισκέψεων σε παρόχους του ιδιωτικού τομέα (ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγνωστικά κέντρα).

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά: Προτεραιότητα για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων θα δίνεται στις δομές του ΠΕΔΥ και στα δημόσια νοσοκομεία. Ανάλογά όμως με τις δυνατότητές τους (θα έχει προηγηθεί "χαρτογράφηση" των υποδομών, του προσωπικού και του εξοπλισμού τους) και με βάση το χρόνο αναμονής που χρειάζεται για την πραγματοποίηση των εξετάσεων, και εφόσον οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να κλείσουν εκεί ραντεβού, τότε μόνο θα δίνεται το "πράσινο φως" για πρόσβαση στον ιδιωτικό τομέα. Η πρόοδος του μέτρου μάλιστα θα αξιολογείται κάθε τρεις μήνες.
Οι αλλαγές αυτές γίνονται στην κατεύθυνση της συγκράτησης των δαπανών του ΕΟΠΥΥ και για την τήρηση των κλειστών προϋπολογισμών του, οι οποίοι συνεχίζουν και αυτή τη χρονιά να καταγράφουν μεγάλη υπέρβαση σε όλους τους κωδικούς (ενδεικτικά μόνο για το φάρμακο η "τρύπα" στον Οργανισμό θα ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ).
Πρόκειται για έναν ακόμη περιορισμό που τίθεται στους ασφαλισμένους από τη στιγμή που συστάθηκε ο ΕΟΠΥΥ το 2012, οπότε και έγινε το "άνοιγμα" στην ιδιωτική αγορά περίθαλψης. Ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή "κόφτες" τόσο στις επισκέψεις σε γιατρούς (ώστε οι ασφαλισμένοι να μην μπορούν να επισκέπτονται περισσότερες από δύο φορές το μήνα γιατρό της ίδιας ειδικότητας, και αν χρειαστεί και τρίτη εξέταση, τότε θα πρέπει να έχουν την έγκριση του ΕΟΠΥΥ), όσο και στη συνταγογράφηση και εκτέλεση εξετάσεων. 
Στο πλαίσιο αυτό οι θεσμοί έχουν ζητήσει να υπάρχει πλήρης ιατρικός φάκελος ανά ασθενή, όπου θα καταγράφονται οι διαγνωστικές εξετάσεις που έχει πραγματοποιήσει, τα φάρμακα που λαμβάνει, ειδικά όταν πρόκειται για θεραπείες υψηλού κόστους, οι ιατρικές επισκέψεις και οι νοσηλείες σε δημόσια νοσοκομεία και θεραπευτήρια. Έτσι με βάση το ιατρικό αυτό αρχείο, είτε θα δίνεται στους ασφαλισμένους η έγκριση για τη διενέργεια επιπλέον ιατρικών πράξεων, είτε ο ΕΟΠΥΥ θα βάζει φρένο στις επιπλέον παροχές Υγείας που καλύπτει.
Το ζήτημα όμως είναι, όπως σημειώνουν φορείς της ιδιωτικής αγοράς Υγείας σε μια πρώτη αποτίμηση του σχεδίου του μνημονίου, κατά πόσο οι δημόσιες δομές μπορούν να ανταποκριθούν στην υφιστάμενη ζήτηση και κυρίως μετά από πόσο χρόνο οι πολίτες θα μπορούν να εξυπηρετούνται. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως ποσοστό άνω του 90% των ασφαλισμένων απευθύνονται εξαρχής σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για να κάνουν μια εξέταση.
Περιορισμοί πάντως αναμένονται και σε ότι αφορά στον ΕΣΥ.  Και αυτό γιατί έως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν μπει και οι τελευταίες πινελιές στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που θα στηρίζεται πρωτίστως σε τοπικές μονάδες Υγείας (ιατρεία της γειτονιάς) και σε οικογενειακούς γιατρούς. Αυτό θα είναι το πρώτο και απαραίτητο στάδιο από το οποίο θα περνούν οι ασθενείς για να παραπέμπονται στη συνέχεια για πιο εξειδικευμένες εξετάσεις και ιατρικές επισκέψεις σε νοσοκομεία και δομές του ΠΕΔΥ.

EOPPY LOGO

 

Ποιες νέες προληπτικές εξετάσεις θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.

 

Το πράσινο φως για την κάλυψη μια σειρά προληπτικών ιατρικών πράξεων που μέχρι πρότινος δεν καλύπτονταν από τον ΕΟΠΥΥ έδωσε το υπουργείο Υγείας.

Πλέον οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού δεν θα πληρώνουν από τη τσέπη τους μια σειρά εξετάσεων μεταξύ των οποίων η ψηφιακή μαστογραφία, το υπερηχογράφημα Αυχενικής Διαφάνειας και Β’ Επιπέδου, για το έλεγχο των κονδυλωμάτων HPV και άλλες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι σημαντικότερες είναι οι:

 • Ψηφιακή Μαστογραφία
 • Υπερηχογράφημα Αυχενικής Διαφάνειας και Β’ Επιπέδου
 • Προγεννητικός Γονιδιακός Έλεγχος για Κυστική Ίνωση
 • HPV
 • Αξονική Στεφανιογραφία
 • Κολπικό Υπερηχογράφημα
 • PCR για Γρίπη Α/Η1Ν1
Ταυτόχρονα η πολιτική ηγεσία του υπ. Υγειας με το επιχείρημα της εξοικονόμησης πόρων προχώρησε και στην ανακοστολόγηση ιατρικών πράξεων.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η ανακοστολόγηση της «Διαγνωστικής Αρθροσκόπησης», η οποία είχε κοστολογηθεί αρχικά από το ΚΕΣΥ, το 2014, ως Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλειο (ΚΕΝ), στα 1.500 €. Με την ανακοστολόγηση η αποζημίωση που καλείται να καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ ανέρχεται στα 150 € για την ιατρική αμοιβή και 150 € για τα αναλώσιμα.
Μια άλλη υπερκοστολογημένη ιατρική πράξη, η οποία ανακοστολογήθηκε από τα 800 € στα 400 € είναι η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων με ταυτόχρονη υπολογιστική τομογραφία (PET-CT).
Από την πλευρά της η πολιτική ηγεσία αναφέρει πως παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, η κυβέρνηση με γνώμονα την προστασία του κοινωνικού συνόλου και ιδιαίτερα των οικονομικά αδύναμων στρωμάτων, προχωρά στη θεσμοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων, τα οποία διασφαλίζουν την ισότιμη και καθολική πρόσβαση όλων των πολιτών στις υπηρεσίες Υγείας αλλά και την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.
 
Γράφει: Μαρία Γλένη

EOPPY LOGO

 

Εξόφληση των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ έως και τον Ιανουάριο.

Ολόκληρη η τροπολογία.

 

Στην εξόφληση του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί έως και τον περασμένο Ιανουάριο, προχωρεί η κυβέρνηση.
Η εξόφληση θα γίνει με πρόχειρο λογιστικό έλεγχο και με χρηματοδότηση 514 εκατομμυρίων ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Τα παραπάνω προβλέπει, μεταξύ άλλων, τροπολογία - προσθήκη επί του άρθρου 53 του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εργασίας “Κοινωνική και Αλληλέγγυα οικονομία και ανάπτυξη των φορέων της και άλλες διατάξεις”.
Σύμφωνα με την τροπολογία, η οποία παρατίθεται ολόκληρη πιο κάτω, για τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2012 έως και τις 31 Ιανουαρίου 2016, δεν θα εφαρμοστούν οι εκπτώσεις που προβλέπονται για τα χρέη προηγούμενων ετών και οι οποίες κυμαίνονται από 3,5% για τα φαρμακεία έως 25% για τους προμηθευτές υγειονομικού υλικού.

Προϋπόθεση για τα παραπάνω, είναι δικαιούχοι να παραιτηθούν από οποιαδήποτε άλλη αξίωση, περιλαμβανομένων και τόκων υπερημερίας και από κάθε ένδικο μέσο.

Από τη συγκεκριμένη ρύθμιση εξαιρούνται οι συμβεβλημένοι πάροχοι που έχουν υπαχθεί στη διαδικασία του άρθρου 100 του νόμου 4172/2013, εφόσον για αυτούς δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης έως τις 31 Οκτωβρίου.
Η διαδικασία εκκαθάρισης θεωρείται ολοκληρωμένη, μόνο με την υποβολή τελικού πορίσματος στον ΕΟΠΥΥ.

Έλεγχος

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, με τη συγκεκριμένη διάταξη διασφαλίζεται η άμεση πληρωμή των παρόχων, με την προσκόμιση των δικαιολογητικών που απαιτούνται για τη διενέργεια πρόχειρου λογιστικού ελέγχου.
Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται η διαδικασία εξορθολογισμού των οφειλών του Οργανισμού, καθώς πλέον ο ΕΟΠΥΥ εστιάζει στη διενέργεια ελέγχων και εκκαθάρισης με τη χρήση σύγχρονων και αποτελεσματικών δημοσιολογιστικών διαδικασιών, που προβλέφθηκαν με το άρθρο 90 του νόμου 4368/2016.
Αυτό, με δεδομένο ότι τα οφειλόμενα ποσά σε “clawback” και “rebate” δύνανται να συμψηφιστούν με υποβαλλόμενες δαπάνες του έτους 2016 και 2017, σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νόμος 4172/2013.

