Main Menu

Π.Ε.Δ.Υ
Ι.Σ.Ρόδου - ΠΕΔΥ
 
PEDY 300x274
 
 
 
Ηλεκτρονικά, χωρίς καμία χρέωση θα μπορούν πολύ σύντομα οι πολίτες να κλείνουν τα ραντεβού τους με γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΕΔΥ, συμβεβλημένοι γιατροί ΕΟΠΥΥ και εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων). Εντός του Απριλίου αναμένεται να «ανοίξει» για τους πολίτες το e-Ραντεβού, μια νέα εφαρμογή που υλοποίησε η ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε.) και από τη λειτουργία της οποίας οι πολίτες, που πλέον δεν θα χρεώνονται για να κλείσουν ένα ραντεβού, εκτιμάται ότι θα «γλιτώσουν» δαπάνη της τάξης των 1,8 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. 
Αντίστοιχα, η εξοικονόμηση για το κράτος υπολογίζεται σε περίπου 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως. Επιπλέον, το νέο σύστημα επιδιώκει να διασφαλίσει διαφάνεια, προκειμένου να μην παρατηρείται το φαινόμενο να συμπληρώνεται το πλαφόν των 200 ραντεβού, που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ για τους ασφαλισμένους του τις πρώτες 2-3 ημέρες του μήνα. Ήδη η ΗΔΙΚΑ έχει αναπτύξει κεντρική βάση δεδομένων σε εθνικό επίπεδο, στην οποία καταχωρίζεται η διαθεσιμότητα των γιατρών για ραντεβού και στην οποία θα κλείνονται τα ραντεβού. Όσοι πολίτες δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο θα συνεχίσουν να κλείνουν ραντεβού τηλεφωνικά, όπως γίνεται και σήμερα.

syntagografisi

Ο ΦΣ Έβρου υπέβαλλε πριν λίγες μέρες ερώτημα στον ΕΟΠΥΥ σχετικά με το αν δικαιούνται να συνταγογραφούν οι αγροτικοί ιατροί 6μηνες επαναλαμβανόμενες συνταγές. Η απάντηση από τον ΕΟΠΥΥ ήρθε λίγες μέρες αργότερα, σύμφωνα με την οποία, με βάση την Υπουργική Απόφαση με αριθμ. πρωτ.Γ3γ/105023/22-12-2014, επιτρέπεται στους θεράποντες ιατρούς να χορηγούν «επαναλαμβανόμενη συνταγή» έως και εξάμηνης διάρκειας μόνο για παθήσεις της ειδικότητάς τους στους ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, όπως αυτές ορίζονται στην ανωτέρω Υπουργική Απόφαση και ακολουθούν σταθερή θεραπευτική αγωγή. Οι αγροτικοί ιατροί συνταγογραφούν για χρονίως πάσχοντες ασφαλισμένους, συνταγή για θεραπεία μέχρι ενός (1) μηνός καθώς και «επαναλαμβανόμενη συνταγή» τρίμηνης διάρκειας, μόνο βάσει γνωμάτευσης το ιατρού ειδικότητας. Η γνωμάτευση ισχύει για όσο χρόνο έχει καθορίσει ο γιατρός ειδικότητας και πάντως όχι πέραν της διετίας από την έκδοσή της.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 121/08, οι αγροτικοί ιατροί υποχρεούνται να συνταγογραφούν μόνο μία μονάδα ιδιοσκευάσματος για οξείες παθήσεις. Εξαιρετικά και μόνο σε περίπτωση χορήγησης ενέσιμων διαλυμάτων μιας δόσης εκάστου, ο αγροτικός ιατρός δύναται να αναγράφει πέραν της μίας μονάδας ιδιοσκευάσματος, όση ποσότητα απαιτείται για την κάλυψη θεραπείας.
 

 