EOPPY LOGO

86 νέες εξετάσεις μπαίνουν στη λίστα του ΕΟΠΥΥ.

 

Μόνο τη συμμετοχή τους θα πληρώνουν στο εξής οι ασφαλισμένοι σε μια σειρά από διαγνωστικές εξετάσεις, οι οποίες δεν καλύπτονταν από τον ΕΟΠΥΥ.
Πρόκειται για 86 νέες εξετάσεις, οι οποίες θα αποζημιώνονται από τον Οργανισμό, ενώ μέχρι τώρα το κόστος επιβάρυνε τους ασθενείς. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται μετά την κοστολόγηση των εν λόγω πράξεων και την έγκρισή τους από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη.
Το «Εθνος» παρουσιάζει σήμερα το σύνολο των εξετάσεων αυτών, με τις τιμές που θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ και επί των οποίων θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι τη συμμετοχή τους (15%). Μεταξύ των εξετάσεων που κοστολογήθηκαν για πρώτη φορά είναι η ψηφιακή μαστογραφία, το υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας και δευτέρου επιπέδου, ο προγεννητικός γονιδιακός έλεγχος για κυστική ίνωση, η εξέταση για τον ιό των ανθρώπινων κονδυλωμάτων (HPV), η αξονική στεφανιογραφία, το κολπικό υπερηχογράφημα και η μοριακή εξέταση (PCR) για τη γρίπη τύπου Α (Η1Ν1).
Μειώσεις
Με την ίδια υπουργική απόφαση, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μειώνεται σημαντικά η ορθοπαιδική εξέταση, η οποία είχε προκαλέσει πρόσφατα αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργείου Υγείας και του πρώην αναπληρωτή υπουργού, Μάριου Σαλμά. Πρόκειται για τη «διαγνωστική αρθροσκόπηση», η οποία είχε κοστολογηθεί το 2014 στα 1.500 ευρώ ως «κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο» (ΚΕΝ). Η νέα τιμή της είναι σαφώς πιο χαμηλή, καθώς θα αποζημιώνεται στο εξής με συνολικά 300 ευρώ (150 ευρώ η ιατρική αμοιβή και 150 ευρώ τα αναλώσιμα).
Πολύ χαμηλότερη τιμή δίνεται σε μια άλλη υπερκοστολογημένη ιατρική πράξη. Πρόκειται για την «τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων με ταυτόχρονη υπολογιστική τομογραφία (PET ? CT)». Η εν λόγω εξέταση είχε τιμολογηθεί με 800 ευρώ και η νέα της τιμή είναι στα 400 ευρώ.
Με την υπουργική απόφαση κοστολογούνται και άλλες εξετάσεις, όπως οι μικροβιολογικές αναλύσεις νερού και τροφίμων και οι χημικές δοκιμές σε ύδατα, απόβλητα και έδαφος
Με την υπουργική απόφαση κοστολογούνται και άλλες εξετάσεις, όπως οι μικροβιολογικές αναλύσεις νερού και τροφίμων και οι χημικές δοκιμές σε ύδατα, απόβλητα και έδαφος. Ενδεικτικά αναφέρεται η μικροβιολογική ανάλυση πόσιμου νερού (30 ευρώ), ο έλεγχος για λεγιωνέλλα (30 ευρώ) και η μικροβιολογική ανάλυση τροφίμων (15 ευρώ).
Οι διαγνωστικές εξετάσεις αποτελούν ένα «στοίχημα» για την ηγεσία του ΕΟΠΥΥ. Αναζητείται τρόπος καλύτερης εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων, χωρίς να ξεπεραστούν τα στενά όρια του προϋπολογισμού του για εξετάσεις, ο οποίος είναι διαμορφωμένος οριακά πάνω από τα 300 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.
Οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους με τα συγκεκριμένα όρια, σημειώνοντας ότι το εν λόγω ποσό δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των εκατομμυρίων ασφαλισμένων του Οργανισμού. Κάνουν, επίσης, λόγο για πολύ χαμηλές τιμές σε εξετάσεις ρουτίνας, όπως οι ακτινογραφίες, οι οποίες αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ με λιγότερο από 5 ευρώ.
Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι από την τσέπη τους και να καταγράφονται σημαντικές υπερβάσεις από τα προϋπολογισθέντα ποσά. Ενδεικτικό είναι πως το 2015 η υπέρβαση για διαγνωστικές εξετάσεις ξεπέρασε τα 200 εκατομμύρια ευρώ.
Στην περίπτωση αυτή ακολουθείται η ίδια διαδικασία με εκείνη των φαρμάκων. Οι πάροχοι (διαγνωστικά κέντρα, εργαστήρια) επιστρέφουν με τον τζίρο τους προς τον Οργανισμό το ποσό της υπέρβασης που τους αναλογεί, βάσει του αυτόματου μηχανισμού επιστροφών (clawback). Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως οι πιο κοστοβόρες εξετάσεις είναι οι βιοχημικές, οι μαγνητικές τομογραφίες και τα υπερηχογραφήματα.
Γράφει: Δημήτρης Καραγιώργος

eopyy

Συνολικά 86 ιατρικές πράξεις, μεταξύ των οποίων και η ψηφιακή μαστογραφία, θα αποζημιώνονται στο εξής από τον ΕΟΠΥΥ στο πλαίσιο κοστολόγησης και ανακοστολόγησης που προχωρά το υπουργείο Υγείας.

Ειδικότερα, στην ανακοστολόγηση περιλαμβάνεται και η «Διαγνωστική Αρθροσκόπηση», η οποία είχε κοστολογηθεί αρχικά από το ΚΕΣΥ, το 2014, ως Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλειο (ΚΕΝ), στα 1.500 ευρώ. Με την ανακοστολόγηση η αποζημίωση που καλείται να καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ ανέρχεται στα 150 ευρώ για την ιατρική αμοιβή και 150 ευρώ για τα αναλώσιμα.

Μια άλλη υπερκοστολογημένη ιατρική πράξη, η οποία ανακοστολογήθηκε από τα 800 ευρώ στα 400 ευρώ είναι η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων με ταυτόχρονη υπολογιστική τομογραφία (PET-CT).

Όσο αφορά στην κοστολόγηση, είναι η πρώτη φορά που κοστολογούνται 86 ιατρικές πράξεις, η δαπάνη των οποίων έως τώρα επιβάρυνε τους ασθενείς, ενώ στο εξής θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Μεταξύ αυτών οι σημαντικότερες είναι οι:

 • Ψηφιακή Μαστογραφία
 • Υπερηχογράφημα Αυχενικής Διαφάνειας και Β’ Επιπέδου
 • Προγεννητικός Γονιδιακός Έλεγχος για Κυστική Ίνωση
 • HPV
 • Αξονική Στεφανιογραφία
 • Κολπικό Υπερηχογράφημα
 • PCR για Γρίπη Α/Η1Ν1.
eopyy


Μέχρι τις 31 Σεπτεμβρίου θα πρέπει όλοι οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ αλλά και τα διαγνωστικά εργαστήρια να αλλάξουν τις σφραγίδες τους.


Με νέες σφραγίδες θα πρέπει από την 1η Οκτωβρίου να πιστοποιούν τη συνεργασία τους με τον ΕΟΠΥΥ οι ιδιώτες γιατροί αλλά και τα διαγνωστικά εργαστήρια.

Η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ με εγκύκλιό της στις 31 Αυγούστου αναφέρει πως θα πρέπει στις νέες σφραγίδες να υπάρχουν νέα στοιχεία.
Το πρόβλημα όμως φαίνεται πως δημιουργείται με τον τρόπο με τον οποίο είχανσυμβληθεί αρχικά οι γιατροί και τις σφραγίδες και τα τυπικά στοιχεία που χρησιμοποιούσαν.
Ειδικότερα ενώ παλαιότερη απόφαση του 2012 ανέφερε ότι:

«Σας γνωρίζουμε ότι από 1.3.12, οι σφραγίδες που θα χρησιμοποιούν οι συνεργαζόμενοι με τον ΕΟΠΥΥ ιατροί, η λίστα των οποίων είναι ανηρτημένη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.eopyy.gov.gr) θα πρέπει να είναι ως ακολούθως:


ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ
ΑΜΚΑ:
ΕΙΔ. – ΑΜ. ΤΣΑΥ
ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟΣ ΕΟΠΠΥ
Για παράδειγμα:
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΥΧΑΙΟΣ
ΑΜΚΑ: 0000000000
ΓΥ. – ΤΣΑΥ 00000
ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟΣ ΕΟΠΥΥ»

Τώρα με την εγκύκλιο Αρ. Πρωτ.:Φ115/16/ΟΙΚ.33452 – 31/8/2016 αναφέρεται πως :
«Οι σφραγίδες των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτών ιατρών, σύμφωνα με τα αρ. 3) σχετικά έγγραφα του ΕΟΠΥΥ,
πρέπει να φέρουν τα εξής στοιχεία:

 

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ,
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ,
ΑΜΚΑ,
ΑΡΙΘΜΟ ΜΗΤΡΩΟΥ ΤΣΑΥ, ή ΑΣΜ για τους στρατιωτικούς
καθώς και την ένδειξη «ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟΣ ΙΑΤΡΟΣ».


Και τα ερωτήματα που προκύπτουν για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και έχουν προκαλέσει αναστάτωση στον κλάδο είναι αν η ειδικότητα του γιατρού που από το 2012 ήταν κωδικοποιημένη κατά τα πρότυπα του ΙΚΑ, τώρα πρέπει να είναι ολογράφως;
Παράλληλα η οδηγία του 2012 προέβλεπε ότι η σφραγίδα θα ανέφερε σαφώς πως επρόκειτο για «ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟ ΕΟΠΥΥ» ενώ τώρα αναφέρεται απλώς«συμβεβλημένος ιατρός».

Να σημειωθεί ότι ζήτημα προκύπτει και με τις συνοδευτικές σφραγίδες των ιδρυμάτων, είτε αυτό είναι πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας περίθαλψης, όπου υπάρχουν ακόμα οι «στρογγυλές» σφραγίδες που αναγράφουν ΔΥΠΕ ή και ΠΕΣΥΠ. Να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι γιατροί δεν άλλαξαν τις σφραγίδες τους αφού ισχυρίζονται πως αποτελεί υποχρέωση των ιδρυμάτων κι όχι δικιά τους.

Η προθεσμία εκπνέει τέλος του μήνα και υπάρχει σχετική αναστάτωση τους κύκλους των ιατρών (ειδικά των διαγνωστικών εργαστηρίων) αλλά και στους φαρμακοποιούς, αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος μετά το clawback και το rebate να περικόψουν επιπλέον χρήματα λόγω σφραγίδας. Άλλωστε οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ παραμένουν απλήρωτοι και μέσα στην αβεβαιότητα.

Μεταξύ των προβληματισμών των γιατρών είναι αν οι αλλαγές που προωθούνται στις σφραγίδες των συμβεβλημένων γιατρών, συμπαρασύρουν και μια νέα βίαιη περικοπή των ιατρικών επισκέψεων καθώς ήδη κάθε ανυπόγραφη επίσκεψη περικόπτεται κατά 5 %.
Μετά από αλλεπάλληλα ερωτήματα των συμβεβλημένων γιατρών στον ΕΟΠΥΥ, ο Οργανισμός εξέδωσε νέα οδηγία.

Δείτε την πατώντας ΚΛΙΚ παρακάτω

Σε « απολογία» 520 γιατροί του ΕΟΠΥΥ για 1200 παραβάσεις που αφορούν στη συνταγογράφηση επιθεμάτων κατακλίσεων

 
Ο Οργανισμός μετατρέπεται σε δυναμικό ελεγκτικό μηχανισμό, για ορθολογικότερη διαχείριση των πόρων και έλεγχο του κόστους των προσφερομένων υπηρεσιών.
Σαρωτικούς ελέγχους στους παρόχους του, αλλά και στους ασφαλισμένους διενεργεί ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και τα πρώτα αποτελέσματα είναι αποκαλυπτικά, καθώς ακόμη και σήμερα εντοπίζονται παραβατικές συμπεριφορές που ζημιώνουν τον Οργανισμό.
Ειδικότερα, στο μικροσκόπιο της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ), υπό την Γενική Επιθεωρήτρια Γεωργία Γεωργιάδου, έχουν μπει τα παραστατικά των επιθεμάτων κατακλίσεων και όπως φαίνεται από τα μέχρι τώρα στοιχεία ένας στους τέσσερεις γιατρούς (συνολικά 2000), που συνταγογραφούν επιθέματα, θα ελεγχθεί για παραβατική συμπεριφορά. Οι υπηρεσίες ελέγχου έχουν εντοπίσει 1200 παραβάσεις και καλούν σε απολογία 520 γιατρούς. Ταυτόχρονα ο έλεγχος θα επεκταθεί και στους ασφαλισμένους. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι γιατροί που ελέγχονται φαίνεται ότι ακολουθούν κοινή πρακτική, καθώς συνταγογραφούν τα μεγαλύτερα μεγέθη επιθεμάτων, με τη μεγαλύτερη διάρκεια ακόμα και για παθήσεις που δεν χρειάζονται επιθέματα.
Από το καλοκαίρι του 2015 ισχύει η έκδοση ηλεκτρονικών γνωματεύσεων για τα επιθέματα κατακλίσεων και η υποχρεωτική προσκόμιση φωτογραφίας από την περιοχή του σώματος του κάθε ασθενούς που χρειάζεται επίθεμα.
Με την βοήθεια της τεχνολογίας ο ΕΟΠΥΥ συνέκρινε τις φωτογραφίες και διαπίστωσε πως γιατροί από διάφορα μέρη της Ελλάδας συνταγογράφησαν σε διαφορετικούς ασθενείς, επιθέματα, προσκομίζοντας την ίδια φωτογραφία.
Οι έλεγχοι που βρίσκονται σε εξέλιξη φέρνουν στο φως και άλλα «παράδοξα», όπως συνταγογράφηση εξ αποστάσεως- σε άλλη περιοχή ο γιατρός σε άλλη ο ασθενής- συνταγογράφηση επιθεμάτων σε απλές πληγές που δεν χρειάζονται, αλλά και συνταγογράφηση επιθεμάτων συγκεκριμένης εταιρίας. Χαρακτηριστικά για «καλόγερο» στην πλάτη, χορηγήθηκαν επιθέματα για δύο μήνες και μάλιστα επτά ημέρες μετά την μικροεπέμβαση. Γιατροί χορήγησαν επιθέματα για έλκος παρανυχίδας, γρατζουνιά από γάτα, μικροτραυματισμό από λάστιχο ποτίσματος. Γιατροί συνταγογραφούν επιθέματα χωρίς οι ίδιοι να έχουν χειρουργήσει ή εξετάσει τον ασθενή. Οι ελεγκτές εντόπισαν επίσης φαινόμενα αποζημίωσης επιθεμάτων από τον ΕΟΠΥΥ σε τιμές μεγαλύτερες της λιανικής πώλησης ή του διαδικτύου.
Ασθενείς δήλωσαν στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ ότι ποτέ δεν τραβήχτηκε φωτογραφία, ενώ οι γιατροί που καλούνται σε απολογία επικαλούνται άγνοια λειτουργίας του συστήματος. Σε περίπτωση πάντως που οι εξηγήσεις που δοθούν από τους γιατρούς κριθούν ανεπαρκείς οι κυρώσεις που προβλέπονται είναι χρηματικό πρόστιμο από 3.000 έως 15.000 ευρώ και καταγγελία της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ.
Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης εμφανίζεται αποφασισμένος να εκσυγχρονίσει τον Οργανισμό, να εξορθολογήσει τις δαπάνες και να εντατικοποιήσει τους ελέγχους, καθιστώντας σαφές σε όλους τους εμπλεκόμενους, ότι οι παραβατικές συμπεριφορές θα εντοπίζονται και θα επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις. Μάλιστα σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε τονίσει ότι η προσπάθεια επικεντρώνεται στην μετατροπή του Οργανισμού από «παθητικό» σε δυναμικό ελεγκτικό μηχανισμό, για ορθολογικότερη διαχείριση των πόρων και έλεγχο του κόστους των προσφερομένων υπηρεσιών.
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ: ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΑΓΟΡΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ 
Δ/ΝΣΗ: ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΤΜΗΜΑ: ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ, ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΛΕΓΧΩΝ 
Ταχ, Δ/νση: Απ. Παύλου 12, Μαρούσι Ταχ. Κώδικας: 15123 
Πληροφορίες: Π. Πατεράκης, Ε. Τζιβάνη 
Τηλ: 210 8110673,-649, 
Φαξ: 210 8110694 E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Αθήνα 25/7/2016
ΘΕΜΑ: «Σχετικά με τις υποχρεώσεις φαρμακοποιών και ιατρών κατά την έκδοση και εκτέλεση συνταγών φαρμάκων ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ»
 
Σχετ.: 1.Το Προεδρικό Διάταγμα 121/08 (ΦΕΚ 183/Α/2008)
2. Ο Νόμος 3457/2006
3. Η Συλλογική Σύμβαση μεταξύ ΕΟΠΥΥ και φαρμακοποιών.
Κατόπιν διαπίστωσης επαναλαμβανόμενων παραβάσεων της κείμενης φαρμακευτικής νομοθεσίας κατά τον έλεγχο συνταγών φαρμακείων από το Τμήμα Επεξεργασίας και Ελέγχου Συνταγών της Διεύθυνσης Φαρμάκου, και λαμβάνοντας υπόψιν:
1) Για τους ιατρούς,
-το άρθρο 2, παρ.1 του Π.Δ. 121/2008, σύμφωνα με το οποίο:
«1. Οι θεράποντες ιατροί, σύμφωνα με τον κανονισμό περίθαλψης των ασφαλιστικών οργανισμών, κατά τη συνταγογράφηση στους ασφαλισμένους τους, υποχρεούνται :
...ζ. Να μη επαναλαμβάνουν τη συνταγή φαρμάκων, εφόσον από τη δοσολογία που υποχρεωτικά αναγράφεται στη συνταγή και το χρόνο λήψης, δεν δικαιολογείται η ανάλωση των χορηγηθέντων με την προηγούμενη συνταγή, 