PEDY 300x274 

Ξεκλείδωσε κονδύλι επιδόματος

 
Αποφασισμένος να τακτοποιήσει κάθε δυνατή εκκρεμότητα πριν αναχωρήσει από την Αριστοτέλους φαίνεται πως είναι ο Θάνος Δημόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων έβαλε και την υπογραφή του για την απόδοση σε πρώην γιατρούς του ΙΚΑ, επιδόματος, κατ’ εφαρμογή απόφασης του Αρείου Πάγου.
Ο Υπηρεσιακός Υπουργός Υγείας δεν έκλεισε μόνο θέματα διορισμών και τακτικών επιχορηγήσεων, αλλά υπέγραψε και την Υπουργική Απόφαση με την οποία δίνεται το πράσινο φως για την απόδοση σε πρώην γιατρούς του ΙΚΑ του Επιδόματος Νοσοκομειακού και Τροφής.
Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε η επιχορήγηση των 2.658.686 ευρώ της Διοίκησης της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, για την εκτέλεση της αριθ. 1467/2014 Απόφασης του Αρείου Πάγου.
Η εν λόγω απόφαση αφορά στην απόρριψη της αίτησης που είχε υποβάλλει ο ΕΟΠΥΥ, το 2007, με την οποία ζητούσε την αναίρεση της απόφασης του Εφετείου Αθηνών για την απόδοση στους, τότε, ιατρούς τοπικών μονάδων υγείας του ΙΚΑ, του επιδόματος νοσοκομειακού και τροφής.
Με την απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία απορρίπτει το αίτημα του ΕΟΠΥΥ, οι γιατροί «που υπηρετούν με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση δικαιούνται το νοσοκομειακό επίδομα, που παρέχεται στους αντίστοιχους ιατρούς των κέντρων υγείας του λοιπού δημόσιου τομέα, μέχρι την 17-2-2004 σύμφωνα με τη συνταγματική αρχή της ισότητας και έκτοτε ευθέως εκ του νόμου, λόγω της εξομοίωσης των τοπικών μονάδων υγείας των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης με τα κέντρα υγείας του λοιπού δημόσιου τομέα».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, για τους συγκεκριμένους γιατρούς ανοίγει ο δρόμος για να πιστωθούν οι λογαριασμοί τους με τα χρήματα που αντιστοιχούν στα επιδόματα.
 
 

ethnosimo

Το Υπουργείο Υγείας στην προκήρυξη της 9ης Μαρτίου 2015

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ

Την ανάρτηση των κενών θέσεων σε Γ.Ν-Κέντρα Υγείας, Π.Ε.Δ.Υ-Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία και Π.Ε.Δ.Υ-Περιφερειακά Ιατρεία στις άγονες και νησιωτικές περιοχές που προέκυψαν από την Προκήρυξη της 9ης Μαρτίου 2015 για την κάλυψή τους από:

α. Ιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου με την ιδιότητα θητεία –

β. Ιατρούς υπόχρεους υπηρεσίας υπαίθρου

Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΜΕ ΘΗΤΕΙΑ (ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ),   ΚΑΘΩΣ   ΚΑΙ   ΟΙ   ΙΑΤΡΟΙ   ΥΠΟΧΡΕΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ.

  1. Ειδικευόμενοι ιατροί, που κατέχουν θέση με παράταση, μπορούν να λάβουν μέρος στην παρούσα πρόσκληση ενδιαφέροντος. Το ίδιο ισχύει και για τους ιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου που υπηρετούν με παράταση της θητείας τους.
  2. Ιατροί που είχαν καταθέσει αιτήσεις για την συμμετοχή τους σε προκηρύξεις -προσκλήσεις ενδιαφέροντος από το 2011 μέχρι και σήμερα, θα καταθέσουν μόνο συμπληρωματική αίτηση χωρίς να επισυνάψουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά (εκτός αυτών που ήταν ελλιπή).
  3. Τα αναγραφόμενα στοιχεία στην αίτηση - υπεύθυνη δήλωση του αιτούντος καταχωρούνται ως έχουν εκτός εάν από τον έλεγχο της υπηρεσίας προκύψουν διαφορετικά στοιχεία.
  4. Σας γνωρίζουμε ότι σε περίπτωση που σε πτυχίο προερχόμενο από κράτος μέλος της Ε.Ε. δεν αναγράφεται ούτε χαρακτηρισμός, ούτε βαθμός και δεν προκύπτει από τα κατατεθέντα δικαιολογητικά, θεωρείται από την υπηρεσία μας ότι ο βαθμός είναι το 5 και ο βαθμολογικός χαρακτηρισμός καλώς. Επίσης εάν προκύπτει βαθμολογία η αντιστοίχισή της με της ημεδαπής πραγματοποιείται σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παραγρ. 8 Α της αριθμ. Α2γ/Γ.Π οικ. 26519/6-4-2015 Υπουργικής Απόφασης ( ΦΕΚ 736 Β)
  5. Για τις κατηγορίες των κοινοτικών υπηκόων που αναφέρονται στην παρ.Β.1. της αρ.πρωτ.Α2γ/ΓΠοικ.265192/9-04-15 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 736 Β) πλην των Ελλήνων και όσων εμπίπτουν στις περιπτώσεις α, β και γ της ίδιας παραγράφου, απαραίτητη προϋπόθεση διορισμού τους είναι η επαρκής γνώση της Ελληνικής γλώσσας και ιατρικής ορολογίας η οποία βεβαιώνεται από το Κ.Ε.Σ.Υ.
  6. Οι κωδικοί φορέα, καθώς και οι χαρακτηρισμοί των θέσεων (Α,Β,Γ κ.τ.λ.) είναι ενδεικτικοί και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τον διαχωρισμό των θέσεων από το σύστημα μηχανογράφησης.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ ΕΩΣ ΚΑΙ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