η. Να συμπληρώνουν ευανάγνωστα και με ακρίβεια όλα τα στοιχεία επί του εντύπου της συνταγής και συγκεκριμένα τη διάγνωση, την ονομασία, τη δοσολογία, την περιεκτικότητα και την ποσότητα των συνταγογραφουμένων φαρμάκων, καθώς και να αναγράφουν το ποσοστό συμμετοχής (%) ή τη μηδενική συμμετοχή του ασφαλισμένου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, με υπογραφή και σφραγίδα του θεράποντα γιατρού.
Περισσότερα της μίας μονάδας ιδιοσκευάσματος και μέχρι δύο συνταγραφούνται μόνο εφόσον κρίνεται απολύτως αναγκαίο να συνεχισθεί, συγκεκριμένη θεραπευτική αγωγή του ασθενούς για χρονικό διάστημα, για το οποίο δεν επαρκεί η μία μονάδα και πάντως όχι για χρονικό διάστημα, περισσότερο του ενός (1) μηνός ανά συνταγή σύμφωνα με τη δοσολογία του γιατρού.
ι. Να χορηγούν «επαναλαμβανόμενη συνταγή» τρίμηνης διάρκειας μόνο για παθήσεις της ειδικότητάς τους στους ασθενείς ασφαλισμένους που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις και ακολουθούν σταθερή θεραπευτική αγωγή. Για την εν λόγω συνταγή χρησιμοποιούνται τρία συνεχή φύλλα του συνταγολογίου. Το κάθε φύλλο της επαναλαμβανόμενης συνταγής αριθμείται από τον ιατρό, ο οποίος και αναγράφει στο κάθε ένα από αυτά τις λέξεις «επαναλαμβανόμενη συνταγή». Το κάθε φύλλο εκτελείται χωριστά ανά μήνα από το φαρμακοποιό. Το δεύτερο ή τρίτο φύλλο της επαναλαμβανόμενης συνταγής μπορεί να προσκομίζεται στο φαρμακείο για εκτέλεση και μέχρι 5 ημέρες νωρίτερα ή αργότερα από την αναγραφόμενη στο κάθε φύλλο ημερομηνία.
Ειδικά για τους γιατρούς του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δίνεται η δυνατότητα να χορηγούν συνταγή με αγωγή διάρκειας έως και δύο (2) μηνών για παθήσεις της ειδικότητάς τους στους ασθενείς ασφαλισμένους του ιδρύματος που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις μόνο όταν ακολουθούν σταθερή θεραπευτική αγωγή. Για την εν λόγω συνταγή χρησιμοποιείται ένα φύλλο του συνταγολογίου στο οποίο αναγράφεται η ποσότητα φαρμάκων που καλύπτει, σύμφωνα με τη δοσολογία, τη θεραπευτική αγωγή των αντίστοιχων ημερών. Η εν λόγω συνταγή θεωρείται από τον αρμόδιο ελεγκτή γιατρό του ιδρύματος».
Και τις σχετικές τροποποιήσεις με το άρθρο 32 του Ν. 3846/2010 και με το με το άρθρο 80 του Ν. 3996/2011:
Ια.Μ. Σε περίπτωση παραβάσεως των προβλεπόμενων από το παρόν άρθρο υποχρεώσεων των ιατρών, πλην των αναφερόμενων στην ανωτέρω παράγραφο πειθαρχικών, διοικητικών και ποινικών κυρώσεων, επιβάλλονται επιπλέον στους ιατρούς που συνδέονται με οποιαδήποτε σχέση με τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και τον Ο.Π.Α.Δ., με αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων που διενήργησαν τον έλεγχο, οι κάτωθι κυρώσεις": α. Καταλογισμός της ζημίας που προκαλείται από τη συνταγογράφηση προσαυξημένη κατά πενήντα τοις εκατό (50%).
β. Πρόστιμο κυμαινόμενο από 3.000 € έως 15.000 € αναλόγως με τη συχνότητα και βαρύτητα της παράβασης.
1β.«3. Η μη τήρηση των υποχρεώσεων που αναφέρονται στο παρόν άρθρο, ανεξάρτητα τυχόν ποινικών ευθυνών και διοικητικών κυρώσεων που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία, αποτελεί:
Για τους ιατρούς του Ε.Σ.Υ., καθώς και για τους ιατρούς μονίμους ή επί συμβάσει των ασφαλιστικών οργανισμών,... λόγο προσωρινού αποκλεισμού από την παροχή υπηρεσιών σε ασφαλισμένους των φορέων από τέσσερις (4) μέχρι δώδεκα (12) μήνες ή οριστικής καταγγελίας της σύμβασης»
2) Για τους φαρμακοποιούς,
α) το άρθρο 4, παρ. 2, 3 του Π.Δ. 121/08, σύμφωνα με το οποίο:
«2. Συνταγή κανονικώς εκδοθείσα και κανονικώς εκτελεσθείσα, κατά την έννοια του παρόντος διατάγματος, θεωρείται μία συνταγή όταν περιλαμβάνει τα κατωτέρω στοιχεία:
-Την επωνυμία του ασφαλιστικού φορέα. -Το ονοματεπώνυμο του ασφαλισμένου - ασθενούς. -Τον αριθμό μητρώου του ασφαλισμένου.
-Την πάθηση από την οποία πάσχει, ως αναφέρεται από τον θεράποντα ιατρό. -Τα χορηγηθέντα φάρμακα (ονομασία, μορφή, περιεκτικότητα, ποσότητα αριθμητικά και ολογράφως, δοσολογία). -Την ημερομηνία έκδοσης.
-Τη σφραγίδα και την υπογραφή ιατρού, με τον αριθμό μητρώου αυτού θεώρηση όπου απαιτείται.
-Την υπογραφή του παραλήπτη των φαρμάκων.
-Τη σφραγίδα, την υπογραφή και τον αριθμό μητρώου του φαρμακοποιού. -Τα συνοδά έντυπα.
-Την καταχώρηση στο βιβλιάριο υγείας, όπου αυτό προβλέπεται από τη νομοθεσία του οικείου φορέα.
Συνταγή που φέρει τουλάχιστον τα ανωτέρω στοιχεία θεωρείται κανονικώς εκδοθείσα και εκτελεσθείσα και πληρώνεται η αξία της, με την επιφύλαξη όσων ισχύουν για την συνταγογράφηση από ανειδίκευτους και αγροτικούς ιατρούς καθώς και τη συνταγογράφηση φαρμάκων για τα οποία ισχύει ειδική νομοθεσία. Συνταγή θεωρημένη από τον ελεγκτή ιατρό, εξοφλείται στο φαρμακοποιό. Συνταγή που φέρει διορθώσεις ή ξέσματα που δεν έχουν βεβαιωθεί από το θεράποντα ιατρό ή δεν είναι θεωρημένη, όπου αυτό απαιτείται, δεν είναι έγκυρη και δεν εκτελείται. Η συνταγή απαραίτητα συνοδεύεται από το βιβλιάριο υγείας του ασφαλισμένου, στο οποίο ο φαρμακοποιός θα ελέγχει την καταχώρηση των φαρμάκων και θα συμπληρώνει τα στοιχεία εκτέλεσης, όπου αυτό προβλέπεται.
3. Η τυχόν εκτέλεση συνταγής που δεν έχει συνταχθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας, καθώς και η εκτέλεση συνταγής που δεν είναι θεωρημένη, όταν απαιτείται θεώρηση, στερεί από το φαρμακοποιό το δικαίωμα να εισπράξει την αξία της από οικείο ασφαλιστικό οργανισμό»,
β) το άρθρο 8, παρ. 2 του Ν. 3457/2006, σύμφωνα με το οποίο:
«η χορηγούμενη ποσότητα φαρμάκων ανά συνταγή δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τριάντα ημέρες θεραπείας. Εξαιρούνται τα χρόνια νοσήματα, όπου εφαρμόζεται η επαναλαμβανόμενη συνταγή, όπως προβλέπεται στο Π.Δ. 67/2000» και
γ) Το άρθρο 11 της από 31/10/2014 υπογραφείσας μεταξύ του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του ΕΟΠΥΥ Συλλογικής Σύμβασης Προμήθειας Φαρμάκων, σύμφωνα με το οποίο:
«Ο φαρμακοποιός που εκτελεί τη συνταγή, είναι υποχρεωμένος να ελέγχει την τήρηση ή μη των όρων και τις προϋποθέσεις της έκδοσής της από τον θεράποντα ιατρό. Στην προκειμένη περίπτωση, ρητά συνομολογείται ότι τα στοιχεία που είναι υποχρεωμένος να ελέγχει ο φαρμακοποιός, προτού εκτελέσει τη συνταγή, είναι όλα τα αναγραφόμενα επί της συνταγή στοιχεία, όπως αυτά προσδιορίζονται στην παρ. 2 ου αρ. 4 του Π.Δ./τος 121/2008... ...Τυχόν εκτέλεση της συνταγής που δεν έχει συνταχθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας καθώς και η εκτέλεση συνταγής που δεν είναι θεωρημένη όπου αυτό απαιτείται, στερεί από τον φαρμακοποιό το δικαίωμα να εισπράξει την αξία της» ,
Παρακαλούμε  όπως εφιστήσετε την προσοχή των μελών σας στην τήρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΜΠΕΡΣΙΜΗΣ

 

Επ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

SIMA 0

 

Ρόδος 29.07.2016
Αριθμός πρωτοκόλλου:843/2016

Προς
Μέλη Ι.Σ.Ρ.
Συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σας ενημερώνουμε ότι, σχετικά με τις αποστολές των παραστατικών εξόφλησης Ιατρείων & Διαγνωστικών Εργαστηρίων, για τον μήνα Ιούλιο 2016 και εντεύθεν, αυτά θα παραλαμβάνονται στη νέα διεύθυνση της υπηρεσίας του ΕΟΠΥΥ μετά τις 9 Αυγούστου 2016 επειδή το κέντρο ΔΙΑΛΟΓΗΣ αυτών δεν έχει ακόμη την επίσημη ενημέρωση του από την Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.