Προκήρυξη για Περιφερειακά Ιατρεία Νήσου Ρόδου

498

ΠΕΔΥ ΠΙ

ΓΕΝΝΑΔΙΟΥ

Α

ΔΩΔ/ΣΟΥ

ΑΓΟΝΟ

 

ΚΕΝΟ

ΠΕΔΥ ΚΥ

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟ Υ

501 ΠΕΔΥ ΠΙ ΚΑΤΤΑΒΙΑΣ ΔΩΔ/ΣΟΥ ΑΓΟΝΟ 15/5/2015

ΠΕΔΥ ΚΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟ

Υ

508 * ΠΕΔΥ ΠΙ ΑΓ.ΙΣΙΔΩΡΟ Υ Α * ΔΩΔ/ΣΟΥ

ΑΓΟΝΟ

 

3/12/2013

ΠΕΔΥ ΚΥ

ΕΜΠΩΝΑ

 

Προκήρυξη για Περιφερειακά Ιατρεία Νήσων Επαρχίας Ρόδου

514 *ΠΕΔΥ ΠΙ ΣΥΜΗΣ Β* ΔΩΔ/ΣΟΥ

ΑΓΟΝΟ

 

ΚΕΝΟ

ΠΕΔΥ ΚΥ

ΕΜΠΩΝΑ

517

*ΠΕΔΥ ΠΙ

ΧΑΛΚΗΣ Α*

ΔΩΔ/ΣΟΥ ΑΓΟΝΟ 2/10/2013

ΠΕΔΥ ΚΥ

ΕΜΠΩΝΑ

522

* ΠΕΔΥ ΠΙ

ΤΗΛΟΥ Β*

ΔΩΔ/ΣΟΥ ΑΓΟΝΟ ΚΕΝΟ

ΠΕΔΥ ΚΥ

ΕΜΠΩΝΑ

 

Προκήρυξη για Περιφερειακά Ιατρεία Καρπάθου 

533

*ΠΕΔΥ ΠΙ ΟΛΥΜΠΟΥ

Α*

ΔΩΔ/ΣΟΥ ΑΓΟΝΟ 16/10/2013

ΠΕΔΥ ΚΥ

ΚΑΡΠΑΘΟΥ

535

* ΠΕΔΥ ΠΙ ΜΕΝΕΤΩΝ

Α*

ΔΩΔ/ΣΟΥ

ΑΓΟΝΟ

(ΦΕΚ 73/Α/8 7) ΠΔ 131)

27/7/2012

ΠΕΔΥ ΚΥ

ΚΑΡΠΑΘΟΥ

536 * ΠΕΔΥ ΠΙ ΜΕΣΟΧΩΡΙΟ Υ Α * ΔΩΔ/ΣΟΥ ΑΓΟΝΟ 14/3/2013

ΠΕΔΥ ΚΥ

ΚΑΡΠΑΘΟΥ

 

Προκήρυξη για Περιφερειακά Ιατρεία Κάσου 

538

* ΠΕΔΥ ΠΙ

ΚΑΣΟΥ Β*

ΔΩΔ/ΣΟΥ ΑΓΟΝΟ 5/6/2013

ΠΕΔΥ ΚΥ

ΚΑΡΠΑΘΟΥ

539

*ΠΕΔΥ ΠΙ

ΚΑΣΟΥ Γ*

ΔΩΔ/ΣΟΥ ΑΓΟΝΟ 2/10/2013

ΠΕΔΥ ΚΥ

ΚΑΡΠΑΘΟΥ

 

 

forumΣε τρεις περιοχές της χώρας, αναμένεται να εφαρμοστεί πιλοτικά το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε δύο μήνες από σήμερα, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας την Τετάρτη, στο συνέδριο Athens Health Forum.
Πρόκειται για την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και την Κρήτη. Ο υπουργός, αναφέρθηκε με έμφαση στην ανάγκη να δημιουργηθεί μία ολοκληρωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας προσθέτοντας ότι «Σύστημα Υγείας που θέλει να λέγεται σύστημα, χωρίς ΠΦΥ δεν μπορεί να υπάρξει».
Ο κ. Κουρουμπλής, αναφέρθηκε επίσης στις 4.500 προσλήψεις στην επέκταση της θητείας των επικουρικών και στη μείωση του χρόνου προσλήψεων γιατρών συνολικά. Μάλιστα τόνισε ότι θα ζητήσει από τους Ιατρικούς Συλλόγους προτάσεις προκειμένου να τρέξουν οι διαδικασίες, ώστε να πραγματοποιούνται ακόμη πιο γρήγορα οι προσλήψεις.