Η νέα διεύθυνση αποστολής των φακέλων και κιβωτίων είναι:

Κέντρο Διαλογής ΕΟΠΥΥ Θέση δύο (2)

Πεύκα, Ασπρόπυργος Τ.Κ. 19300.


  Για τον Ι.Σ.Ρ
    Ο Πρόεδρος                                                                         O Γεν. Γραμματέας

   Χρήστος Απ. Μαντάς                                                                 Ηλίας Ιωάν. Τσέρκης

Αθήνα, 06/07/2016
Αρ. Πρωτ.: ΔΒ3 /οικ. 26105
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ: ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΑΓΟΡΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ : ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
Ταχ. Δ/νση: Αποστόλου Παύλου 12, Μαρούσι
Ταχ. Κώδικας: 15123
Πληροφορίες: Ι. Μπιτσικώκου
Τηλ.: 210 8110840/Φαξ: 210 8110870/E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΘΕΜΑ: «ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΠΑΡΟΧΟΥΣ» 
Κατόπιν ερωτημάτων σχετικά με την Συγκεντρωτική Κατάσταση Ασφαλισμένων καθώς και το Ηλεκτρονικό Εισιτήριο- Εξιτήριο που αναφέρονται στην ΚΥΑ με αριθμ. Β2β/οικ. 38642/31-5-2016 (ΦΕΚ 1536/τ.Β'/31-5-2016) «Έλεγχος και εκκαθάριση δαπανών συμβεβλημένων παρόχων υγείας» στην οποία ορίζονται ανά κατηγορία παρόχου τα απαιτούμενα δικαιολογητικά υποβολής φυσικού αρχείου , σας γνωρίζουμε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού με την υπ' αριθμ. 571/290/01-07-2016 απόφασή του ενέκρινε την τροποποίηση των απαιτούμενων δικαιολογητικών υποβολής φυσικού αρχείου από τους Παρόχους, ως ακολούθως: 
1. Η « Συγκεντρωτική κατάσταση ασφαλισμένων» και το Ηλεκτρονικό Εισιτήριο - Εξιτήριο θα αναζητούνται από τις υπηρεσίες του Οργανισμού μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος του e-ΔΑΠΥ. 
Ως «Συγκεντρωτική κατάσταση ασφαλισμένων» νοείται η ηλεκτρονική υποβολή του παρόχου ενώ ως Εισιτήριο - Εξιτήριο νοείται η σχετική αναγγελία στο ηλεκτρονικό σύστημα, τα οποία είναι προσβάσιμα στους υπαλλήλους του Οργανισμού. 
2. Η κατάσταση εξαιρούμενων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων και των φαρμάκων ατομικής παραγγελίας, θα αναζητείται από τις υπηρεσίες του Οργανισμού μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος του e-ΔΑΠΥ. 
Όπου απαιτούνται τιμολόγια αγοράς φαρμάκων ανά νοσηλευόμενο ΑΜΚΑ εξαιρούμενων των ΚΕΝ ή του ημερήσιου νοσηλίου, αυτά μπορούν να υποβάλλονται σκαναρισμένα στο e-ΔΑΠΥ , στην περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό θα μπορούν να υποβάλλονται φωτοαντίγραφα των τιμολογίων αυτών.
Παραμένουμε στην διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω πληροφορία .
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΟΠΥΥ
ΣΩΤ. ΜΠΕΡΣΙΜΗΣ

                                                                               Επ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς

 

 

Διευκρινήσεις σχετικά με τη διαδικασία πιστοποίησης γιατρών στο Μητρώο του Οργανισμού

 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Σε συνέχεια της από 23/05/2016 ανακοίνωσης μας και κατόπιν συχνών ερωτημάτων που υποβλήθηκαν στην υπηρεσία μας, διευκρινίζουμε ότι υποχρέωση εγγραφήςγια πιστοποίηση στο Μητρώο του Οργανισμού, έχουν όλοι οι γιατροί, συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ή μη, που βάσει ειδικότητας πραγματοποιούν τουλάχιστον ένααπό τα παρακάτω:
•      συνταγογραφούν φάρμακα
•      παραπέμπουν για διενέργεια εξετάσεων
•      παραπέμπουν για νοσηλεία
•      εκδίδουν ηλεκτρονικές γνωματεύσεις
>             Η εγγραφή των γιατρών που δεν είναι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό γίνεται από την ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ(www.eopyy.gov.gr), από το πεδίο:
«Εφαρμογές» — «Ιατρικές Υπηρεσίες» — «Εγγραφή Ιατρών για Παροχές ΕΚΠΥ» μέσω της επιλογής «Εγγραφή Χρήστη».

>             Όσον αφορά στους συμβεβλημένους με τον Οργανισμό γιατρούς, δεν απαιτείται εκ νέου εγγραφή, αλλά θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπληρώσουν όλα τα απαραίτητα προσωπικά στοιχεία (πχ διεύθυνση κατοικίας/εργασίας/ ιατρικός σύλλογος που ανήκουν κλπ), μέσω της επιλογής:
«Εφαρμογές» - «Ιατρικές Υπηρεσίες» - «Εγγραφή Ιατρών για Παροχές ΕΚΠΥ» μέσω της επιλογής ««Μεταβολή», κάνοντας χρήση των κωδικών πρόσβασης που ήδη διαθέτουν στο eΔΑΠΥ.
>     Όσοι γιατροί έχουν ήδη πιστοποιηθεί στο παρελθόν δεν χρειάζεται να πιστοποιηθούν εκ νέου.
Προκειμένου ένας γιατρός να ελέγξει αν έχει ήδη πιστοποιηθεί, αυτό μπορεί να γίνει από το πεδίο:
«Εφαρμογές» - «Ιατρικές Υπηρεσίες» - «Εγγραφή Ιατρών για Παροχές ΕΚΠΥ» -«Μεταβολή»,όπου εισάγει τους κωδικούς πρόσβασης που διαθέτει και ελέγχει αν είναι συμπληρωμένα όλα τα προσωπικά του στοιχεία.
Σχετικές οδηγίες τόσο για την «Εγγραφή» όσο και για την «Μεταβολή» υπάρχουν στο πεδίο «Εφαρμογές» — «Ιατρικές Υπηρεσίες» — «Οδηγίες Εγγραφής Ιατρών και Γνωματεύσεων ΕΚΠΥ».

Επισημαίνεται ότι στο εξής, κάθε γιατρός των παραπάνω κατηγοριών, έχει την υποχρέωση να επικαιροποιεί ή διορθώνει άμεσα οποιοδήποτε από τα μεταβλητά στοιχεία του(πχ email, τηλέφωνο, διεύθυνση κατοικίας/εργασίας κλπ), μέσω της επιλογής «Μεταβολή» της εφαρμογής «Εγγραφή Ιατρών για Παροχές ΕΚΠΥ», καθώς ενδέχεται να λαμβάνει ενημερώσεις ή προσκλήσεις από τον Οργανισμό.

12 150x150


ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Οδηγίες υποβολής παραστατικών στο e-dapy με καταχώρηση ψηφιακού τιμολογίου

Η καταχώρηση παραπεμπτικών στο e-dapy θα απαιτεί σταδιακά από όλους τους ιατρούς, την καταχώρηση των στοιχείων και του ψηφιακού αρχείου των φορολογικών παραστατικών, με την εξής διαδικασία: Υποβολή –> Φορολογικά παραστατικά ( συμπλήρωση στοιχείων : ημ/νία έκδοσης, αρ. φολογογικού παραστατικού, αιτούμενο ποσό ) –> εισαγωγή –> αποθήκευση –> επιστροφή.
Κατά συνέχεια, απαιτείται «σκανάρισμα» του φορολογικού παραστατικού στο PC με τη μορφή pdf –> αποθήκευση. 
–> Ψηφ. εικόνα φορολογικών παραστατικών
Πατάμε κλικ στο φορολογικό παραστατικό που έχει αποθηκευτεί στο χώρο που αναδεικνύει το κόκκινο πλαίσιο –> επιλογή αρχείου –> ανοίγει το μενού του PC –> επιλογή του «σκαναρισμένου» φορολογικού αρχείου από το μενού του PC –> φόρτωση αρχείου –> ολοκληρώθηκε. Επιστροφή.
ΥΠΟΒΟΛΗ
e-dapy-I

 

 

ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Οδηγίες υποβολής παραστατικών στο e-dapy με καταχώρηση ψηφιακού τιμολογίου

 

 

eopyy

Ανακοίνωση

 

Βάσει των πρόσφατων οδηγιών από την Κεντρική Διοίκηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., παρακαλούμε όπως ενημερώσετε τα μέλη σας να μην καταθέσουν ακόμη στην υπηρεσία ΕΟΠΥΥ/ΠΕ.ΔΙ. Δωδεκανήσου τους λογαριασμούς που αφορούν τον μήνα Μάρτιο 2016 και όπως επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για νέες οδηγίες τις οποίες περιμένουμε κι εμείς.