«Χρήματα για τις προσλήψεις υπάρχουν πάντως», υποστήριξε ο υπουργός Υγείας.
To συνέδριο Athens health Forum που πραγματοποιείται από το πρωί της Τετάρτης- την επιμέλεια του οποίου έχει ο δημοσιογράφος Μιχάλης Κεφαλογιάννης- επικεντρώνεται στις νέες προκλήσεις στο χώρο της υγείας και με βάση τα νέα δεδομένα, οι συμμετέχοντες θα αναζητήσουν λύσεις, προκειμένου να παραµείνει βιώσιµο το Ε.Σ.Υ. και να γίνει πιο αποτελεσµατική η πρωτοβάθµια φροντίδα υγείας στη χώρα µας. Στο συνέδριο θα συζητήθηκαν ζητήµατα που αφορούν στην πολιτική του φαρµάκου, τόσο του Ελληνικού όσο και του εισαγόµενου, την τιµολόγησή του και τα πιθανά οφέλη για την οικονοµία και για τους ασφαλισµένους.
Σημαντικό πεδίο συζήτησης αποτέλεσε επίσης, η αναπτυξιακή προοπτική στον τοµέα της έρευνας και των νέων τεχνολογιών που αποτελούν βασικό μηχανισμό παραγωγής νέας επιστημονικής και τεχνολογικής γνώσης, η οποία θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο άσκησης της ιατρικής και να αποφέρει μέγιστο όφελος για τους ασθενείς.
Άρον άρον μετακινήσεις προσωπικού από τις μονάδες του ΠΕΔΥ στα νοσοκομεία καταγγέλλουν πως γίνονται τα τελευταία 24ωρα οι εργαζόμενοι στο ΠΕΔΥ.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ε.Ο.Π.Υ.Υ νυν (Π.ΕΔ.Υ.) μιλά για «λαίλαπα μετακινήσεων που ξεκίνησε από την 3η και 4η ΔΥΠΕ στέλνοντας αθρόα προσωπικό στα Νοσοκομεία».
Όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι στο ΠΕΔΥ, την ώρα που η κυβέρνηση μιλά για στήριξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αδειάζει τα πολυιατρεία του ΠΕΔΥ για να καλύψει τα κενά στα νοσοκομεία.
«Τότε γιατί ο υπουργός υγείας εξήγγειλε νέες προσλήψεις με σκοπό την επαναλειτουργία της ΠΦΥ;» αναρωτιέται η Ομοσπονδία.

 

Οι εργαζόμενοι μιλούν για ρουσφετολογικές μετακινήσεις χωρίς κανένα σχέδιο και οργάνωση: «Η προσωρινή μαζική και άναρχη μετακίνηση προσωπικού δεν είναι λύση . Οι όποιες μετακινήσεις γίνονται, πρέπει να είναι στοχευμένες , για να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες των Νοσοκομείων και όχι ανάγκες που προκύπτουν μετά από ρουσφετολογικές αποσπάσεις υπαλλήλων των Νοσοκομείων προς πάσα κατεύθυνση . Δεν μπορεί να χρησιμοποιείς εξειδικευμένο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα προσωπικό για να καλύψεις τις «τρύπες» άλλων Οργανισμών».
Φέρνουν μάλιστα και χαρακτηριστικά παραδείγματα: «Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μετακίνησή 4 νοσηλευτριών από την ΜΥ ΠΕΔΥ Σερρών στο Κ.Ε.Φ.Ι.Α.Π Νιγρίτας (τριτοβάθμιου κέντρου που ανήκει στο Νοσοκομείο) η οποία υποχρεώνει το προσωπικό να διανύει καθημερινά 50χλμ (με δικά τους μέσα) και δίχως την πρόβλεψη Οδοιπορικών .

Ενώ την ίδια στιγμή η διοίκηση του Νοσοκομείου στο οποίο ανήκει το Κ.Ε.Φ.Ι.Α.Π (δέκα μέρες πριν) εγκρίνει τη μετακίνηση 2 Νοσηλευτριών σε κοντινό ΚΥ οι οποίες θα μπορούσαν να καλυφτούν από το ΠΕΔΥ Σερρών» αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ε.Ο.Π.Υ.Υ νυν (Π.ΕΔ.Υ.).

Επικαιρότητα