Πληροφορίες 2241043160 & 2241043183

Ρόδος 15.02.2016

eopyy 

 

 

Προς 

Εργαστηριακούς Ιατρούς Μέλη Ι.Σ.Ρ :

 • Μικροβιολόγους-Βιοπαθολόγους
 • Ακτινοδιαγνώστες
 • Κυτταρολόγους 
 • Πυρηνικούς 

 

 

Αγαπητοί συνάδελφοι, 

 

Σας αποστέλλουμε προς ενημέρωση και ενέργειές σας την παρακάτω ανακοίνωση της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ :

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 

Η  Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, ενημερώνει  όλους τους  συμβεβλημένους  παρόχους, ότι από την Δευτέρα 15/02/2016 τίθεται  σε εφαρμογή το νέο σύστημα  υποβολών το οποίο θα υπολογίζει  αυτόματα το μηνιαίο αναλογούν ποσό REBATE, όπου εφαρμόζεται.

Παρακαλούμε όπως  οι υποβολές σας αναβληθούν μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας την ερχόμενη Τρίτη 16/02/2016 και για την οποία θα ενημερωθείτε σχετικά με νεότερη ανακοίνωση του Οργανισμού.

Επίσης όσοι πάροχοι έχουν ήδη υποβάλει θα ενημερωθούν για τον τρόπο υπολογισμού του REBATE και τις απαραίτητες συμπληρωματικές ενέργειες που θα απαιτηθούν.

Περισσότερες πληροφορίες : 22410 43183

 

Για τον Ιατρικό Σύλλογο Ρόδου

 

        Ο Πρόεδρος                                                                               Ο Γενικός Γραμματέας

      Χρήστος Απ. Μαντάς                                                                          Ηλίας Ιωαν. Τσέρκης 

SIMA 0 

 

Ρόδος 10.02.2016

 

Προς 

Μέλη Ι.Σ.Ρ

 

Σας ενημερώνουμε, ότι οι βεβαιώσεις για την Φορολογική Δήλωση που αφορούν εισοδήματα που εισπράχθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ για το χρονικό διάστημα  01-01-2015 έως 31-12-2015, έχουν εκτυπωθεί και βρίσκονται στα γραφεία της Υπηρεσίας ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΙ στην οδό Γ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ 8-10  - Τ.Κ. 85100 - ΡΟΔΟΣ στον Γ΄ Όροφο.
(Αφορούν μηνιαίες υποβολές συμβεβλημένων Ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ καθώς και σε ορισμένες περιπτώσεις Ληξιπρόθεσμες Οφειλές προηγούμενων ετών).

Πληροφορίες : 22410 43182

E-mail:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Για τον Ι.Σ.Ρ

 

 Ο Πρόεδρος                                                                            Ο Γεν. Γραμματέας

 

   Χρήστος Απ. Μαντάς                                                                   Ηλίας Ιωαν. Τσέρκης  

 
 
 

Συνεχίζονται οι τρίμηνες παρατάσεις των συμβεβλημένων ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ και το 2016

 

 

Στο  σχέδιο νόμου που επεξεργάζονται στο υπουργείο Υγείας  και θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στην βουλή αναφέρεται το εξής:
Ρυθμίσεις θεμάτων Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (Παράταση συμβάσεων παρόχων του ΕΟΠΥΥ).
Η ισχύς των υφισταμένων κατά τη δημοσίευση του παρόντος συμβάσεων των ιατρών, διαγνωστικών εργαστηρίων, πολυϊατρείων και κλινικών με τον ΕΟΠΥΥ, είτε αυτές είναι αρχικές είτε έχουν ήδη παραταθεί, παρατείνεται έως τις 31-03-2016.

SIMA 0

 

Ρόδος 04.12.2015
Αριθμός Πρωτοκόλλου:1083/2015

 

 

Προς
Όλα  τα μέλη του ΙΣΡ

 

Αγαπητοί συνάδελφοι


Σας κοινοποιούμε έγγραφη κατευθυντήρια οδηγία  του ΕΟΠΥΥ με θέμα  «διευκρινήσεις για τη συνταγογράφηση εξετάσεων» προς ενημέρωσή σας, σε συνέχεια εγγράφου ερωτήματος του
Ι.Σ. Κερκύραςπροκειμένου να γίνουν γνωστές σε εσάς οι απαντήσεις του ΕΟΠΥΥ για την διαχείριση των περιστατικών των  ιδιωτικών ιατρείων - εργαστηρίων  καθώς και από τους ιατρούς του ΕΣΥ & ΠΕΔΥ.

 

 

 

 

                            Για τον Ι.Σ.Ρ

                                   Ο Πρόεδρος                                                           Ο Γενικός Γραμματέας

 

 

                              Χρήστος Απ. Μαντάς                                                     Τσέρκης Ιωάν. Ηλίας

Υπουργείο Υγείας
Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου

 

Ρόδος 20.11.2015

Προς 
Ιατρούς Μέλη ΙΣΡ

 

Αγαπητοί συνάδελφοι

Σας κοινοποιούμε προς ενημέρωση σας τα έγγραφα του Ι.Σ. Πατρών σε συνέχεια ερωτήματος του προς το Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με το φορολογικό καθεστώς συμβεβλημένων ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ.

 

Για τον Ι.Σ.Ρ

       Ο Πρόεδρος                               Ο Γενικός Γραμματέας

  Χρήστος Απ. Μαντάς                          Ηλίας Ιωαν. Τσέρκης 

 

 Logotypoispatras

 

 1. Επιστολή Ι.Σ. Πάτρας προς Π.Ι.Σ
 2. Επιστολή Ι.Σ. Πάτρας προς Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.
 3. Επιστολή Υπουργείου Οικονομικών - "Χρόνος απόκτησης εισοδήματος απο παροχή υπηρεσιών".
 4. Επιστολή Υπουργείου Οικονομικών - "Κοινοποίηση διατάξεων του άρθρου 8 τπυ νέου Κ.Φ.Ε. (ν.4172/2013)".

ΕΟΠΥΥ: Παράταση συμβάσεων Παρόχων Υγείας μέχρι την 31/12/2015

 
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ 
Δ/ΝΣΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ
Ταχ. Δ/νση: Απ. Παύλου 12 Τηλ.: 210 8110635 FAX: 210 8110635
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Θέμα: «Παράταση συμβάσεων Παρόχων Υγείας»
 
Σύμφωνα με τις αριθμ. 644/Συν.240/2.9.2015 και 643/συν.240/02-9-2015 αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ, εγκρίθηκε η παράταση της ισχύος των συμβάσεων που έληγαν στις 30/9/2015.
 
Η παράταση των συμβάσεων αφορά τις παρακάτω κατηγορίες παρόχων:
 
Ιδιωτικές Κλινικές, Κέντρα Αποκατάστασης Αποθεραπείας, Ιατρούς, Διαγνωστικά Εργαστηρία, Φυσικοθεραπευτές, Πολυϊατρεία, Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας, Οικοτροφεία, Ιδρύματα Χρονίων Παθήσεων, Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, Ειδικά Ιδρύματα για Αμέα, Ιδρύματα Ασυλικού Τύπου, Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, καθώς και για όσες εκ των Μονάδων Τεχνητού Νεφρού δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα η διαδικασία σύναψης των νέων συμβάσεων.
 
 

Οι ανωτέρω συμβάσεις παρατείνονται μέχρι την 31/12/2015.

eopyy

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., κατά τη συνεδρίαση της 2ας Σεπτεμβρίου 2015, κατόπιν αξιολόγησης των στοιχείων αναφορικά με το ύψος των εισφορών που έχουν εισπραχθεί από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης για λογαριασμό του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και δεν του έχουν αποδοθεί, οι οποίες ανέρχονται στα 800 εκ. € για το έτος 2015 (έως τον μήνα Ιούλιο) και συνολικά σε 1,5 δις € για τα τρία έτη λειτουργίας του Οργανισμού (2012-2015), εκφράζει την έντονη ανησυχία του. 
Η προκαλούμενη υστέρηση στα έσοδα του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. θα οδηγήσει τον Οργανισμό σε αδυναμία πληρωμών και θα επιφέρει σημαντικά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των παρόχων υγείας. 
Το Δ.Σ. του Οργανισμού καλεί τα συναρμόδια Υπουργεία, Οικονομικών, Υγείας και Εργασίας, όπως προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για τη μεταφορά των οφειλόμενων εισφορών προκειμένου να συνεχιστεί η τακτικότητα στην αποπληρωμή των παρόχων υγείας και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασφαλισμένων σε υπηρεσίες υγείας.
eopyy
Διεύθυνση Οικονομικού - Διεύθυνση Πληροφορικής
 
Σας ενημερώνουμε ότι, σε εφαρμογή του Ν.4308/αρθρο 11 (ΦΕΚ.251/24.11.14), στο εξής όλοι οι πάροχοι (φυσικά και μη φυσικά πρόσωπα) υποχρεούνται στην υποβολή Τιμολογίου, για το σύνολο (100%) της αιτούμενης δαπάνης, που υποβάλλεται ανά μήνα, το οποίο θα παραλαμβάνεται, μαζί με τα υπόλοιπα φυσικά παραστατικά και το αποδεικτικό ηλεκτρονικής υποβολής.
Στο σύστημα e-ΔΑΠΥ, ο πάροχος καταχωρεί το υποβληθέν Τιμολόγιο, το οποίο σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ελέγχεται στο σύστημα και να προσαρμόζεται από τη ΠΕ.ΔΙ., κατά τη στιγμή της καταχώρησης Πρωτοκόλλου παραλαβής, σε αντιπαραβολή, τόσο με το φυσικό φορολογικό παραστατικό, όσο και τη συνημμένη εικόνα του, που καταθέτει ο πάροχος.
-- Δ/νση Πληροφορικής ΕΟΠΥΥ Τμήμα Σχεδιασμού Συστημάτων/Υπηρεσιών

ethnosimo

Ρόδος, 28/08/2015

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

    Σας γνωστοποιούμε το Φ.Ε.Κ. 94/Β'/14-08-2015 με το οποίο παρατείνεται η ισχύς των μέτρων του rebate και του claw back (σελ. 985, άρθρο 2,παρ.3) 

μέχρι 31/12/2018, προς ενημέρωση σας.

Φ.Ε.Κ. 94 Β'/14-08-2015 Παράταση ισχύος των μέτρων rebate και claw back 2015 -2018 (Μορφή pdf)

 

Για το Δ.Σ. του Ι.Σ.Ρ

         Ο Πρόεδρος                                             Ο Γενικός Γραμματέας

 

 Χρήστος Απ. Μαντάς                                       Ηλίας Ιωαν. Τσέρκης

eopyyΕΟΠΥΥ: Σχετικά με την εφαρμογή των αριθμητικών ορίων εξετάσεων στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης

Μαρούσι, 28/05/2015

Αριθμ. πρωτ.:21474

ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΓΡ. ΓΡΑΜ. ΠΡΟΕΔΡΟΥ & Δ.Σ.

Τηλ.: 210 6871706-708 Fax: 210 6871769

Ταχ. Δ/νση: ΑΠ. Π ΑΥΛΟΥ 12, ΜΑΡΟΥΣΙ

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προς: Τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο Υπόψη Προέδρου κ. Βλασταράκου Πλουτάρχου 3 , Αθήνα 10675

Θέμα: «Σχετικά με την εφαρμογή των αριθμητικών ορίων εξετάσεων στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης»

Αξιότιμε κε Πρόεδρε,

Σε απάντηση των ερωτημάτων που ετέθηκαν σας ενημερώνουμε ότι:

Σύμφωνα με το άρθρο 3 της Υπουργικής Απόφασης ορίζεται ότι: «Κατά την διάρκεια της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από τον συνταγογραφούντα ιατρό, το σύστημα ενημερώνει τον ιατρό για το κατά πόσον οι εξετάσεις που συνταγογραφεί βρίσκονται εντός του επιτρεπόμενου αριθμητικού ορίου. Όσες εξετάσεις υπερβαίνουν τον εγκεκριμένο αριθμό διενεργούνται δωρεάν στις δημόσιες δομές, χωρίς συμμετοχή του ασφαλισμένου, αλλά δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ εφόσον διενεργηθούν σε ιδιώτες παρόχους. Για τις εξετάσεις αυτές το παραπεμπτικό αναφέρει "δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΠΥ σε ιδιώτη πάροχο"».

Αυτή τη στιγμή στο σύστημα e-prescription ο γιατρός μπορεί να δει άμεσα την ώρα που επιλέγει την κατηγορία εξέτασης, σε στήλες που εμφανίζονται στην οθόνη του, πόσο είναι το αριθμητικό όριο της ειδικότητας του καθώς και πόσες εξετάσεις από την κατηγορία έχουν γραφτεί για τον ασφαλισμένο.

Επομένως έχει εφαρμοστεί η υποχρέωση ενημέρωσης που ορίζονταν στην υπουργική απόφαση και επιπρόσθετα ακόμα κι αν γίνει υπέρβαση του ορίου πριν την έκδοση του παραπεμπτικού βγαίνει προειδοποιητικό μήνυμα που ρωτάει αν ο γιατρός επιθυμεί την έκδοση του παραπεμπτικού. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν ο συνταγογράφος γιατρός έχει τη δυνατότητα να εκδώσει το παραπεμπτικό που μπορεί να γίνει σε ιδιώτη πάροχο και στη συνέχεια να εκδώσει νέο που θα διενεργηθεί σε δημόσια δομή.

Η διαδικασία αυτή δεν γίνεται αυτόματα από το σύστημα τόσο για τυπικούς όσο και για τεχνικούς λόγους και ειδικότερα:

Α) Για τυπικούς διότι στην υπουργική απόφαση δεν ορίζεται ότι τα παραπεμπτικά (ιδιωτικού/δημόσιου) θα διαχωρίζονται αυτόματα από το σύστημα.

Β) Για τεχνικούς διότι όπως προέκυψε από τις συνομιλίες μας με τους υπεύθυνους της εφαρμογής στην ΗΔΙΚΑ θα είναι εξαιρετικά δύσκολος αν όχι ανέφικτος ο διαχωρισμός σε πρώτο χρόνο των παραπεμπτικών.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία-διευκρίνιση.

Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΟΠΥΎ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΟΣ

eopyy
 
Προς:
Τον ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ Πλουτάρχου 3 , Αθήνα 10675
Κοινοποίηση:
1.     Γραφείο Αντιπροέδρου ΕΟΠΥΥ
2.     Δ/νση Στρατηγικού Σχεδιασμού
3.     Επιτροπή Βέλτιστης Πρακτικής
ΘΕΜΑ: « ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2013 ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ »

Με αφορμή όμοια ερωτήματα που υποβλήθηκαν στην Κεντρική Υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ από κατά τόπους ιατρικούς συλλόγους, σχετικά με το Έργο του Ελέγχου και της Εκκαθάρισης των λογαριασμών συμβεβλημένων Παρόχων Υγείας για το 2013 από Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρίες (ΙΕΕ) και προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι ιατρικοί σύλλογοι που ανήκουν στον Πανελλήνιο Σύλλογο, σας παραθέτουμε τα ακόλουθα: 
Κατ' εφαρμογή του άρθρου 100, παρ.6 του Ν.4172/2013 και της υπ' αριθ. Υ9/οικ.85507/13.09.2013 Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών Οικονομικών -Υγείας, ο ΕΟΠΥΥ, με την υπ'αριθ.634/Συν134/10.09.2013 Απόφαση του ΔΣ του, ενέκρινε το πλαίσιο λειτουργίας των Ιδιωτικών ελεγκτικών Εταιριών, προκειμένου να εφαρμοστεί ο Νόμος και να διενεργηθεί ο Έλεγχος των Λογαριασμών συμβεβλημένων Παρόχων Υγείας για το 2013 κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Οι Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρείες που εντάθηκαν στο Μητρώο, έλαβαν από την Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ την ισχύουσα νομοθεσία, όπως αυτή αποτυπώνεται σε ΦΕΚ, Γενικά Έγγραφα κλπ, καθώς και όλες τις απαραίτητες οδηγίες, διαδικασίες και τα κριτήρια ελέγχου ανά κατηγορία Παρόχου. Οι διαδικασίες αυτές και τα κριτήρια ελέγχου έγουν λάβει την έγκριση του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ και ενδέχεται να αποτελούν παράρτημα της Σύμβασης που έχει συναφθεί μεταξύ Παρόχων και ΙΕΕ. 
Προκειμένου για τον ιατρικό έλεγχο που διενεργήθηκε ή διενεργείται, οι ΙΕΕ κατέθεσαν ιατρικά κριτήρια ανά κατηγορία Παρόχου, βάσει των οποίων εκδίδονται τα αποτελέσματα ανά Πάροχο. Τα ιατρικά κριτήρια τέθηκαν προς αξιολόγηση από τον ΕΟΠΥΥ και έλαβαν την έγκριση του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ 
Κατά συνέπεια, στην περίπτωση που τα μέλη των Συλλόγων σας, ζητήσουν τις οδηγίες βάσει των οποίων διενεργήθηκε ο έλεγχος έχουν την δυνατότητα να απευθυνθούν στις ΙΕΕ που διενήργησαν ή διενεργούν τον έλεγχο για τα εργαστήρια των ενδιαφερομένων ιατρών, προκειμένου να έχουν άμεση ενημέρωση για τις εγκριθείσες οδηγίες που εφαρμόστηκαν.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε πρόσθετη διευκρίνιση.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΝΤΟΣ
ilektroniki syntagografisiΘΕΜΑ : «Διαδικασία έναρξης και εφαρμογής της ηλεκτρονικής παραπομπής ασθενούς»

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε ότι τίθεται σε εφαρμογή η έκδοση ηλεκτρονικού παραπεμπτικού σημειώματος που αντικαθιστά όλα τα προηγούμενα χειρόγραφα παραπεμπτικά σημειώματα σύμφωνα με την υπ" αριθμ. Γ3α/οικ. 3579 Απόφαση του Υπουργού Υγείας (ΦΕΚ 93/Β' 20-01-2015).
Αναλυτικές οδηγίες για τις παραπομπές υπάρχουν στην ιστοσελίδα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. *
Η ανωτέρω εφαρμογή θα είναι υποχρεωτική από 01-06-2015.
Παρακαλούμε όπως ενημερώσετε για τα ανωτέρω όλα τα μέλη σας . Παραμένουμε στην διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω πληροφορία.
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΡΗΓΑΤΟΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ
 
Σημειώσεις : 
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργικότητα του εγχειρήματος μπορείτε να κατεβάσετε την εγκύκλιο από το ΔΙΑΥΓΕΙΑ.  ΑΔΑ: ΩΡΦΖΘ-ΒΨΡ

Σχετικό σημείο:
Η παραπομπή από τις μονάδες του ΠΕΔΥ προς τα Νοσοκομεία, εκτελείται μέσω του περιβάλλοντος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (e-prescription) και παραδίδεται στον ασθενή. Το έντυπο παραπομπής ασθενή παραδίδεται στον ενδιαφερόμενο πολίτη/ασθενή, από τη δημόσια δομή παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ, ο οποίος το παραδίδει στο γραφείο κίνησης ή στη γραμματεία των εξωτερικών ιατρείων του Νοσοκομείου Αναφοράς. 
Το έντυπο παραπομπής ασθενή περιέχει τα εξής: 
επώνυμο, πατρώνυμο και όνομα ασθενούς 
την ηλικία του 
τον ασφαλιστικό του φορέα 
τον αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης 
την ημερομηνία 
• αιτία παραπομπής-παρούσα κατάσταση υγείας, [τίθεται η κύρια διάγνωση (πχ. έμφραγμα μυοκαρδίου)] για την οποία γίνεται η παραπομπή και όπου αυτή δεν είναι δυνατή αναγράφεται σύμπτωμα/πρόβλημα/κατάσταση υγείας (πχ: προκάρδιο άλγος). Αιτιολογία παραπομπής μπορεί, επίσης, να αποτελεί και η έλλειψη απαραίτητων διαγνωστικών, θεραπευτικών ή άλλων υποστηρικτικών μέσων. 
σύντομο ατομικό ιστορικό-κυριότερα παρόντα νοσήματα και τρέχουσα φαρμακευτική αγωγή (αναγράφεται η τυχόν φαρμακευτική αγωγή την οποία λαμβάνει ο ασθενής-όνομα φαρμακευτικής ουσίας/δοσολογικό σχήμα) κύρια ευρήματα ιστορικού και κλινικής εξέτασης 
στην περίπτωση που έχει προηγηθεί εργαστηριακός έλεγχος, αναφέρονται και σχετικές πληροφορίες, όπως ενδεικτικά, η ώρα δειγματοληψίας, τα αίτια δειγματοληψίας και πιθανά ευρήματα. στοιχεία ιατρού 
Το έντυπο παραπομπής ασθενή φέρει την υπογραφή του παραπέμποντος ιατρού.

EOPYY ethnosimoΘέτουμε υπ'όψιν σας ότι, στο εξής, σύμφωνα: 

α) με τις διατάξεις του Π.Δ. 157/1991 (ΦΕΚ 62/τ.Α'/30.4.1991) και συγκεκριμένα την περίπτωση: 
• ΧΧΓΛ/.ΥΠΕΡΗΧΟΙ. 
1.ΥΠΕΡΗΧΟΙ A-MODE και B-MODE για πλήρη εξέταση ανεξαρτήτως οργάνου 8,28 € καθώς και 
β) με το γεγονός ότι οι μαστοί αποτελούν ένα όργανο όπως οι νεφροί, οι ουρητήρες, οι σάλπιγγες και οι ωοθήκες,  οι θεράποντες ιατροί οφείλουν να συνταγογραφούν ένα υπερηχογράφημα και για τους δύο μαστούς και εν συνεχεία οι συμβεβλημένοι πάροχοι υγείας να το εκτελούν. 
 
Ως έναρξη ισχύος της παρούσης οδηγίας ορίζεται η ημερομηνία ανάρτησής της στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ.
ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ 
ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΡΗΓΑΤΟΣ

eopyy bannerΜε την παρούσα επιστολή θα θέλαμε αρχικά να σας ευχαριστήσουμε για την πρόθεσή σας να συμβάλετε στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. από την ίδρυση του Οργανισμού, συμμετέχοντας στο δίκτυο των συμβεβλημένων γιατρών του.

Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και των προσπαθειών του για καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, πραγματοποιεί καθημερινά έρευνα με ερωτηματολόγιο με σκοπό τον έλεγχο της ικανοποίησης των ασφαλισμένων του από τις υπηρεσίες που λαμβάνουν.
Το 90% των καταγγελιών που έχουν κατατεθεί στον Οργανισμό αφορούν την εξάντληση του μηνιαίου πλαφόν των διακοσίων (200) επισκέψεων δικαιούχων του ΕΟΠΥΥ κατά τις πρώτες ημέρες του μήνα από τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, παρότι στο σύστημα των ραντεβού, στο οποίο και έχουν πρόσβαση όλοι οι ασφαλισμένοι μέσω της ιστοσελίδας του ΕΟΠΥΥ, υπάρχει διαθεσιμότητα.

 

Οι εξηγήσεις που μας απέστειλαν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιατροί όταν ερωτήθηκαν σχετικά, κρίθηκαν από τον Οργανισμό ως μη επαρκείς καθότι η πλειοψηφία αυτών ισχυρίζεται «αδυναμία καταχώρησης των ραντεβού λόγω έλλειψης χρόνου» .
Κατόπιν των ανωτέρω θα θέλαμε να σας επιστήσουμε την προσοχή και να σας ενημερώσουμε ότι οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιατροί οφείλουν να καταχωρούν όλες τις προγραμματισμένες επισκέψεις στο σύστημα προς αποφυγή ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων του Οργανισμού από μη ορθή ενημέρωση του συστήματος, σε άλλη περίπτωση ο ΕΟΠΥΥ θα βρεθεί στην δυσάρεστη θέση να διακόψει την συνεργασία του μαζί τους .
Παραμένουμε στην διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω πληροφορία
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΝΤΟΣ

Η εφαρμογή ηλεκτρονικής υποβολής υλικών αιμοκάθαρσης (φίλτρα και βελόνες) έχει τεθεί σε λειτουργία στον ΕΟΠΠΥ και οι προμηθευτές υποχρεούνται να την χρησιμοποιούν. Συγκεκριμένα, οι προμηθευτές υλικών, σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού, θα πρέπει έως 15/5/2015, να έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά, τουλάχιστον, τον μήνα Ιανουάριο 2015 και έως 22/5/2015 τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο και να προσκομίσουν στις Περιφερειακές Διευθύνσεις, που ήδη έχουν υποβάλει τα φυσικά παραστατικά ή θα υποβάλουν, τα αντίστοιχα αποδεικτικά ηλεκτρονικής υποβολής. Ενώ, όλοι οι προμηθευτές, προκειμένου να αποζημιώνονται από τον Οργανισμό. θα πρέπει από εδώ και στο εξής έως 20 κάθε μήνα, να έχουν υποβάλλει, πέραν των φυσικών παραστατικών, ηλεκτρονικά τα τιμολόγια υλικών του προηγούμενου μήνα. Ειδικά, για τους αναφερόμενους μήνες, όσα φυσικά παραστατικά, για πράξεις ή υλικά, έχουν ήδη παραληφθεί από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις, θα πρέπει να συσχετισθούν, με την παραλαβή των αντίστοιχων ηλεκτρονικών υποβολών. Στο εξής, τα αντίστοιχα φυσικά παραστατικά (πχ τιμολόγια, ενημερότητες κλπ), που συνοδεύουν τις αντίστοιχες υποβολές, θα κατατίθενται και θα παραλαμβάνονται, στις ίδιες Περιφερειακές Διευθύνσεις ΕΟΠΥΥ, τόσο για τις πράξεις, όσο και για τα υλικά, στα πλαίσια της προβλεπόμενης νομοθεσίας.


50cfdb2d44a21f07b7cfe40891d7d782 L

Μετά την ονοματολογία και το «γράψε-σβήσε» υποψηφίων για τη θέση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, αναρτήθηκε η επίσημη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Διαβάστε τι περιέχει.
 
 
 
Η συζήτηση για το πρόσωπο που θα αναλάβει τα ηνία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) να έχει παγώσει τις τελευταίες ημέρες, με τις τελευταίες πληροφορίες να θέλουν την Αριστοτέλους να επιθυμεί να τοποθετηθεί επικεφαλής του Οργανισμού ο Σταμάτης Μπερσίμης, Λέκτορας του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
 
 
Βέβαια, ο διορισμός του όποιου προσώπου, προς αντικατάσταση του κ. Κοντού, ήταν αναμενόμενο να προσκολλούσε στη νομοθεσία που είχε περάσει ο Άδ. Γεωργιάδης και με την οποία απαιτείται ανοικτός, διεθνής, διαγωνισμός για το νέο πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, όπως είχε γράψει από την πρώτη στιγμή το Virus.
 
 
Όπερ και εγένετο. Πριν από λίγη ώρα, στη Διαύγεια αναρτήθηκε η πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την κάλυψη της θέσης του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ (επισυνάπτεται), την οποία υπογράφει ο Υπουργός Υγείας, Π. Κουρουμπλής.
 
 
 
Για να υποβάλλει κάποιος υποψηφιότητα για τη θέση απαιτείται να κατέχει πτυχίο Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής ή ισότιμο πτυχίο της αλλοδαπής, καθώς και διοικητική εμπειρία και κατάρτιση σε διοικητικά ή οικονομικά θέματα υγείας.
 
 
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα υποβάλλονται από τους υποψηφίους στο Πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας.
 
 
Καταληκτική προθεσμία κατάθεσης των αιτήσεων ορίζεται η 20/5/2015 και ώρα 15:00.
 
 
Μετά την καταληκτική ημερομηνία, τα ονόματα των υποψηφίων κατατίθενται εντός τριών εργάσιμων ημερών στο Γραφείο του Υπουργού Υγείας

Επικαιρότητα